T:kort – flexus light?

Jeg tar ikke bussen mye. Til jobb går jeg og kommer nesten opp i de anbefalte 10.000 skrittene pr dag. Derimot hater jeg småpenger, og lenge var de få bussturene jeg tok årsaken til at lomma randt over av småpenger. Jeg har aldri kontanter på meg, så hver gang jeg skulle ta bussen tok jeg ut penger. Og i minibank er som regel minimumen 200 kr. Med en busspris på (hårreisende) 30 kr i Trondheim sitter jeg da igjen med 170 kr som forsvinner.

Derfor bestemte jeg meg for å skaffe meg et T:kort. T:kort er:

[..] et elektronisk reisekort for alle som reiser kollektivt i Trøndelag.

Jeg tar kun buss, men du kan få en slags klippekort-løsning som gjør at du betaler 22 kr pr tur, og ikke 30. Altså kunne jeg spare 8 kr pr busstur, og jeg kunne slippe småpengemaset, og komme et skritt nærmere det kontantfrie samfunn. Bare fryd og gammen med andre ord.

Men akk, hvor lenge var Atle i paradis? Ikke lenge skulle det vise seg. Jeg frustrerte vettet av både samboer og kolleger i de tre ukene jeg jobba med å få meg et fungerende kort. Men, jeg rakk aldri å skrive noe om det på bloggen. Det ble med en twitter-post, som vel summerer opp mine følelser når det gjelder registeringsprosessen.

Så så jeg at Martin Bekkelund har planer om å ta for seg Flexus, som jo er noe av det samme for Oslo som T:kort er for Trøndelag. Jeg kjenner kun Flexus via en rimelig artig video. Men, i kommentarfeltet til Martin var det flere som skrøt av T:kort, han blir endog anbefalt en studietur til Trondheim for å oppleve et system som “bare virket”. Vel.. Det er ikke min oppfatning, derfor denne posten.

Altså. Hvorfor T:kort er elendig, en punktliste:

1. Bestillingsprosessen. Hvis du skal bestille t:kort via internett (som man jo vil, hvem vil besøke et kundesenter med sære åpningstider og reisetid fra og til?) går man til Bestill T:kort og fyller ut navn, adresse etc etc. Så venter man i en ukes tid før kortet dumper ned i postkassa sammen med en brosjyre som forteller deg at du må opprette en reisekonto. Skal du gjøre dette heldigitalt må du signere med bankID. Her må du igjen fylle ut en rekke opplysninger: kort sagt, alt du fylte inn for å få kortet i posten, pluss flere andre ting som bla.a et 16 siffers kortnummer.

1a: Jeg vet nå hvorfor det er slik: man kan ha flere kort knyttet til en reisekonto. Denne funksjonen er fin for familier, der foreldrene kan fylle barnas kort. Dog: de fleste brukere har nok et 1:1 forhold mellom kort og konto. Dermed blir det unødvendig mye inntasting.

2. Kundeservice: Etter å ha strevd lenge med BankID-autentisering (BankID og Linux er ikke alltid venner, i tillegg fikk jeg noen feilmeldinger) fikk jeg opprettet en reisekonto. Etter dette fikk jeg en bekreftelsesmail, og kunne logge inn på reisekontoen min. Dog var det noe som var rart: under “Mine kort” sto det ikke listet noen kort. Dette til tross for at jeg hadde fyllt inn det 16-sifrede nummeret på kortet mitt. Jeg mistenkte at noe var galt, og sendte en mail til kundeservice. Den lød som følger:

Hei!

Nå har jeg:

a) bestillt t:kort via nett og fått det i posten
b) opprettet reisekonto (etter masse RÆL med bankID)
c) opprettet en bruker på tkort.no

Når jeg logger inn og så ser under “mine kort” listes det null, niks, nada, ingen kort der, det eneste som står er:

“Fant ingen kort knyttet til Reisekontoen”

Noe jeg finner sært, iom at jeg oppgav kortnummeret xxxxxxxxxxxxxxxx når jeg opprettet reisekonto (eller en av de andre registereringene, ikke husker jeg mer)

Er det slik å forstå at jeg nå må fysisk møte opp på et kundesenter, slik at all denne strevinga er forgjeves, eller er det fordi jeg enda ikke har overført penger til kontoen? Eller er det noe magi i det utrolig infløkte systemet deres som ikke har slått inn enda?

Jeg innrømmer at det ikke er det hyggeligste mailen jeg har sendt, men husk at jeg var drittlei av hele systemet, jeg hadde tastet inn personopplysninger mange ganger og brukt mye tid på noe som markedsføres som “enkelt og effektivt”. Dog, jeg synes ikke svaret jeg fikk var noe særlig heller:

Skal normalt gå helt greit det der, men vi har hatt problem med dette i
det siste. Har lagt kortet ditt ut på aksjonsliste, så det må i kontakt
med en busscomputer for at det skal legge seg til din reisekonto. Dette
vil skje påfølgende natt. Dette er som sagt et teknisk problem vi har
mot FARA. Beklager dette.

Altså: Aksjonsliste og FARA?! Sier meg ingenting, så jeg svarer igjen:

Så kortversjonen er at det skal fungere i morgen?

Hvorpå svaret kom, i det jeg synes var en noe nedlatende tone:

Kortet vil jo først fungere når du har et produkt på det, enten
autoreise eller periode.

Jaha, da må jeg jo opprette et produkt, men hvordan kan jeg opprette et produkt på en reisekonto som ikke er tilknyttet noe kort? Jeg begynnte å bli irritert og spilte derfor dum:

ja, det er jo så, jeg kommer til den hodepinen senere.. Men vil det listes under “mine kort” når jeg logger inn på tkort.no?

Har (av en eller annen grunn) en avsersjon mot å opprette noe som helst produkt eller betale noe penger inn til en løsning der ikke kortet mitt er linket mot kontoen/produktet..

Med atter et svar:

Det vil ikke være mulig å bestille noe produkt før kortet er knyttet til din konto. Ikke skummelt i hele tatt å betale inn penger til din reisekonto. Det er dine penger.

Hmm, ble jeg ikke nettopp fortalt at jeg måtte opprette et produkt for at det skulle fungere? Nå er det visst motsatt?! Jeg skjønte enda mindre, men bestemte meg for å sette inn 300 kr på kontoen min. Merk: dette må gjøres via en giro fra bank og tar et par-tre dager (VISA, PayPal, anyone?!)

Med penger på reisekontoen (men fortsatt ikke noe kort knyttet til) et par dager senere svarte jeg igjen:

Hæ?

Jeg kan ikke bestille noe produkt får kortet er knyttet til min konto?
Og jeg har pr dags dato ikke noe kort knyttet til noe konto (til trossfor at jeg oppgav kortnummeret når jeg opprettet kontoen?!)

Og du skrev i forrige mail at jeg måtte kjøpe et produkt for at kortet skulle fungere?

Med svaret på denne mailen tørnet det for meg:

Hei!
Du vil få tilgang til kortet ditt i morgen, etter du har vært ut til en
buss i ettermiddag.

Jeg må altså ta bussen med kortet for at det skal funke slik at jeg kan bruke kortet på bussen?!

Som trigget mitt siste, rimelig aggresive svar:

Ikke for å være vrang, men:
Hvis jeg forstår deg riktig:

Jeg må altså ta bussen med kortet for å få aktivert kortet?

Det betyr jo at jeg må ta bussen med et kort jeg ikke har fått koblet noe produkt til for å få aktivert kortet slik ar jeg får koblet kortet til noe produkt slik at jeg kan bruke det til å ta bussen??

Hvordan skal jeg kunne bruke kortet på bussen når jeg ikke får kobla det mot reisekontoen min?

Jeg har lenge vegra meg mot å bestille meg tkort, da jeg har hørt mange historier om folk som sliter med å bestille, men at det skulle være så bakvendt som jeg får inntrykk av nå hadde jeg aldri forestillt meg.

Jeg har nå satt igang en overføring av penger til kortet/reisekontoen/hva veit jeg mer… Og også bestillt et produkt (som jo ikke er kobla mot noe kort…)

Vil det fungere? Eller må jeg på bussen for å holde kortet forran en automat (og så betale med cash?) før ting fungerer?

Hadde jeg visst at det var så vanskelig å bestille tkort via nett hadde jeg heller beveget meg ned på kundekontoret i første omgang… Eller fortsatt å betale kontant de få gangene jeg tar bussen…

Hvorpå jeg fikk et kort svar:

Hei!
Dette ordner seg tydeligvis ikke, så jeg anmoder deg til å oppsøke salgskontor.
Dette er en teknisk feil som desverre ikke har løst seg. Vi beklger dette.

Tre uker etter at jeg bestillte måtte jeg altså gi opp og oppsøke et kontor. Der ble jeg møtt av en hyggelig fyr som sa “dette skal gå fint, jeg fikser dette”. Han tok kortet mitt og kom tilbake med følgende spørsmål etter ti minutter: “Du har ikke prøvd å registrere dette kortet flere ganger?” Hvorpå jeg såklart svarte: “ja, opptil flere ganger, BankIDen gav meg feilmeldinger.” Svaret var da “Aha, problemet er nemlig at det er to reisekontoer knyttet til kortet ditt”

Så, det som hadde skjedd var at når bankID gav feilmelding på autorisasjonen ble det likevel opprettet en reisekonto. Snakk om feildesign på et system! Hvordan kan man i det hele tatt designe et system som fortsetter ved en feilet validering? Jeg akket meg litt og sa at det var jo helt på trynet å regsistrere seg på nett, og at jeg like gjerne kunne ha møtt opp på kontoret fra dag en. Svaret var at “ja, systemet er ikke helt optimalt, men de som har levert det har det jo så travelt.” Jaha, jeg veit ikke hvem som har laget systemet, men å ikke rette alvorlige bugs fordi man er opptatt med å selge makkverket til andre er en elendig unnskyldning.

Rett og slett!

Det skal sies at etter at denne hyggelige fyren hjalp meg har ting fungert meget bra, jeg slipper småpenger og får billig buss. Men, å ha en så slitsom registreringsprosess, og så lite hjelpsom kundeservice.. Flexus light sier jeg bare.

PS: Rune (@kvisten) tipset meg om et lignende innlegg han skrev om T:kort i 2008: t:kort – hvor vanskelig kan det være? Det virker som om de har fått fikset opp språket sitt siden den tid, men ikke stort mer annet..

6 thoughts on “T:kort – flexus light?

 1. Alexander Salveson Nossum

  Atle, du er nok en av de vanskeligste kundene kundeservice-ansatte må forholde seg til – men med rette! 🙂

  Hvorfor ikke T:Kort skal være enklere skjønner ikke jeg. Hvorfor kunden/brukeren skal forholde seg til et mylder av ulike systemer/produkter/kort/kontoer/autentiseringer og lignende skjønner jeg heller ikke.

  Men det jeg på en måte skjønner er at tilbyder jo har monopol og har jo absolutt ingen risiko for å miste kundene innenfor kollektivtransporten. Dette er jo et ganske godt insentiv til og ikke legge seg i selen for å lage gode systemer.

  I all hovedsak synes jeg hele kollektivtrafikken i Trondheim er mer eller mindre dyr og ubrukelig. Jeg kan anbefale en studietur til Zürich. Der fungerer alt bedre og billigere. Tipper systemene de har ikke koster noe mer enn Flexus / T:Kort har kostet/koster.

  Men igjen det med monopol. Det kan lett hindre motivasjonen til å gjøre noe bedre.

 2. Atle Post author

  Vanskelig kunde jeg?! Skjønner ikke hva du mener. De er jo T:kort som er vanskelig. Jeg må aktivere kortet på bussen for å bruke det på bussen slik at jeg kan aktivere det?

  Greit nok at jeg gikk inn for å være litt vrang, men jeg oppfatter meg som teknologisk opegående, og får mark når ting ikke fungerer.

  Monopol er vel drepen for det meste av nyskapning og kvalitet, det er jeg så hjertens enig med deg i! Men igjen, det er jo et eksternt selskap som har laga dette makkverket, og de må da være konkurranseutsatt?

  Ellers har jeg en følelse av at Sveits er en fasit på hvordan kollektivtafikk skal gjøres, på alle måter. Greit nok at landet er mindre enn Norge, men de har jo også sær geografi. Og et bilettsystem burde man jo kanskje fått kjøpt fra samme tilbyderen? Istedenfor å finne opp hjulet på nytt (og ende opp med en åttekant)

  Men til slutt må det jo nevnes at når kortet faktisk først er oppe og går funker det bra!

 3. Magnus Stoveland

  Dagens kollektivnytt: http://www.digi.no/853414/flexuskort-dor-paa-

  “Alle dagens Flexuskort er kjøpt av daværende Oslo Sporveier (nå Ruter) for 7-8 år siden. Det dreier seg om minst 450.000 kort.

  Hvor mange av disse som er ødelagt, vet ikke Ruter. De vet heller ikke hvem som har produsert kortene, eller hvorfor de går i stykker.”

 4. Pingback: HC SVNT DRACONES » Noen ord om tillit

 5. Pingback: HC SVNT DRACONES » AtB, APIer og åpenhet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *