Geomatikkdagene 2012- En oppsummering

For å fortsette tradisjonen fra i fjor har jeg igjen skrevet et sammendrag av min opplevelse av Geomatikkdagene, en kortversjon vilk også bli publisert i Posisjon, men jeg synes det er greit å bruke bloggen til å dele “den fulle teksten”. Feil, mangler eller generelle kommentarer? Fyr løs!

Nytt år, nytt sted og nytt navn! De sentrale kartdagene, i mange år kjent som GeoForum, har re-lansert seg selv under navnet Geomatikkdagene. Selv er jeg på plass i ny jobb I IT-bransjen, men dette måtte jeg ha med meg, både for å få faglige oppdateringer og for å fortelle bransjen om Bouvet!

Trondheim-Lillehammer er en ikke helt enkel strekning, så for min del ble det fly og tog mandag ettermiddag, der togturen fra Gardermoen ble brukt til å gjenskape presentasjonen jeg skulle holde om OpenLayers på lyntalesesjonen tirsdag kveld. Det er ikke smart å glemme materiale, men jeg fikk idet minste repetert mye!

Tirsdag morgen ble showet sparket i gang, med vår “nye” styreleder Steinar Wergeland. Han snakket om hvilken mulighet Geomatikkdagene er for å fylle på med faglig innhold, noe jeg i retrospekt kan si at konferansen absolutt har klart! Neste foredrag kan på en måte sies å være en “skuffelse”, i fjor hadde vi Eirik Solheim som taler, I år fikk vi departementsråd i Miljødepartementet, Tom Rådahl, istedet. Men, om tittelen var lavere fikk vi en reflektert, oppdatert og humoristisk byråkrat som inrømte at geomaikk kanskje ikke var det fagfeltet han kjenner best, men som han begynner å skjønne at er viktig. En «kartoman» departementsråd har vi godt av! Et poeng jeg synes gikk igjen fra i fjor er at de fleste som skal ha noe med fagfeltet vårt å gjøre later til å få en vekker av å ta en tur til Kartverket på Hønefoss, kanskje jeg burde ta en tur selv snart?

Neste post på programmet va r vanskelig å dømme fra tittelen, HC Medlien skulle snakke om “Fremtida finnes i en krusedull- tider er kommet”. Jeg tror ikke jeg yter krusedullfilosofen respekt ved å i det hele tatt beskrive hva han snakket om, men jeg tror han klarte å vekke mange i salen med et friskt, artig og tankevekkende show!

Men, vi er på en fagkonferanse, og Geir Hansen fra Geodata fikk oppgaven med å få oss inn på det faglige sporet igjen! Temaet var intelligente kart, en naturlig utviklig fra dagens webkart som prøver å gjøre alt, med større eller mindre suksess. Inspirasjonen var hentet fra det som skjer i mobilmarkedet, kombinert med en god forståelse for hva som rører seg i bransjen!

Rett før lunsj fikk Olbjørn Kvernberg, som for anledningen hadde byttet ut Elisabeth Hartmann med Terje Midtbø, fortelle om status for rekrutteringsprosjektet. Status? Vel, vi mangler fortsatt folk, men det kan spores en positiv trend, selv om ungdommen ikke valfarter til bransjen. Hvorfor, det skulle jeg likt å vite!

Etter lunsj var det i gang med sesjoner, og det var ikke noe spørsmå om hvor jeg skulle! Alexander Nossum sto for andre året på rad for sesjonen “webteknologi”, her hører jeg hjemme! Førstemann ut var Pål Kristensen fra Geodata, som prøvde å lede oss ut av tåkeheimen og forklare oss hva skyen, eller Cloud Computing, er for noe. Amazon var fokus, og Geodata har imponerende mye tjenester kjørende her. Nestemann var meg selv, og i norsk, beskjeden ånd, skal jeg ikke si annet enn at dette var et godt foredrag! Det ble sagt på Twitter at det man satt igjen med var at vi fri-programvare-entusiaster like å skrive kode og drikke øl, noe jeg ikke skal benekte! Nestemann var Terje Midtbø igjen, som redgjorde for HTML5, hva det er og hva det har å si for GIS og kartografi på web. Et tema Mats Taraldsvik har belyst godt I sin prosjektoppgave, og fulgte godt opp med poestersesjon! Etter et lite avbrekk var det tilbake til skyene, denne gangen ved Powel, som fortalte om skyen og tjenesteorientering. Så var det tilbake til nerdeprosjektene, og turtjenestene. Espen Isaksen gav en god innføring i hvordan man «baker et kart», med fi programvare som PostGIS og TileMill. Dette er spennende saker, presentert på en god måte! Ekstra bonus til Espen for å generere kart over hvor i landet konferansedeltakerene kommer fra! Siste forefdrag i Webteknologi-løpet sto Rune Aasard fra Norkart for. Han snakket på en herlig detaljert, men alikevel forståelig måte om ruteberegning. Det å høre begreper som Djikstra-algoritmen på Geomatikkdagene var herlig teknisk. Forklaringen baserte seg på en rødvinsanalogi, som fikk folk rimelig tørste. Drt faktum fikk vi merke rett etteropå, når det for første gang i Geomatikkdagenes historie ble lansert lyntaler, det vil si 5-10-minutters presentasjoner av hva folk måtte være opptatt av. De 60 ølbongene Geodata og Bouvet sponsa med ble revet bort på rekordtid, og det ble plutselig veldig mye folk. Temaene hadde et bredt spekter, fra OpenLayers, ArcGis Online, TileMill og innendørskart, til personlige historier og brannfakler om matrikkeldatatilgang. Noen påpekte dårlig lyd og akustikk, men for å være en første gang synes jeg dette fungerte fint! Resten av kvelden ble tilbragt i utstillingsområdet, med mingling, tapas og øl. Artig å treffe folkene bak nettakiviteten!

Dag 2 startet for min del på sesjonen til Geomatikkbedriftene (som har fått seg ny logo!), med temaet ledninger i grunnen. Eldar Brænden og Tom Baade-Mathiesen snakket begge om utfordringer og arbeidet som er gjenopptatt på dette området, før Erling Onstein ledet oss gjennom en SOSI-forklaring og spesifikt SOSI-Ledning. Et mege godt foredrag, som oppklarte i mange begreper og viste hvor viktig det er med standarder!

Standarder var også et tema når jeg beveget meg over til neste sal, der Olav Østensen fra Kartverket presenterte «prosjekt geosynkronisering». Dette er en tanke og en standard som vil, vil jeg tørre å påstå, bli helt essensiell for bransjen fremover. Det er bra at det tenkes på dette, og så får vi håpe at GeoSynkronisering er en realitet om få år! Etter dette foredraget holdt jeg meg en stund i Norge Digitalt-løpet, og fikk med meg temaer som nye norgeibilder.no (som blir meget bra!), og nye NN2000, en sårt tiltrengt oppdatering av z-aksen! Før lunsj fikk jeg også med meg en dose matrikkelinfo fra Lars Elsrud, det er klart at dette er et område Kartverket jobber tett med i samarbeid med kommunene, og bra er det!

Etter lunsj hadde Terje Midtbø og Kristoffer Kristiansen en halvtime på å gi sin vurdering av de 20 bidragene til Beste Kart-konferansen. Dette er karer som kan faget sitt, i tillegg til å presentere med humor, glimt i øyet og sleivspark. Et meget godt innlegg, og jeg håper denne tradisjonen lever vidre, både med disse herrene og gode bidrag!

Så var det klart for en dose GeoIntegrasjon, der det ble redgjort for status, bruk og vidre planer. Igjen: standarder som denne er noe bransjen skal være stolte av å ha fått til, og jeg håper dette blir tatt i bruk så fort som mulig! Innimellom GeoIntegrasjons-presentasjonene fikk jeg med meg Ingunn Limstrand sitt foredrag om bruk av natur- og miljødata i planprosesser. Hun ble presentert som «neste mann ut», noe som kanskje sier sitt om kjønnsfordelingen blandt foreleserene, noe Ingunn selv påpekte. Damer, dere må komme dere på scenen! Men, kjønnspolitikk til side, foredraget var godt, gode ideer og jeg må si jeg føler med de som må oppsøke x antall portaler for å få tak i dataene de trenger. Intelligente kart, åpne standarder og APIer kan kanskje være en løsning her?

Onsdagens siste bolk gikk på ny teknologi, her fikk vi presentert ArcGis sin håndtering av laserdata, Geoport og bruk av åpne standarder for å vise og kombinere kartdata fra et utall kilder. Den noe utakknemmelige oppgaven å ha dagens siste presentasjon, appåtill i konkurranse med et skuespill om interkommunale sammarbeid, falt på Ingve Mykelbust fra Blom. Han redgjorde for bildematchingens renessanse, og hvordan den kan (på noen områder) konkurrere med laserscanning. Jeg innså igjen at Fotogrammetrifagene på NTNU har gitt med en grunnleggende forståelse av et meget spennende aspekt ved geomatikkfaget!

Med dagens faglige innhold unnagjort ble det tid til litt mingling i utstillingen før festmiddagen. Her kom det inn uannonserte elementer som en historietime med «sir» Tragerton, en utrolig person som ar påvirket bransjen i stor grad. Meget inspirerende å høre om hvordan verden har forandret seg,jeg tror og håper at det vil skje minst like mye de neste 50 årene! Etter dette kom Åsleik Engemark på scenen, nøyktig koordinatfestet! Han hadde satt sge godt inn i faget vårt, og hyllet landmåleren før vi fikk presentert tryllrfløyten på godt under 5 minutter (ny norgesrekord!). Klokken tikket mot 12 , noen var ivrige på å komme seg til baren, men folk må også hedres. Beste utstilling, beste poster, beste kart og utstillerenes konkurranser kåret en bråte vinnere, her må jeg vel få trkke fram posteren til Ann Mai og Alexander Nossum, som ble hedret for beste ide!

Resten av kvelden, natta og morgenen forløp i hyggelig lag og plutselig var det morgen torsdag. Her kan mange ta kritikk i etterkant, meg for å holde ut for lenge på ondagen, Marianne Meinich for å gi meg utmerkelsen for å skrive sammendraget av konferansen før den var ferdig og Alexander for å holde meg våken hele natta! Dog, jeg var tilstede på første foredrag klokken 09.00 torsdag morgen. Samkopiering av laserdata var temaet, men jeg skal innrømme at fokuset ikke var helt på topp. Uansett, det jeg fikk med meg var at det er ikke helt enkelt å forholde seg til en ny type data som laserdata er. Når det gjelder de neste foredragene i sesjonen om bruk av laser må jeg bare innrømme at de gikk meg hus forbi, noe som er synd, all den tid jeg synes laserdata er spennende, og noe man burde følge med på!

Etter en liten pause var det klart for fellessesjoner, jeg hadde plassert meg strategisk på bakserste rad, og fikk med meg Avinor som snakket som sin bruk av geografisk informasjon, et foredrag som kan sies å dra trådene fra posteren deres videre, og atter en gang påminnelse om at fagfeltet vårt strekker seg lengere ut enn vi ofte tenker. Bernt Brugård fra Norkart Geoservice var nestemann, verden er i forandring, og det er ihvertfall IT-verdenen. Skyen var såklart fokus, det er noe man må følge med på. Hvis man trekker linjene tilbake til tirsdagen ser man at det er mange i bransjen som tenker i de baner, så definitivt et poeng! Nettbrett og smarttelefoner er også noe vi må følge med på, det blir bare større og større. Det sier sitt når aktører som Google satser stort på dette. Norkart følger også med, med egne applikasjoner!

Når det gjelder fordraget til Olaf Østensen, så synes jeg tittelen er beskrivende. Her må det innrømmes at jeg duppet av endel, og jeg kan heller ikke lene meg på hverken foredragsbeskrivelse eller andre hjelpsomme sjeler på twitter. Dermed må jeg nøye meg med å at at «Standarisert, oppdatert og tilgjengelig» er tre ord som beskriver den rollen jeg synes Kartverket burde ha godt! Synd jeg var i tra-la-la-land under dette foredraget! Siste foredrag var det Jens Nørve fra DIFI som holdt, temaet var digitalt førstevalg. Dette er et meget aktuelt tema, som absolutt påvirker vår bransje! Me det var konferansens faglige innhold over, noen fikk seg en oppvåkning og følte virkelig hvordan sosiale medier har preget konferansen! All honnør til arrangørene som har turt å satse på dette!

Så kan man avslutningsvis si at det er et paradoks at en konferanse som dreier seg om tilgjengelighet, oppdaterte data og “rette linjer i terrenget” ender med vissheten om at jeg må ta buss for tog på deler av strekningen Lillehammer-Trondheim! Men, igjen, takk til alle som har bidratt til å gjøre Geomatikkdagene 2012 til, for å bruke Steinar Wergelands ord, en arena for påfyll, både av den faglige og ikke mist den sosiale varianten! Man kan si hva man vil om forgubbing, en satt bransje og lite nytt, men vi jobber faktisk i en bransje som er teknologisk i fremkant, noe jeg synes Geomatikkdagene 2012 har klart å vise!

5 thoughts on “Geomatikkdagene 2012- En oppsummering

 1. SigTill

  Flott oppsummert, dog savner jeg noen bilder innimellom. Veldig godt å få oppsummert dagene ikke bare med en tvitterstrøm, men også en lengre oppsummering!

 2. Karsten Lien

  Flott oppsummering, utrolig hva du har greid å få med deg! Likte spesielt godt at du satte pris på Torbjørn Tragetons tale under festmiddagen. Han er en person det er verdt å høre på! Vennlig hilsen Karsten Lien.

 3. Pingback: Geomatikkdagene 2012 – vel overstått | What's Sound?

 4. kjartanb

  Bra oppsummering! Eller eventuelt innblikk i kva som blei tatt opp. Gler meg til å forhåpentligvis vere der neste år etter å ha lest dette.

 5. Atle Post author

  Takk til dere alle!

  Sigbjørn: Det er snakk om publisering (av en noe forkortet versjon) i Posisjon, der vil jeg tro det dukker opp noen bilder!

  Karsten: Ja, jeg sover jo ikke bort all tid på konferanse 😉 Tragerton hadde jeg ikke hørt før, utrolig inspirerende å høre på han!

  Kjartan: Ja, vi trenger flere “unge og lovende” på Geomatikkdagene! Så, KOM, KOM!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *