Dagens Ord: Teknologi-lunte

Det er lenge siden forrige “dagens ord”! Det må jeg gjøre noe med, og hva er ikke da bedre enn å lansere et egenkomponert ord?

Siden jeg har komponert ordet selv har jeg stålkontroll på både opphav og betydning. Google finner (før jeg publiserer denne posten), kun ett treff på ordet “teknologi-lunte”, nemlig min kommentar på en bloggpost hos Eirik Newth. Det er ikke så rart, for det var her jeg brukte ordet første gang.

Ordet er altså “teknologi-lunte” (jeg er litt usikker på om bindestreken trengs), og beskriver et fenomen de fleste kjenner, men kanskje ikke har noe godt ord for. Jeg brukte det for å beskrive samboeren, som ifølge seg selv har meget kort lunte når det gjelder teknologi. Jeg vil påstå ca 1 nanometer.

Vi har alle en teknologilunte, men jeg tror det er symptomatisk at hu har en kort teknologi-lunte, mens jeg har en rimelig lang. Dog, det kommer ann på. Jeg kan godt bruke mye tid på å få skjermene mine til å fungere i Linux, eller få bygd javascript-maven-plugin, men gi meg en dekoder som ikke fungerer når jeg skal se på TV, og lunta er kort.

Det fører meg til følgende hypotese om teknologilunte: Dess mer du kan om noe, dess lengre lunte. Og hvis du i tillegg er klar over at det du sliter med er laget gratis av noen ildskjeler, da har du enda lengre lunte. Har du på den annen side liten kunnskap eller har betalt flerfoldige tusen for et produkt forventer du at driten skal funke, NÅ!

Og, uten å bli for analytisk her, tror jeg grunnen til at Linux har slått såpass dårlig ann på desktop ligger. Jeg har ikke noe problem med å google opp løsninger på en eller annen rar binding til en komponent som mp kompileres før jeg får spillt av musikk, eller åpna en fil. Andre, synes dette er bortkasta tid, og kjøper en Mac, der ting “bare fungerer”. Eller en Kindle. You get my drift.

Uansett, jeg håper du tar i bruk ordet teknologi-lunte når du skal snakke om dette, sannsynligvis kjente, fenomenet neste gang. Så får vi se hvor mange Google-treff ordet får om et par måneders tid!

2 thoughts on “Dagens Ord: Teknologi-lunte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *