Skandiabanken og GNU/Linux

I dag fikk jeg ikke logget inn på nettbanken min (skandiabanken), og ble møtt med total avvisning fra supportmennesket. Derfor sendte jeg en klage, som jeg gjengir her:

Hei, jeg bruker Kubuntu GNU/Linux og Opera for å logge meg inn og bruke skandiabanken.no.

Dette har fungert fint i de nærmere 2 årene jeg har brukt Kubuntu som operativsystem, jeg har også fått hjelp av deres supporttelefon når jeg hadde problemer ved en tidligere anledning.

I dag (07.02.2009) skulle jeg logge inn på skandiabanken for å betale en regning, men innloggingen fungerte ikke. Problemet var en feilmelding som sier: “Du har kommet til denne siden på feil måte.”, med overskriften “Hent sertifikat”. Jeg har sertifikat installert, så kan ikke skjønne hva som går galt.

For å prøve å rette opp i dette ringte jeg deres supporttelefon og forklarte problemet. Først ble jeg spurt om hvilken nettleser jeg bruker, Opera var tydligvis greit. Så skulle jeg få tilsendt noe på mail, og jeg ble spurt om “bruker du Windows eller Mac?”. Hvorpå jeg svarte “Jeg bruker Kubuntu Linux”. Da var svaret kontant “Linux? Vi støtter ikke Linux”, sagt med noe som virket som avsky i stemmen.

Jeg forklarte at jeg tidligere hadde fått hjelp med Linux, men dette ble avfeid med at “det kan jo hende det fungerer ved tilfeldigheter, men vi støtter det ikke”. Jeg ble rimelig paff av dette, og avsluttet samtalen raskt med å svare at “Da får jeg finne meg en annen bank!”. Frustrert la jeg på før supportmennesket rakk å svare. Kanskje ikke særlig smart, men jeg var irritert og forbanna på en slik holdning ovenfor kunder.

Greit nok, jeg har ikke sjekket hvilke operativsystemer dere støtter, ei heller hvilke nettlesere. Jeg har registrert at ting fungerer med Opera og Kubuntu og dermed vært fornøyd. Det er jo tross alt snakk om en nettside basert på standarder som Opera håndterer, og hvilket operativsystem jeg har i bunn burde være irrelevant. Tankegangen om at operativsystem og nettleser begrenser hvilke nettsider man har tilgang til hører hjemme på 90-tallet, og ignoranse ovenfor Linux burde ikke forekomme hos noen som skal drive seriøse forretninger på Web (noe jeg tror dere som en ren nettbank prøver).

Håper dere tar tak i dette og vurderer å “offisielt” støtte også GNU/Linux. Sannsynligheten er stor for at mitt problem ikke har noe med operativsystem å gjøre i det hele tatt.

Jeg ser frem til et svar fra dere slik at jeg slipper å avslutte mitt kundeforhold hos dere grunnet noe som ikke burde være en årsak til å bytte bank. Bortsett fra den ignoransen jeg ble møtt med i dag er jeg storfornøyd med dere som bank.

Med vennlig hilsen
Atle Frenvik Sveen

Har du opplevd lignende problemer med Skandiabanken? Har du tips om noen banker som offisielt støtter GNU/Linux i tilfelle jeg gjør alvor av trusselen min om å bytte bank? Tar gjerne imot tilbakemeldinger i kommentarfeltet.

6 thoughts on “Skandiabanken og GNU/Linux

 1. Audun Sæther

  Hvis jeg ikke husker helt feil var det en sak i nyhetene for en god del måneder siden vedrørende Skandiabanken og GNU/Linux, men jeg husker hverken når eller hvor. Var vel noe av den samme regla om at de aldri har og aldri vil støtte GNU/Linux – men hvis det tilfeldigvis fungerte var jo det flott for brukerne.

  Personlig bruker jeg Sparebank1 Midt-Norge, og har så og si aldri opplevd problemer med nettbanken.

  Hold oss oppdatert!

 2. Atle

  Skal nevnes at jeg klarte å løse problemet og fikk logget inn. Problemet var at sertifikatet hadde forsvunnet fra Opera, så jeg måtte laste ned dette på nytt, via menyvalget “last ned sertifikat”. Var sannsynligvis dit den ville vidresende meg også, men det fungerte jo ikke..

 3. Atle

  Snubla også over en kommentar på en sak hos Lasse Dahl, synes Asbjørn Ulsberg har et godt poeng:

  “At Skandiabanken har klart å lage noe som ved uhell fungerer i annet enn Internet Explorer er alt annet enn berømmelig. Det er et absolutt minimumskrav og en selvfølge. Med mindre Skandiabankens utviklere altså er inkompetente og/eller tilbakestående.!”

  selv om det ble ytret for to år siden.

  Skal oppdatere her hvis (ikke når) jeg får tilbakemelding fra skandiabanken. Samboeren har sparebank1, har krangla litt med java-opplegget der også, men det fungerer det og. Skal jeg bytte må jeg finne en bank som aktivt går ut å sier at de støtter GNU/Linux, for det fungerer jo i skandiabanken også.. De har bare holdninger som hører til i redmond..

 4. Martin Bekkelund

  Samboeren min brukte Ubuntu med Firefox mot SkandiaBanken i omlag tre år, og det fungerte bra. Riktignok ga de beskjed om at Linux ikke var offisielt støttet, men brukerstøtte var allikevel alltid behjelpelige dersom det var noe.

  Denne typen holdninger du ble møtt med er en foreldet holdning. Det er bra at du tar ansvar og sender en klage. Hold oss gjerne oppdatert.

 5. Atle

  Har, som jeg skrev, brukt Kubuntu og Opera mot skandiabanken i nærmere to år uten problemer, og har også fått support.

  Jeg synes også avfeiingen var helt utrolig, og jeg kjente jeg ble rimelig sur. Det faktum at jeg selv klarte å fikse problemet viser jo at det er mulig. Er også rimelig sikker på at problemet lå i nettleseren og ikke OSet, noe som gjør ansvarsfraskrivelsen større. Frykter dog at jeg snakket med et supportmenneske uten kunnskaper, kun utrustet med en sjekkliste, der Linux ikke passet inn..

  Den typen supportpersonell er vel, desverre, den vanligste og det er vel derfor de overser GNU/Linux..

  Kommer tilbake med respons og nytt svar hvis det viser seg at de tar meg på alvor og svarer.

 6. Atle

  I dag err det tydligvis mandag, for Skandiabanken er på hugget: Først får jeg en mail, som peker på en mulig løsning og sier følgende:

  “Skandiabanken Norge støtter offisielt ikke Linux, men nettbanken fungerer for de fleste Linux-brukere. Når vi uttaler at vi ikke “støtter” Linux, så er det sagt med grunnlag i at vi ikke har mulighet til å teste alle systemer og funksjoner i nettbanken på alle oppsett/versjoner av Linux og ulike nettlesere. Dette betyr at vi ikke “gir støtte” til eller “gir support” når det gjelder tekniske problemer med Linux.

  Så langt vi vet fungerer Linux i forhold til Skandiabanken med de samme nettleserne som vi støtter for Mac OS X (firefox,opera).

  Dersom vi i fremtiden skulle få tilbakemelding fra våre kunder om nye problemer som oppstår ved bruk av nettbanken mot versjoner av Linux vil vi se nærmere på dette. Vår offisielle linje vedrørende support for operativsystem er uendret. Se Spørsmål og Svar i nettbanken for detaljer om hvilke nettlesere og operativ system som til en hver tid støttes.”

  Jeg sendte et svar på denne, der jeg skrev:
  “Setter så klart pris på at dere svarer meg nå med en mulig løsning, men det jeg opplevde som hårreisende var å bli avvist på lørdagen, hvorfor fikk jeg ikke dett svaret da? Dere skriver jo selv at:
  “Dette betyr at vi ikke “gir støtte” til eller “gir support” når det gjelder tekniske problemer med Linux.”
  Jeg vil påstå at det var akuratt dette jeg opplevde, nemlig å ikke få støtte med tekniske problemer på Linux..”

  Så fikk jeg en telefon noe senere, da jeg ble forklart at siden det ikke var teknisk personell på jobb i helger/på ettermiddag var det mindre sjangse for å få hjelp da. I tillegg ble jeg informert om at BankID kanskje var smart å bruke, da dette ikke brukte noe sertifikat-opplegg, som ofte skaper problemer “på Linux”.

  Greit nok, de tok saken på alvor, gav meg råd og tips, men jeg synes fortsatt grunnholdningen om at “vi ikke har mulighet til å teste alle systemer og funksjoner i nettbanken på alle oppsett/versjoner av Linux og ulike nettlesere.” er hårreisende.. Vel, non om det.. Fortell gjerne hvilke erfaringer du har med Skandiabanken og GNU/Linux..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *