POG is the new LAMP?

Pogs!

Hvis du har holdt på mer enn noen timer med enkle nettsider, blogger og “lavnivå” webutvikling basert på rimelige webhotell har du sikkert hørt om begrepet LAMP. Dette er en fellesbetegnelse på teknologier som gjør at du kommer langt med å lage deg en nettside; Linux, Apache, MySQL og PHP (eller Perl eller Python).

De aller fleste webhotell tilbyr en LAMP-løsning, og det av flere grunner; det er enkelt å komme i gang med, det fungerer meget bra og det er fri programvare. Dermed slipper man å betale lisensutgifter. Dette gjør også at det er mange som tilbyr den samme tjenesten, og man fokuserer på at ting skal fungere godt sammen.

Vel, jeg har ikke tenkt så mye på LAMP de siste årene. Jeg kjører WordPress på bloggen min her, og slipper å tenke på detaljene. På jobb går det i Java, med web-løsninger via Spring og Tomcat. MySQL er droppet til fordel for Oracle, eller PostgreSQL. Og vi hoster serverene selv, slik at vi kan installere det vi trenger.

Men, når jeg skulle i gang med MineTurer ville jeg ha ting på en egen server, helst på et webhotell. Men, nei. Det finnes få (om ingen) webhotell som tilbyr ferdiginstallasjoner av PostGIS og Geoserver (hvis vi da ser bort fra tjenester som GisCloud). Dermed endte jeg opp med Amazon EC2, der jeg kunne sette opp min egen linux-installasjon. Og så begynnte jeg å tenke, burde det ikke finnes en LAMP for webkart også?

Jo, det synes jeg. Men da må vi ha et catchy akronym: POG! Hva står det for? PostGIS, OpenLayers og Geoserver såklart. Dette er henholdsvis database, server og klientside-programmer som brukes for å lage kartapplikasjoner på nett. De er alle fri programvare, og selv om det finnes alternativer (mySQL med spatial, Mapserver, TileMill¸ Leaflet etc etc) er de definitivt mye brukt.

Vi har jo allerede OpenGeo Suite som kan kalles POG, med noe ekstra, men jeg ser frem til at flere kan levere slike løsninger, slik at det i fremtiden blir enda enklere for folk å sette opp sine egne kartløsninger på nett, uten å måtte ty til Google Maps.

2 thoughts on “POG is the new LAMP?

 1. Robert Nordan

  Her på lesesalen her vi diskutert dette, og vi føler at en L må egentlig til også, for uten Linux er LAMP bare en AMP, og om du kjører POG på Windows så er du litt rar.

  Mulige (uttalbare) alternativer:

  PLOG
  GOLP
  POLG

  Men må innrømme at POG er mest catchy da.

  En mulighet er å bruke SUSE Studio (http://susestudio.com/) for å sette opp en ferdig POG-stack, som kan pushes direkte til Amazon EC2. Da blir det nesten nøkkelferdig PLOG.

 2. Atle Post author

  Ja, jeg tenkte også tanken på at Linux burde med (og at det kanskje ikke er så viktig å inkludere OpenLayers, all den tid det er et js-prosjekt som kan taes i bruk på enhver webserver)

  Dog, jeg klarte ikke å tenke meg til PLOG (som jo funker bra, i det minste på norsk), så kanskje det er det vi burde gå for?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *