Hvorfor går det så dårlig med Studentersamfundet?

samfundet

Studentavisa i Trondheim, Under Dusken, har i det nyeste nummeret (og på nett) en artikkel kalt “Et Studentersamfund i identitetskrise?”. Her tar de opp en problematikk som igrunn burde angå de fleste studenter i Trondheim: Hvorfor går det så dårlig med Studentersamfundet? Hvorfor trenger de UKA-overskuddet for å klare seg økonomisk? Hvorfor har (veldig få) studenter et forhold til huset? Hvorfor renner stedet over av 18-åringer fra Tiller og Melhus?

Siden jeg snart er ferdig som student tenkte jeg at jeg skulle prøve å synse litt rundt saken. Ikke at jeg har noen ekspertise, men noe mener jo jeg også.

Først: Mitt forhold til Samfundet. Jeg har ikke medlemskort, jeg er ikke medlem (og har ikke vært det på tre år). Jeg har aldri vært aktiv i noen gjenger, jeg har aldri vært på noe samfunnsmøte, jeg har aldri spist middag der, jeg var vært innom hyblene en gang, og det siste året har jeg vært der på en eller to konserter og en eller to ganger ellers. De første årene var jeg imidlertid ganske ofte i Strossa/Bodegaen på fest. Ergo en ganske typisk Trondheimsstudent, aktiv de første årene på utelivsfronten men ellers ganske passiv.

Hvorfor er det nå slik? Jeg var der mye de første årene da vi ikke var over 20 alle som dro ut sammen, da var Samfundet et greit valg, og jeg var mer fan av svette dansegulv da enn nå. Nå hater jeg imidlertid overfylte, støyende lokaler der man ikke kan snakke med folk. Jeg vil sitte å snakke med kjente over en god pils, ikke høre crappy R’n’B mens jeg drikker rusbrus eller lunken øl fra plastglass. Kanskje ikke noe sjokk at stamstedet mitt har blitt Den Gode Nabo? Greit nok, Samfundet har Daglighallen, med et greit utvalg av øl (dvs. litt mer enn Dahls), men lokalet er lite og frister ikke for å “ta en pils”.

Men burde ikke jeg som student føle en slags tilhørighet til huset? Hvorfor det? Det har aldri fremstått som noe mer enn et utested for meg. Når jeg ser samfundet tenker jeg bodegaen. Omtrent det. Jeg vet at det er en del gjenger der, som driver huset, er kreative og går på fylla på hyblene. De gangene jeg er på samfundet er det de jeg kjenner som er med i en gjeng jeg treffer. De stempler meg inn, tenker på hybeltilgang og forsvinner ganske fort dit. Der er ølet billig og festen varer så lenge man vil, mens vi andre må ut klokka to.

Og her tror jeg vi er inne på noe av problemet med Samfundets posisjon hos studentene i Trondheim. Samfundet, det er noe for gjengene der det. De kan godt henge der på dagtid, spise mat på Lyche og ta en pils i Daglighallen. Vi andre har igrunn ingen grunn til det. Det er et lokale som selger øl og mat, riktignok ganske rimelig, men det tilbyr ikke så mye mer enn f.eks. resturantrekka på Solsiden. Det blir et så stort “dem og oss”-skille mellom de som jobber på huset og oss som skal bruke det. Greit nok, jeg skjønner at det skal gi fordeler å bruke tiden sin på å jobbe frivillig, jeg unner de som gjør en innsats å bli kjent med folk, skape seg en identitet rundt Samfundet. Problemet blir bare det at denne identiteten gjør at andre studenter helt mister koblingen. Man ser vgs-elever og ikke-studenter frekventere Samfundet, det er ikke et studentsted, men et utested med studentrabatt, som tilfeldigvis drives av studenter.

Jeg synes det siste avsnittet i Under Duskens artikkel oppsummerer dette glimrende:

Slik det er i dag kan Samfundet sees på som en tumleplass for gjengmedlemmer, et konsertlokale for øvrige medlemmer, og et diskotek for dem uten tilhørighet til husets etasjer over bakkenivå.

Det er igrunn litt trist, men også naturlig. Jeg synes det er hårreisende å høre om tilstanden før, da studentene ikke beveget seg inn i Midtbyen, men jeg kunne også tenke meg et studentsted der jeg kunne treffe andre studenter, også på en lørdagskveld. Pr i dag fremstår ikke Samfundet som et slikt sted for meg.

Jeg har redgjort for mitt forhold til Samfundet, og jeg er totalt klar på at jeg sikkert kunne gjort mye mer selv for å bli mer en del av huset, men det har jeg valgt å ikke gjøre. Er jeg da berettighet til å mene noe? Tar jeg helt feil? Er samfundet det mest studentvennlige stedet i Trondheim? Har jeg gått glipp av noe stort ved å ikke være gjeng-aktiv? Eller synes du Trondheimsstudentene skal slutte å mase om dette, all den tid vi faktisk har et helt bygg for “oss selv”?

8 thoughts on “Hvorfor går det så dårlig med Studentersamfundet?

 1. Alexander Nossum

  Dessverre mye sant i det du sier her… Selv har jeg vært med i en gjeng på samfundet – og fant det veldig gøy og faktisk litt faglig inspirerende, og ikke minst – veldig sosialt lærerikt.

  Men, jeg la også merke til at det er et ganske brutalt skille mellom de som er med i gjenger og de som er “kunden”, altså studenter uten spesiell tilhørighet.

  Samfundet er veldig bra for Trondheim som studentby – og for studentene. Men, det mangler dessverre en vinkling mot det det faktisk skal være, nemlig et sted for den allmenne student.

  Jeg tror Samfundet som utested burde sikte litt høyere enn kun et diskotek-café-hybrid med 18årsgrense. Selvom det er 18årsgrense på størsteparten av arealet trenger ikke det å bety eksepsjonelt høy musikk, mer eller mindre billig øl i plastglass og flatfyll. Selvom det også burde få sin plass, men fortrinnsvis i mindre grad enn pr. idag. Et skifte av fokus må nok til.

  En oppussing av identitet er kanskje mer på plass en oppussing av det fysiske på samfundet?

 2. Atle

  Dessverre er en riktig beskrivelse Alex, jeg er helt enig. Jeg betviler ikke at det å være aktiv i en gjeng er givende, men jeg kom meg aldri dit. Man har slikt å gjøre…

  Godt er det også å høre at noen som har vært “på den andre siden” også merker skillet jeg synes absolutt er tilstede. En ting jeg husker jeg reagerte på var “striden” rundt Under Dusken under forrige UKA, da alle eksemplarene ble lempet ut av huset, siden UKA styrte. Jaha, tenkte jeg, hva er forskjellen?

  Spørsmålet er jo hva Samfundet skal fokusere på? Tettere samarbeid med linjeforeningene? “Student-only” arrangementer som quiz, konkurranser o.l.? Vil vi tilbake til 60-tallets glødende politiske aktivisme, med kupping av valg, politiske kandidater og den type ting? Kan det gå så dypt som at en student i dag er noe helt annet enn en student for 30 år siden?

  Jeg vet ikke hva som må gjøres, det høres jo ut som om noen grep er blitt tatt med Selskapssiden, men er det det som skal til? Det nye styret har tydligvis en del å jobbe med, så får vi se hva som skjer.

 3. Kristian Klette

  Vel, du har Daglighallen (som du sier), Edgar og Lyche om du er ute etter ta-en-pils-sted. Lyche er faktisk veldig undervurdert til dette formålet. Det er utrolig hyggelig å slå seg ned i vinterhagen der med et par folk og noen øl.

  Det som er litt merkelig er at folk ikke ser alt det andre som skjer her på huset. Vi har stort sett teaterforestillinger gående hele tiden, vi har stand-up (som går veldig bra sist jeg sjekket), vi har excenteraftner, vi har filmklubb, vi har et bibliotek som det virker som folk ikke vet om. Kort sagt, det er mye mer enn bodegaen på samfundet.

  Men ja, litt lavere musikk her og der hadde gjort seg. Hadde satt veldig pris på det på Selskapssiden blant annet. Må da gå ann å ta seg en drink _og_ snakke sammen 🙂

  Ja, det blir kanskje litt internt når det er mye husfolk (aktive på samfundet) rundt om, men vi må på en måte være her. Vi er på jobb, mer eller mindre. Vi jobber mye for å lage tilbud som studentene i trondheim kan nytte seg av, så er litt trist at vi fremstår som vi gjør i det jevne studenmiljøet

 4. Atle

  @Kristian Misforstå meg rett! Jeg mener absolutt at de som bruker tid og krefter på Samfundet skal få bruke tiden sin der, jeg unner dere hybler og det å føle en tilhørighet. Problemet blir vel bare at andre ikke føler denne tilhørigheten. Kanskje en “studenter only”-policy hadde bidratt til dette?

  Jeg har hørt rykter om et bibliotek også ja, men aldri vært der, og jeg vet det foregår mye. Jeg føler bare ikke noe mer incentiv til å dra på noe slikt enn på andre arrangementer andre steder. Jeg mangler rett og slett et forhold til stedet. Så kan det vel hevdes at det skyldes meg, men det virker jo som om dette er noe mange andre også føler. Så da må kanskje noe gjøres? Mer promotering, omvisninger for de som begynner i Trondheim (gjøeres dette?) etc. etc..?

  Jeg sitter ikke på noen fasit, men prøver bare å beskrive hvordan jeg opplever ting.

 5. Magnus

  Som mer eller mindre aktiv på Samfunet i hele studietiden synes jeg det er synd at du og så mange andre studenter ikke finner seg tilrette på Samfundet.

  Jeg vil påpeke at huset har mer å tilby enn det som kommer frem her, f.eks spilles to teaterstykker hvert semester, det er kino hver søndag hvor det vises veldig interessante filmer, og Lyche/Edgar serverer hjemmelaget nattmat fredag og lørdag av helt annen kvalitet og pris enn den sausete kebaben i midtbyen. På ukedager er det f.eks quiz og Excenteraften. Jeg må innrømme at jeg ikke har vært veldig aktiv på disse arrangementene selv, med unntak av en Excenteraften om dataspill, der norgesmesteren i Starcraft møtte hard konkurranse på storskjerm i Klubben.

  Samfundsmøtene er også ofte veldig interessante og ikke minst underholdene. F.eks hadde de et møte om fildeling lenge før det ble en slik mediesak vi ser i dag og finanskrisen ble tatt opp akkurat i det den brøt ut. Diskusjon og foredrag er vinklet mot studenter, og kanskje spesielt teknologimiljøet på gløshaugen. Som en engasjert og opplyst person som deg Atle, hadde jeg vært direkte flau over å ha gjennomført sivilingeniørstudiet på NTNU uten å ha vært på et eneste samfundsmøte!

  Det jeg har nevnt til nå har ingenting med å være aktiv på huset eller ikke, annet enn at man naturlig nok kanskje har flere venner som går dit. Når det er sagt, har Samfundet helt fra jeg ble tatt opp i gjengen LIM i 04 fokusert på å unngå at huset skal ha et “internpreg”, så dette er ikke noe nytt.

  Tross gjennomstrømningen av gjengmedlemmene som driver stedet, er Samfundet konservativt og tungt preget av tradisjon. Jeg tror det er dette som i all hovedsak feiler mot dagens mer dynamiske studentmasse. Ja, en student i 79 var nok noe ganske annet enn i dag. I tillegg spiller antallet en stor rolle. Det er klart det var lettere å få studentene til å samles på Samfundet da de halvparten så mange (basert på avgangstall fra Marin Teknikk i 79 mot 08).

  Det vil være synd å skvise ut de yngste studentene (som har mest igjen for å engasjere seg på Samfundet) ved å sette opp aldersgrensen. En mulig løsning kan være å sette aldersgrensen til 20 år/student, slik at de under 20 må vise studentbevis for å komme inn. Personlig tror jeg det Samfundet trenger aller mest er mot og vilje til å tenke nytt og stimulere de kreative og oppgående studentene som driver stedet på en bedre måte enn å booke de samme artistene hvert semester og fokusere på alt som gjenspeiler tradisjon eller kan måles i direkte inntekter.

 6. Atle

  “Som en engasjert og opplyst person som deg Atle, hadde jeg vært direkte flau over å ha gjennomført sivilingeniørstudiet på NTNU uten å ha vært på et eneste samfundsmøte!”

  Jeg er faktisk det! Men jeg har liksom aldri kommet meg avgårde, det var vært noe i veien, jeg har ikke visst om det etcetc.. Jeg tror rett og slett jeg ikke har følt noe behov, men på den annen side er jeg jo litt flau over det, så en viss følelse av tilhørighet har jeg jo faktisk.

  Tror også 20/student kanskje er en vei å gå, men vanskelig å si..

 7. Hans Petter

  Hvis du skal oppleve ett Samfundsmøte før du er ferdig med studiet anbefaler jeg at du får med deg festmøtet 17. mai. Jeg garanterer deg at du vil like det, selv om du ikke har vært med og jobbet på huset.

 8. Gard

  Ny identitet kan sikkert gjøre godt. Det burde jo være et sted der folk er gira på å boltre seg, nå sitter jeg heller med assosiasjoner mot flatfyll. Da tenker jeg masse gamle møbler som man kan ligge henslengt i, litt dempa belysning, noen seksjoner med rock noen med hip hop, et biljardbord kanskje? Da hadde jeg nok tråkket innom litt oftere! Det er jo masse potensiale i å ikke være kommers drevet, slipp musikknerdene til miksebordet og kast en eller to DJ’er på dynga.

  Ellers er det jo fristende å titte innom hyblene.. Kanskje fikse no ordninger for å gjøre de tilgjengelige en gang i blant for den gemene student, som en visning for å se hva samfundet kan by på, eller bare som en killer kveld for alle? Rota meg bort i en hybel en gang og da ble jeg møtt med gjomende dårlig humør da jeg ikke hadde noe der å gjøre, ble ikke no mersmak av det akkurat.

  Siden svært mange studenter er litt oppi åra foreslår jeg heller lounge og god musikk fremfor å prøve å få til et house party hver helg vaffal, stedet er for stort og menneskene er for edru til det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *