Nye bøker

Jeg la merke til her om dagen at jeg skriver i høyremargen at jeg skriver om “fag, bøker og andre ting som faller meg inn”. Med det sagt er det litt flaut å innrømme at jeg bare har 8 poster i kategorien “Bøker“.

Dette tenkte jeg å gjøre noe med! Derfor har jeg bestemt meg for at jeg fra nå av skal skrive en post her hver gang jeg kjøper nye bøker. Planen er å beskrive bøkene og hvorfor jeg kjøpte dem, og hvis jeg har kommet i gang med å lese dem også skrive noen ord om hva jeg synes om dem.

Den meget interesserte leser vet såklart at informasjon om hvilke nye bøker jeg har skaffet meg finnes på librarything-siden min, men der er det mest tabularisk data. Dermed tenkte jeg at å poste litt her ville gi ting litt mer kjøtt på beina.

Dermed kommer, litt forsinket, en oversikt over bøkene jeg kjøpte for å feire at nye bokhyller er på plass. Disse bøkene ble kjøpt for julegaven fra mormor, så hvis du leser dette skjønner du at gaven kom til god nytte!

Denne gangen (som ofte ellers) valgte jeg å kjøpe bøker fra Capris.no, noe som skyldes både pris, utvalg og service. På engelske bøker er de markedsledende i Norge. Anbefales!

Og endelig, lista, in no particular order

Bad Science av Ben Goldacre

Bad Science Cover

Bad Science ble anbefalt over på Skepsis-bloggen for over to år siden. Jeg har imidlertid vært meget treg med å skaffe meg denne boka. Jeg gjorde et forsøk på å kjøpe den på Ark (eller noe slikt) for et års tid siden, men dama i kassa så bare dumt på meg. Lenge leve nettet!

Boka er godt beskrevet på Skepsis-bloggen, men kort fortalt er det en “Innføring i Skepsis”. Den tar for seg hvordan diverse sjarlataner misbruker vitenskapelig teminologi for (i hovedsak) å selge deg ting du ikke trenger. Jeg er 3/4 ferdig med denne boka, og kan allerede si at den havner høyt på lista mi! Vel verdt kjøpet, den er informerende, men på samme tid skrevet med en vittig penn.

The Bonfire of the Vanities av Tom Wolfe

The Bonfire of the Vanities Cover

Denne boka fikk jeg anbefalt av min kjære, annet enn det har jeg lest “En helstøpt mann” (eller “A man in full”). Den var såppass bra at jeg valgte å prøve en ny bok av samme forfatter etter en anbefaling. Skal bli spennende å se!

Animal Farm av George Orwell

Animal Farm Cover

Denne trenger vel ikke noen introduksjon, jeg har lest 1984 og synes jeg burde få med meg denne også. Det er vel kort og godt en klassiker man burde ha lest en gang her i livet (lurer på hvorfor vi aldri gjorde det på skolen?).

American Psycho av Bret Easton Ellis

American Psycho Cover

Jeg har sett filmen, og likte den. Jeg har hørt flere si at dette er en syk bok, mye sykere enn filmen. Vel, du kan ikke si det uten at jeg vil finne det ut. Dessuten passer den jo godt inn i filosofien min: “les boka bak filmen så ofte som mulig“. Jeg er generelt av den oppfatning at boka er bedre enn filmen, men om det er best å først lese boka og så se filmen eller omvendt? Aner ikke. Ser du filmen først er storyen kjent når du leser boka, og opplevelsen blir kanskje ikke så bra, men du får flere detaljer. Leser du boka først vil filmen skuffe av to grunner: 1) Alt i boka er ikke med. 2) Folk, steder, hendelser er ikke som du så dem for deg. Vi får se her, det er lenge siden jeg så filmen, noe som kanskje er like greit?

And Another Thing.. av Eoin Colfer

And Another Thing.. Cover

Denne boka har undertittelen “Douglas Adams’s Hitchhiker’s Guide to the Galaxy: Part SIx of Three”. Som fans av HHGTTG vet var det opprinnelig “a trilogy in five parts”. Det at noen nå skriver en sjette del gir meg litt blandede følelser, det er jo ikke Adams vi snakker om mer (desverre), og når andre “overtar” en serie kan det gå mange veier. Jeg bestemte meg imidlertid for å gi denne en sjangse, satser på å komme tilbake når jeg har lest den.

The Greatest Show on Earth av Richard Dawkins

The Greatest Show on 
Earth Cover

Richard Dawkins har jeg vel nevnt før her på bloggen. Mannen er biolog og er brennende opptatt av evolusjon. Han har skrevet flere gode bøker om emnet, og denne siste er et direkte angrep på alle som hevder at evolusjon ikke er et faktum.

Det betyr ikke at boka kun er egnet for de som stiller seg tvilende til denne påstanden. Den gir en god innføring i hva evolusjonen faktisk dreier seg om, og hvorfor det faktisk er en helt fantastisk teori. Eller, som den hele tittelen skulle ha vært: “Evolution, the greatest show on Earth, the only game in town”. Denne har jeg faktsk lest ferdig, og i det store og det hele er jeg meget fornøyd. Kanskje litt vel mye gjentakelser for de som har lest noen av hans tidligre bøker, og noe vel basic teori om hva vitenskap er og sånne ting. Dawkins er også (litt for?) glad i fotnoter litt på siden av hovedsaken, noe som kan bli litt slitsomt for en som leser alle fotnoter 😉

Men, skal du lese kun en bok om evolusjon kan jeg ikke skjønne hvorfor det ikke bude være denne!

MultiReal av David Louis Edelman

MultiReal Cover

Hva kan jeg si? Jeg kjøpte den første boka i serien og ble litt fascinert. Dermed tenkte jeg at jeg like godt kunne få med meg del 2 også, så får vi se om jeg henger med til del 3?

Beyond Band of Brothers av Richard D. Winters

Beyond Band of Brothers Cover

Jeg har flere bøker om Easy Company og Dick Winters. På tross av det tenkte jeg at en til kunne ikke skade. Winters fremstår i alle fortellinger som en født leder, og jeg er spent på om denne boka kommer nærmere på fyren enn de andre.

Europe Central av William Vollmann

Europe Central Cover

Jeg husker ærlig talt ikke hvor jeg ble anbefalt denne boka. Det jeg vet er at det er en fiksjonsroman som foregår med 2. verdenskrig som bakteppe. Jeg liker bøker om 2. verdenskrig, og selv om jeg for det meste holder meg til faglitteratur om saken har det blitt endel skjønnlitterære bøker om temaet også. Derfor bestemte jeg meg for å prøve denne. Hvordan den er? Vel, det gjenstår å se!

Between the Assassinations av Aravind Adiga

Between the Assassinations Cover

Jeg fant White Tiger av samme forfatter helt tilfeldig i høst en gang, og ble utrolig fascinert. Spennende, velskrevet og forsåvidt en tankevekkende bok fra et moderne India. Jeg vet ikke så mye om denne, men fra en forfatter med en så god førstebok forventer jeg endel. Håper jeg ikke blir skuffa!

Har du lest noen av disse? Har du noen tips til bøker jeg burde skaffe meg? Jeg lytter gjerne!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *