Norge Digitalt Teknologiforum

Norge Digitalt er en sammenslutning av de som produserer kartdata her i landet (dvs kommunene, Kartverket og en rekke offentlige etater). En gang i året har visstnok denne gjengen et “teknologiforum”.

Av en eller annen grunn var det noen som mente jeg burde være med på dette (som jo er åpent for alle), og etter å ha sett på programmet mente jeg det samme.

Dermed ble jeg vekket av en telefon fra flytaxisjåføren 06.00, bråvåkna, kasta på meg klæra og befant meg på Lillestrøm 09.00, en time før showet starta. Endel kaffe og prat med andre fagfolk senere satt jeg klar for teknologiforum, uten helt å vite hva jeg gikk til. Kom jeg, som har ønsket SOSI-dotformatet dødt, til å bli ofret her på SOSI-presteskapets alter?

Heldigvis ble jeg ikke slaktet av hverken møteleder Kyrre eller assisterende kartverkssjef Knut Arne. Jeg ble (sammen med de rundt 100 andre oppmøtte) ønsket velkommen til teknologiforum, og følte meg igrunn veldig velkommen. Det ble vel nesten bedre da Thomas Nordtvedt fra FAD snakket om åpne data i Norge og EU og hvilke lover, regler og direktiver som gjelder dette. Det ble jo også endel snakk om det nye “superdepartementet”, hvor Kartverket skal flyttes inn, og såklart Difis rolle. Kort og godt ble tonen satt, her skal det ikke selges noe, det skal diskuteres, opplyses og tenkes.

En ting jeg reagerte på var at Nordtvedt sa at “nå er det en måned siden Kartverket slapp gratisdata, hvor er resultatene?” Tror jeg må skrive en egen bloggpost om dette, men kortversjonen er at du får ikke innovasjon på en måned!

Frem til lunsj fortsatte det i plenum, og vi var innom sikkerhet, partene i ND (mye lover, forskrifter og direktiver!) og KS/KommIT (IT i kommunene, spennende tema som burde oppta mange i ND).

Etter lunsj splittet vi oss i to sesjoner (eller arbeidsmøter). Jeg fikk høre mye om ny nasjonal geoportal, geoNorge. Både strakstiltak på den eksisterende og den nye portalen som man snart går i gang med. Absolutt spennende, det er ikke tvil om at det er mye som skal gjøres, så vi får håpe det går etter planen!

Etter en felles oppsummering var det halvannen time til middag. Jeg brukte et par min på å reflektere over hvor lite jeg hadde twitra (jeg ble vel også fortalt det av flere). Jeg lovte å opprette #NDTech og være mer aktiv på dag 2. Etter en time på øyet for å ta igjen det tapte var det middag. Der ble sosi-dotformatet diskutert mye, men i en hyggelig tone (jeg har jo begynt å like formatet litt ;)).

En ny ting skjedde også, for første gang jeg kan huske tok jeg tidlig kvelden på en geomatikk-konferanse. Var det fordi alexanno ikke var der og ledet meg ut i fristelse? Eller fordi jeg ville være frisk og rask til dag 2?

Dag 2 startet i et fullstappet Hordaland (møterom, ikke fylke) og temaet for arbeidsmøtet var innovasjon. Som ung og dynamisk fyr med mye meninger måtte jo dette være noe for meg. Vi var innom innovasjon generelt, innovasjon i infrastruktur og vi fikk en rapport fra Norkarts pilgrimstur til junaiten. Etter en brukerhistorie om Kartverkets “rett i kartet”-løsning prøvde jeg å starte en debatt om open street map, men den nådde ikke SOSI-dotformat-tilstander. Til slutt fikk vi (eller i det minste jeg) et innblikk i sjøkartverket og hva de innoverer på. “Artig” detalj at nesten alle dataene vi fikk se var fra Svalbard (grunnet sikkerhetsbeatemmelser). På toppen av det hele rakk vi gjennom noen artige kart fra Sverre Wisløff og noen artige videoer.

Etter lunsj med nok en runde tekniske diskusjoner var det oppsummeringer av sesjonene, før Espen Andersen fra BI snakket om innovasjon. Jeg bet meg spesielt merke i det han sa om disruptive teknologier, jeg synes jeg ser en link til hvordan holdningen er (har vært?) til fri programvare og open street map, men det er kanskje bare meg? I det hele tatt et meget proft og godt foredrag!

Siste dame på podiet var Frøstrup, som oppsummerte, snakket litt om Paul Chaffey (han er visst en populær fyr) og konkluderte med at data må brukes (amen!). Teknologiforums rolle ble også trukket frem som viktig.

Så, hvordan var dette? Det var mer konferanse og mindre workshop enn jeg hadde trodd, men det var gode foredrag og det gikk mer i dybden enn Geomatikkdagene. Mye kjente fjes, men også endel nye bekjentskaper. Alt i alt er jeg veldig glad for at jeg tok turen, det skjer så mye i geomatikk-verdenen for tida, og å få dybde på endel ting var meget bra!

Jeg har også fått inspirasjon til et par nye bloggposter, så det kan fort være set kommer noe mer her på bloggen. En erfaring er at å provosere litt er gøy 😉

2 thoughts on “Norge Digitalt Teknologiforum

  1. Alexander Salveson Nossum

    Takk for oppsummeringen! Høres ut som Teknologiforum er noe som er verdt å få med seg!

    Jeg er usikker på om korrelasjonen mellom midt fravær og din tidlige sengetid er gyldig. Har på følelsen av at det krever mer testing 😉

  2. Pingback: Innovation at gunpoint | Hc Svnt Dracones

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *