Dagens Ord: Degenerert

Det er lenge siden siste dagens ord, så det skal jeg gjøre noe med. Du må ikke bli forledet til å tro at dagens ord på noen måte beskriver meg eller min situasjon om dagen, ei heller noen jeg har hatt noe med å gjøre i det siste.

Allerede nå har du kanskje gjettet at det ikke er et udelt positivt ord jeg snakker om. Tvert imot. Det det derimot er er et ord definert i bokmålsordboka. Ordet er ikke orginalt definert som et nedverdigende ord, men i dagligtale vil det nok ha denne betydningen. Jeg inbiller meg at det i medisinske omgangskretser kanskje kan bli brukt på en “nøytral” måte, men alle vil nok gjøre noen assosiasjoner. Ordet er degenerert, og er ifølge Bokmålsordboka definert som følger:

ødelagt; moralsk forfalt d-e organer organer (hos individ, art) som er blitt (delvis) ødelagt i utviklingen / et d- individ, folk

Her ser vi jo at ordet både kan brukes om et folk og om enkeltindivider. Som skjellsord er det dugandes i begge sammenhenger. “Du er et degenerert menneske”, “Han så degenerert ut” eller “[Sett inn folkeslag her] er degenererte”. Den siste formen kan kanskje gi endel assosiasjoner til ideologiske tullinger som henger seg opp i rasebegrepet, uten at vi trenger å blande inn det.

Det er uansett et knakande godt, orginalt, skjellsord som kan komme til nytte i mange sammenhenger. Pass deg bare for å bruke ordet om ting som ikke kan degenereres, f.eks. en datamaskin.

Som alltid taes kommentarer på min forklaring og andre eksempler på bruk av ordet imot med takk!

3 thoughts on “Dagens Ord: Degenerert

  1. Atle Post author

    Bloggeaktiviteten er litt degenerert ja… Skyldes en haug av andre ting som sluker tid, men har planer om å komme sterkt tilbake.. Følg med via rss så er du sikra!

  2. Tone

    ”Pass deg bare for å bruke ordet om ting som ikke kan degenereres, f.eks. en datamaskin”

    Jasså? Min forrige datamaskin opplevdes som svært degenerert før den ble skiftet ut. Det sto dårlig til både med prosessor og minne. Ikke “ødelagt i utviklingen”, men pga utviklingen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *