Hvem er vi?

Dette ble skrevet for en god stund siden, sendt inn til Posisjon, men tydligvis glemt. Tenkte at jeg i det minste kan legge det ut her.

Hvem er vi egentlig? Ja, vi, vi er jo geomatikere må vite. Vi jobber med kart. Og verden, eller i det minste Norge da, trenger flere av oss. Jeg ser også det. Jeg mener, det er jo så altfor få utviklere som kan kart. Alle klarer å sette opp en markør i Google Maps på ei nettiside, men hvis du spør dem om å legge inn en WMTS-service fra en tilecache og POSTe tilbake editerte polygoner vha WFS-t til PostGIS ser de dumt på deg! Hæ, ser du også dumt på meg? Men, dette er jo Posisjon, fagbladet for oss geomatikere! Her må jeg vel kunne snakke fag, uten å dumme det ned? Åja, landmåler sa du. Prismer og målinger og totalstasjoner og CPOS, var det det du sa? Snakk litt saktere, jeg skjønner ikke helt. Du gjør hva? Kjører landet rundt og ser inn i en kikkert? Og du er geomatiker??

Vel, jeg skal avslutte der før jeg virkelig avslører hullene i min kunnskap om geomatikkfaget (eller fagområdet?). Poenget mitt tror jeg uansett burde være klart: Vi er en ganske merkelig miks av mennesker vi geomatikere. Fellesnevneren er kart i Norge (ett poeng for selskapsnavn!), eller geodata (enda ett!) eller geomatikk (hat-trick!) da. Vi jobber med så forskjellige ting som oppmåling ute i allslags vær, byggeplasser og fastpunkter utenfor alfarvei til det trygge kontormiljøet. Og hva gjør vi i kontormiljøet? Vel, jeg skriver kode, andre holder rede på SOSI-koder mens atter andre jobber med matrikkelen (høres skummelt ut!). Og hva sier de offisielle kanalene? På utdanning.no skriver UMB følgende: “Hvorfor studere Geomatikk? Et opplagt valg hvis du er interessert i kart, webapplikasjoner, navigasjon (GPS), 3D-spill eller lignende.” 3d-spill, det er kanskje ikke der hodemangelen er størst?

Spør du en hvilkensomhelst ikke-geomatiker om hva geomatikk er jeg tror du får et lite opplysende svar. Kanskje “noe med kart”, hvis du er heldig, eller “GPS og sånn”, som mange i min omgangskrets sier. Eller “fancy geolog”, eller “matematiker som bruker kvarts istedenfor penn og papir”? Vi kan le litt av at folk ikke helt skjønner hva vi driver med, men vi har nå i det minste klart å samle oss bak et felles navn. Men jeg tror også at det innad blant oss er stor spredning i hva vi legger i begrepet. Og det er ikke så rart, vi driver jo med så forskjellige ting. Dette kan til tider være en utfordring. Det å sende inn foredrag til Geomatikkdagene kan være en spennende øvelse: kan jeg vise kode på slidene mine? Kan jeg anta at publikum vet hva HTML er?

På den annen side: denne miksen av fagretninger(?) innenfor faget(?) gjør at det alltid er spennende å møte folk som jobber med det. Du kan nesten alltid forvente å lære noe nytt, vi har en felles referanseramme i bunn (tok du den?) og det er faktisk litt gøy å fortelle folk at du er geomatiker. Når du har ytret dette kan to reaksjoner oppstå: 1. Pinlig stillhet etterfulgt av snakk om været, eller 2. En lengre diskusjon om hvorfor hytta til naboen ikke finnes “på GPSen”. Vokt deg bare vel for å si “Jeg driver med Geomatikk, men det vet sikkert ikke du hva er”. En oppvakt frisør gav meg følgende tilsvar på det utsagnet: “Nei, jeg er jo bare en dum frisør, jeg”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *