Ølsteder i Trondheim

Ølsteder i Trondheim. Det pleide å bety steder der du fikk Dahls, med et par unntak. Men, med det oppsvinget øl har fått de siste årene har Trondheim bedret seg noe, dog er ikke utvalget like godt som i Oslo. Men, jeg synes uansett det er greit med en oversikt når man kan telle stedene på mer enn en hånd, så dermed denne bloggposten. Planen er, som du kanskje har skjønt, å liste steder i Trondheim hvor det er mulig å få noe annet enn en tam Dahls, en kjip Hansa og hvor “spesialøl” betyr noe annet enn Corona og en og annen øl fra Brooklyn Brewery servert uten glass til.

Så her kommer, i mer eller mindre tilfeldig rekkefølge, min personlige liste over “ålreite” ølsteder i Trondheim. Denne er på ingen måte komplett, så om jeg utelater et sted er det bare å si fra i kommentarfeltet.

Den Gode Nabo
Øvre Bakklandet 66, 7014 Trondheim | Hjemmeside

Også kjent som “Naboen”. Dette er stedet som vekket min interesse for øl, og som stamgjest her i 7-8 år føler jeg meg nesten inhabil i å skrive om dette stedet. Naboen ligger en liten trapp ned fra Gamle Bybro, i en gammel brygge. Alle vinkler er skjeve, stedet er rimelig stort, og ølutvalget er også rimelig imponerende, tror det er snakk om 100+ forskjellige øl på flaske, og en 4-5 kraner. Kranene er ganske varierende, men det pleier som oftest å være en norsk “mikrobryggeri”-øl på fat. Maten er “helt grei”, folka som jobber der har gjennomgående god peil på øl, selv om du treffer på de som ikke helt har lært seg “the basics”. Alderssammensetningen er mildt sagt blandet, alt fra studenter til 40-50-åringer. Som regel stappfult etter 8-9 på kvelden, som kom gjerne tidligere om du vil ha tid til å snakke med de bak baren. Utvalget går litt opp og ned, men som sagt er det generelt bra, selv om prisene kan være ganske stive. Arrangerer gjerne ølsmakinger for grupper.

Trondheim Mikrobryggeri
Prinsensgate 39, 7011 Trondheim | Hjemmeside

“Mikro” er det andre av ølstedene i Trondheim som har vært her så lenge jeg har bodd i byen. De er, som navnet antyder, et mikrobryggeri, eller en brewpub. Dvs, alt de serverer er brygget på stedet, og inkluderer en pils, en pale ale, en IPA, en porter, en stout og et sesongøl. Ølet kan karakteriseres som “greit”, noe spennende av og til, men ikke det helt store. Stedet har også matservering, dvs meget god pubmat. Ellers er det et ålreit sted på ettermiddagen, men når kvelden kommer snus stedet på hodet og blir et utested der bare dansegulvet mangler. Fokuset ser da ikke ut til å ligge på øl i det hele tatt. I det hele tatt et ganske schizofrent sted, later til å være et skikkelig ølsted, men fremstår ikke sånn.

Antikvariatet
Nedre Bakklandet 4, Trondheim | Facebook

På bakklandet ligger det et sted med en uteservering og en liten plass inne. Stedet har enkel mat, kaker og øl, du kan skimte en Chimay og et par flasker fra Nøgne Ø i baren. Hvis du beveger deg inn en gang, forbi toalettet og noen ølfat kommer du inn i “Bokbaren”. Det første en ølnerd skimter her er en stor bar, med et imponerende utvalg flasker fra bryggerier som Nøgne Ø og Haandbryggeriet. Bortsett fra dette ser stedet ut som et, ja, antikvariat. Bokhyller overalt, og bryggestil. Ifølge bartenderen jeg snakket med satser de ikke så stort på gigantisk utvalg, men mer på kvalitet. Det ser ut til å fungere, jeg fant endel godsaker fra Haandbryggeriet sist jeg var her. Jeg vet ærlig talt ikke hvor lenge de har satset på øl, men det har absolutt blitt et sted jeg regner med på ølfronten. Ølsmakinger arrangerer de også.

Daglighallen
Elgeseter gate 1, 7030 Trondheim | Hjemmeside

Daglighallen på Samfundet var et fotballsted med Dahls, Guinness og Kilkenny på den tiden jeg var på Samfundet, og dermed ikke et sted jeg brød meg så mye om. Nå har de blitt et skikkelig ølsted, med 2 kraner med norsk “mikrobryggeri”-øl, og rundt 50 forskjellige øl på flaske. De arrangerte også ølfestival på Samfundet i høst (med mye godt øl fra bla.a Nøgne Ø, Kinn, Lervig og Mikkeller), samt at det ryktes at de skal lansere et “hjemmebrygg”. Ikke et sted jeg er ofte, men jeg tenker at jeg burde komme meg hit igjen snart.

Bari
Munkegata 25, 7011 Trondheim | Hjemmeside

Bari åpnet for noen år siden i etasjen under Frati, og virket lenge på meg som et sted hvor de mellom 30 og 90 vanket. Mye sleske typer, fulle middelaldrende kvinnfolk og fokus på vin. Dog, de har fantistiske burgere, og når jeg var innom i våres en gang så jeg noe spennende øl fra Nøgne Ø og Atna på menyen. Servitøren kunne da fortelle at de hadde mer bak disken, og vi ble anbefalt en “Two Captains”. Ved et besøk for et måneds tid siden så jeg et stort glassskap ved baren, fyllt med mye godt øl. Prisene er stive, kunnskapen blant servitørene er mildt sagt varierende, men de har endel spennende øl jeg ikke har sett andre steder i byen, og maten er god. Så, skal du ha mat og øl kan dette være et sted verdt å besøke, men kom deg for guds skyld ut herfra før det blir for sent på fredags- eller lørdagskvelden!

Café Ni Muser
Bispegata 9 A, 7014 Trondheim | Hjemmeside

Kulturkafé tror jeg dette stedet kaller seg. God mat, rare lokaler, men ok øl-utvalg. Ikke noe fantastisk, men et ålreit utvalg Nøgne Ø og noe Brooklyn. I tilegg hadde de en stund en “egenbrygget” Ni Muser IPA. Ikke forvent noe betjening som er lidenskapelig opptatt av øl, men mye bedre enn et sted som kun har Dahls..

Det var seks steder i Trondheim med ålreit ølutvalg. Noen flere? Si gjerne i fra i kommentarfeltet her. Eller er du uenig i mine vurderinger av stedene? Gi lyd fra deg!

8 thoughts on “Ølsteder i Trondheim

 1. Kenneth N

  Raus er også et sted med OK utvalg av øl, samt at de lager veldig gode drinker! Et sted å dra dersom du har lyst på bra øl, men har med deg jenter som ikke setter pris på annet enn drinker/vin.

 2. Lars Marius Garshol

  Jeg er ikke akkurat noen ekspert på Trondheim, men via Ratebeer fant jeg et par til. Ramp er veldig artig, og har en del lokalt øl som Inderøy. Diskoteket skal visstnok også ha noe øl.

 3. Pål M. Rolfsen

  Diskoteket må definitivt nevnes. Stedet skiller seg litt ut fra resten av disse ved å være mer et utested enn en pub, der de også har godt ølutvalg. Lervig og Nøgne Ø har jeg drukket der, de har nok mer også.

 4. O. P. Pettersen

  Antikvariatet (tidligere Bybroen Antikvariat) er mitt yndlingssted når jeg er på besøk i Trondheim. Kombinasjonen av gode bøker og godt øl er uslåelig.

  Nå har jeg dessverre ikke vært der siden i fjor vinter, og da var hyllene bak døren dominert av ølflasker fra Inderøy Gårdsbryggeri. Det har jeg ikke det minste imot. Trønderne er heldige som har noe slikt i sin midte:

  http://www.igb.no/ & http://no.wikipedia.org/wiki/Inderøy_Gårdsbryggeri

 5. Atle Post author

  Takk til dere alle for kommentarer! Skjønner jeg må komme meg på både Ramp og Diskoteket en tur for å sjekke dem ut!

  Har i tillegg blitt tipset via andre kanaler om Ila Brainnstasjon, noen som har erfaringer med det stedet?

 6. Knut

  Ila brandstasjon fører Ringnes ink. Brooklyn. De har dessverre ikke tatt opp arven etter legendariske Kafe Filter som holdt til i lokalene tidligere.

 7. Ståle

  Bror har også godt utvalg. Ikke alt for opplysende kunnskapsrik og engasjert betjening.Greie priser og hyggelig lokale!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>