Betalingshelvette

Jeg tenkte jeg skulle utbrodere min nyeste Twitter-ytring litt nærmere, da jeg idet jeg skrev den kom til å tenke at “dette er en ytring som kan ha litt mer kjøtt på beinet enn 140 tegn. Det jeg ytret var altså følgende.

jeg liker netthandler med faktura, da slipper jeg å klikke meg gjennom betalingshelvette når jeg kjøper (men får bankhelvette senere)..

Dette ble trigget av følgende hendelse: Jeg kom til å tenke på at det er mamut-salg på gang, og at nettbutikkene også har dette. Da tenkte jeg at jeg burde se om de hadde noe spennende. Capris.no hadde forsåvidt bare en bok på “salg” som var interessant, men jeg endte opp med å kjøpe ytterligere tre bøker (som alle var billigere enn Mamut-tilbudet, engelsk pocket FTW, men nok om det).

Jeg har mange ganger tidligere handlet på Capris, og dermed har jeg en profil der. I det siste har de også begynnt med faktura, slik at man kan betale når man får pakken (forsåvidt ikke noe nytt). Dette gjorde at jeg kunne gjennomføre handelen min med et minimum av klikk, henting av kort, tastetrykk og eksterne sider. Vanligvis er prosessen for å betale med Via på nett følgende:

 1. Finn kort
 2. Skriv navn, kode og utløpsår/måned
 3. Snu kort, skriv CRC (eller hva det nå heter)
 4. “neste”
 5. Skriv passord fra nettbank på Verified by Visa
 6. Tilbake til nettbutikkens side, godkjenn

Dette er ørtogbørti skritt for mye, og nok til å drepe kjøpelysten til mange. I en fysisk butikk er stegene enklere:

 1. Finn kort
 2. Sett inn/dra kort
 3. Tast kode + ok

Mye enklere. Dette er mitt største argument mot netthandel. Det er så mange klikk og inntastinger at man blir gal!

Men, ja, som jeg også skriver: jeg får bankhelvette senere, det består av følgende:

 1. Skriv fødselsnummer + passord
 2. Finn kodekort
 3. Skrap og skriv kode (ja, jeg har skandiabanken)
 4. Finn regningsbetaling
 5. Let fram faktura
 6. Skriv dato, beløp, mottaker, kontonummer og KID
 7. Hvis du ikke har deaktivert skiten: finn frem kodekort på nytt
 8. Bekreft

Dermed blir spørsmålet? Når kan jeg få e-faktura fra netthandelen min?

4 thoughts on “Betalingshelvette

 1. Alexander Nossum

  En idé til fks Skandiabanken hadde vært å hatt et tilbud med et “usikkert” kort med en dedikert konto som er “usikker”. Denne kontoen kunne fungert slik som en vanlig lommebok gjør – nemlig veldig usikker – alle kan stjele den hvis de vil og de fleste har bare penger som er “tapbare” der.

  Med en usikker konto+kort kunne prosessen ha vært:
  1. finn produkt(er)
  2. Kasse
  3. Login
  4. Betal med “usikkerKonto” (lagret i login’en)
  (5) Netthandel sender forespørsel til banken med usikkerKonto og ber om å få xxx NOK.
  (6) Bank sjekker om beløp er større enn et maks beløp (hvis brukeren vil ha denne sjekken)
  (7) Bank gir ut beløpet
  8. Du har for lengst logget av og glemt at du har kjøpt produktene.

  Eneste “merproblemet” med netthandel vs. fysisk handel vil være login’en – og den kan jo mer eller mindre automatiseres.

  Sikkerheten? Vel, ikke noe bedre enn i den fysiske verdenen, men der er den jo sannelig god nok også? Ihvertfall hvis man aldri “tar med seg” mer penger enn man har råd til å tape.

  For å kommentere på posten også:) Ad-hoc efaktura ville, som du indikerer, være veldig nyttig! Papir/mailfaktura trengs vel strengt tatt ikke lenger.

 2. Atle Post author

  Er ikke dette slik PayPal og lignende fungerer? Eller er jeg helt på viddene her?

  Uansett, det virker som om du er enig i hovedpoenget mitt: det er for mye “styr” med å betale på nett, koder, nummere, sertifikater, passord, java-møl og diverse faenskap. Det bunner vel kanskje i at webben ikke er designet for slike ting, men noe burde man få gjort.

  Analogien til lommeboka er god, den er jo usikker som bare pokker. Hvorfor skal småhandel på nett være så mye sikrere egentlig?

 3. Simen Øvrebø

  Med riktig mobilselskap slipper du BankID med javamøl (dette fungerer også med Skandiabanken).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *