PC på eksamen

Edit: Det å skrive innlegg på mobilen kan føre til endel rare ord. Fikset dette og minner meg selv på å korrekturlese neste innlegg.

Jeg registrerer at en gammel sak har fått nytt vind i seilene. Jeg husker det var snakk om det da jeg studerte, men nå har man visst fått med seg mediene også. Vi snakker om datastudenter som vil få avlegge eksamen på pc.

Begrunnelsen: man skriver aldri kode på papir, og det er langt unna fremtidige arbeidssituasjoner. Jepp, det er det, men jeg støtter fremdeles ikke kravet. La meg få utdype hvorfor.

Nei, kode skrives ikke på papir, det skrives i en teksteditor, eller et IDE. Dog, ingen skriver egentlig noe som helst for hånd mer. Dermed mener jeg at datafag ikke står i en særstilling. For, slik jeg opplever arbeidslivet, er det ikke en pc som et det viktigste. Det er ressurssene jeg har tilgang til, det jeg har i hue.

Tenk deg følgende; dra ut nettpluggen i maskina di, fjern all eksempelkode og annen kode du har liggende. Er dette normal arbeidssituasjon? Så, fjern alle kollegene dine. Normalt? Plasser så pcen din i en gymsal, sammen med 400 andre du ikke kan snakke med. Begrens så tiden du har til rådighet til 5 timer, og nekt deg selv å reise deg for å strekke på beina, spise lunch eller hente kaffe. Normal arbeidssituasjon? Neppe.

Legg så til det faktum at oppgaven din ikke er å utvikle en løsning, men å implementere Quick Sort, vise hva en linka liste er eller lage et ER-diagram for en kundedatabase.

Ser du poenget mitt? Saken er at en 5-timers eksamen ikke kommer i nærheten av “normal arbeidssituasjon” uansett. Krev heller prosjektoppgaver, kundestyrte prosjekter og hjemmeeksamen, det er mye bedre å bruke penger på dette enn å lære opp ett lass eksamensvakter til å sjekke pcer.

Så er det jo slik at 5-timers eksamen vil bli brukt fortsatt. Og ja, jeg skal innrømme at det er noe drit, men om sensor kicker på et manglende semikolon eller en feilplassert bracket er det noe grunnleggende feil. Jeg skriver selv som ei kråke for hånd, men jeg tyr ofte til papir for å komme frem til løsninger.

Så, for å konkludere; pc på eksamen er feil fokus. Skal du ha “relevant arbeidssituasjon”, kjemp for flere innleveringsoppgaver og gruppearbeider, eller involver deg i et Open Source prosjekt. Dessverre tror jeg denne kampanjen kan medføre at man får pc på eksamen, med dertil hørende problemer, og det resultat at andre områder nedprioriteres.

5 thoughts on “PC på eksamen

 1. Mats Taraldsvik

  Poenget på eksamen er vel å best vise hva man kan. Hvis det *kun* er teksteditor med syntaksmerking, ikke *noe* mer, er jeg for. Da har man tid til å skrive en god del mer kode på eksamen, og det er bra. Kravene bør skjerpes, hvis man skal få skrive på pc.

  Godt poeng med økonomi. Om det er verdt det er veldig avhengig av om støtten kommer i tillegg (noe som er tvilsomt).

 2. Alexander Salveson Nossum

  Veldig enig i poengene dine Atle!

  Jeg er selv forkjemper for papir, spesielt når det gjelder å formulere ideer og tidligfase-utvikling av systemer.

  Tradisjonell, skriftlig, eksamen er en unaturlig situasjon. Metoden er svært unøyaktig i å måle kunnskap. Men. Det er praktisk og ikke minst billig å gjennomføre for si, 1500 studenter i et fag.

  Pussig nok så oppstår alltid diskusjonen om “pc på eksamen” fra datamiljøer. Fordi de skal “programmere” i et språk med en spesiell syntaks. Jeg har aldri skjønt hvorfor det er så viktig å bruke et fastsatt språk. En skriftlig eksamen bør utelukkende evaluere teknikken/metoden/kunnskapen – for eksempel ved at man skriver pseudokode med tegninger, figurer, forklaringer. Dette er både enklere på papir og gir et mer presist innblikk i kunnskapen til studenten. Mener nå jeg da:)

  Jeg vil heller se quicksort forklart som:
  Quicksort: O(nlog n) worst: O(n^2) og en håndtegnet figur ala: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Sorting_quicksort_anim.gif

  enn:
  quicksort=: (($:@(#[)) ({~ ?@#)) ^: (1<#)

  Samme om det er på en pc eller for hånd..

 3. Atle Post author

  Mats: jeg synes, som Alexander nevner, at det å skrive kodelinjer ikke hører hjemme på en eksamen, dermed ser jeg ikke noe poeng i å kunne skrive mye kode på pc på eksamen heller. Om eksamenene er slik at man må skrive mye kode ville jeg heller jobbet for endret eksamensform enn pc på eksamen.

  Alexander: kommer ikke på mer å si enn “enig” her! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *