Bokhandleren i Norge

Det er lørdag og jeg hører på det beste fra Dagsnytt 18. En sak om eBøker blir diskutert. Debattantene er Arve Juritzen som driver et lite forlag og en representant fra Gyldendal (eller Aschehoug, et av de store forlagene ihvertfall).

Debatten går på om norske forlag eier bokhandlene, og dermed ikke ønsker eBøker. Fair enough, jeg er nok enig der. Men det er ikke det jeg reagerer på. Det er en bisetning jeg reagerer på, som både små og store forlag er enige i, nemlig at bokhandlene er viktige, at de vil bestå.

Hvorfor? Fordi de driver boksalget, med kunnskapsrike medarbeidere, utvalg og anbefalinger. Jaha. Jeg vet ikke hvilke bokhandler de snakker om, men for meg er intrykket av norske bokhandler dette:

 • En stor vegg med “bestselgere”. Her finner du krim i hardcover til ublu priser
 • En stor vegg med pocket, her finner du de samme krimbøkene i pocketutgave til rundt 100-lappen
 • En liten hylle med “litteratur”. Her finner du Hamsun og noen obskure diktsamlinger
 • En stor hylle med diverse kaffebord-bøker. Her finner du diverse illustrerte “oppslagsverk”, “guide til hagen” etc.
 • En stor avdeling med rekvisita. Her finner du penner, skriveblokker, Moleskine-notatbøker, brettspill, kontorutstyr etc etc etc
 • En hylle med DVDer
 • Og som en bonus finner du noen steder en hylle med engelske bøker, litt historiebøker og annen litteratur. Men da er vi på de store bokhandlene

Så, utvalget er dårlig, prisene matcher ikke nett. Men hva med de som jobber der da? Har de peiling? Anekdoter er ikke bevis, men jeg har et par historier:

Jeg var i en bokhandel i Oslo, og var på jakt etter en bok av Arthur C. Clarke. Jeg ble praia opp av ei ivrig ung dame som lurte på om jeg “så etter noe spesielt”. Jeg svarte at jeg var på jakt etter noe Science Fiction. Hu ble stående å tenke, før hu til slutt sa: “da må du nok bort til fantsay-hylla.” Hva fant jeg der? Twilight-bøkene, eragon og et eksemplar av Ringenes Herre. Det ble ikke noen kjøp.

På Norli i Trondheim var jeg innom og spurte etter en bok ved navn “Bad Sience” (jeg huska ikke navnet på forfatteren, men visste hva den handla om, og tittelen). Dama, ei typisk bokhandlerdame litt oppe i årene satt seg ned ved maskina si og søkte, og søkte, og søkte. Og sa til slutt: den tror jeg ikke vi har. Jeg fant den på nett etter 30 sekunder når jeg kom hjem.

Så, hvordan kan bokhendlene være noe som kan bestå? Med et utvalg på linje med Rema 1000 sitt matutvalg, priser på linje med ferjene på vestlandet og ansatte med kunnskapsnivå på linje med en gjennomsnittlig support-telefon?

Nei, gi meg heller nettsteder som Librarything og nettbokhandler som Capris (ja, eid av Cappelen, I know) og Amazon. Bokhandelen går mot samme skjebne som platebutikken, døden. Med mindre de oppstår som de papirbutikkene de egentlig er…

4 thoughts on “Bokhandleren i Norge

 1. anders

  Jeg er helt enig med deg.

  Dog veit jeg om to potensielle unntak. Det ene er Outland i Oslo; jeg har vært i kirkegaten (helt nye lokaler) og på jernbanetorget.
  Det andre unntaket er Tanum på Paleet; også i Oslo.

  Outland har såvidt jeg kan bedømme glimrende utvalg innen sci-fi og fantasy mens Tanum har litt mer jevnt, og ikke så mye sci-fi eller fantasy.

  Men to butikker i hovedstaden hjelper jo så klart på ingen måte helhetlig. Bare tenkte jeg ville anbefale to gode butikker om du får muligheten.

 2. Øyvind

  Jeg er i utgangspunktet helt enig med deg, men jeg vil gjerne bevare bokhandlene med pocketbøker på flyplassene. Det hender seg jeg reiser uten bøker. Det eneste jeg ellers kjøper i bokhandler er vel stort sett jule- og bursdagskort.

 3. Atle Post author

  @Anders: Takker for tipsene! Er ikke ofte jeg er i Oslo, men jeg liker skikkelige bokhandler, dvs store saker. Den beste i så måte så jeg i Kuala Lumpur, på et svært kjøpesenter der (sikkert lik de man finner i andre store byer). På størrelse med en stor sportsbutikk, med egen kafe og greier.

  @Øyvind: Du har så absolutt et poeng, på gardermoen er det mye bedre å kjøpe pocket på bokhandlen der enn på narvesen. Så ja, bevar noen bokhandler 😉

  (og forresten: jeg _liker_ å “browse” bøker i en bokhandel, du kan lete mye mer på måfå og finne ting du ikke visste du var ute etter, men det fordrer et utvalg man sjelden finner her i landet)

 4. Øystein

  Outland i Trondheim er like bra som Outland i Oslo, selv om den er noe mindre. Merkelig at du ikke ble henvist der, men de som jobber i butikkene der er vel ikke ute etter å hjelpe konkurrentene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *