Dagens Ord: Incentiv

Det er på tide med et ord for dagen igjen. Ikke det at ordet har så mye med dagen i dag å gjøre, snarere tvert imot. Dog har det seg slik at dette ordet dukket opp i hodet mitt her om dagen. Omstendighetene husker jeg ikke, men det må ha vært en av to: 1) noen brukte ordet, og jeg la merke til det, da det er et ganske lite brukt ord. 2) Det poppet bare opp i hodet på meg idet jeg gikk til eller fra jobb, da tankene som regel får vandre ganske fritt.

Åkke som, dagens ord er, skal vi si, et ord du sikkert har hørt og forstår betydningen av, men det er ikke sikkert du helt klarer å definere det, jeg merker at jeg sliter med det samme. Ordet er kanskje mest brukt i psykologiske og økonomiske settinger, men er nok ikke reservert for psykologer og økonomer (heldigvis). IT-mennesker (blant andre) kan nok også finne på å bruke ordet, så lenge de har et incentiv til det. Sånn, der fikk jeg sneket inn ordet også, vi snakker altså om incentiv. Bokmålsordboka velger å forklare ordet med en rekke (nesten like vanskelige) synonymer:

beveggrunn, tilskyndelse, spore (I)

I tillegg bemerkes det at ordet også kan skrives insentiv, men da synes jeg mye av schwungen forsvinner. Ordet er (såklart) av latinsk opphav, og betyr “som angår tonen”, noe jeg ikke helt har noen god forklaring på. Noen som kan opplyse meg?

Ordnett.no har en litt annen synonymliste/forklaring:

tilskyndelse til en bestemt handlemåte; incitament; stimulans:

Nytt i “dagens ord” er en telling på google-resultater på ordet, “incentiv” får i skrivende stund 10,700 treff på google, hvis vi begrenser oss til norske sider (da ordet også finnes på engelsk)

Så til kanskje det viktigste: Når kan du bruke ordet? Ja, jeg har allerede brukt det en gang i denne posten, jeg mente at de fleste kunne finne på å bruke ordet så lenge de hadde et incentiv. Andre bruksområder (hentet fra IT-verdenen kan være). “Vi må gi brukerene et incentiv til å bidra med innhold til [sett inn navn på web 2.0 tjeneste her]”, eller “De fleste kan lære seg dette systemet, bare de har et incentiv for å sette seg inn i det”.

5 thoughts on “Dagens Ord: Incentiv

 1. Alexander Salveson Nossum

  Et veldig bra ord! Jeg er en flittig bruker av ordet og bruker det kanskje i overkant ofte. Kanskje ordet burde brukes mindre, siden det tross alt finnes alternative ord/uttrykk for å beskrive det samme.

  Jeg foretrekker, i motsetning til deg, lekmannsskrivemåten; insentiv 🙂

 2. Martin Bekkelund

  Jeg er også flittig bruker av ordet, og bruker det slik Alexander beskriver og som det står oppført i ordboken: insentiv.

  Er man litt politisk engasjert, gjerne litt liberal, så er man mer opptatt av insentiver enn av tvang. Dessuten er det jo en gjenganger i Freakonomics-bøkene.

 3. Atle Post author

  Hvordan klarte jeg å glemme politikerene da? Sløvt av meg, jeg hører jo til stadighet om det fra den kanten.

  Og ja, jeg er enig i at incentiver er bedre enn tvang.

  Når det gjelder stavemåte står jo begge former i ordboka (med mindre du sverger til nynoregsk..?). Men det er et eller annet med c-formen som tiltaler meg. Kan det være at vi har så få ord med c på norsk?

 4. Martin Bekkelund

  Jeg er helt enig! Men den litt gammelmodige hangen over ord med c gjorde at jeg valgte s. Dermed har jeg blitt ved s for lesbarhetens skyld. Og så må jeg jo prøve å holde meg hipp og trendy ved å følge med i tiden…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *