Kubuntu 8.10 med KDE4

Nå er Kubuntu 8.10 på plass, for første gang med KDE4 som default skrivebordsmiljø. Jeg har testet KDE 4 før, og ble ikke særlig imponert. Nå da den er default tenkte jeg at det kunne være bedre, så jeg har i dag oppgradert til 8.10 og da også KDE4. Førsteintrykket er ikke bra, ting har kræsja endel og jeg har ikke blitt klok på alt. Men jeg tror dette kan være lovende.

Imidlertid er det et par-tre-fire ting jeg måtte gjøre for å føle meg litt mer hjemme, det meste gjelder “start”-menyen. Selvsagt deler jeg disse tipsene her.

Få tilbake “gamle” k-menu
Jeg er ikke vidre imponert over den nye K-Menu, men fant ut at det var ganske greit å få tilbake den gamle. Du fjerner først den nye ved å høyreklikke på ikonet og velge “Remove this appication Launcher Menu”. Så høyreklikker du på startmenyen og velger “Add Widgets..” (evt ctrl+a). Her finner du “Application Launcher Menu”, merk denne og trykk “Add vidget”. Da legger den seg helt til venstre på start-menyen. For å flytte den klikker du på ikonet helt til høyre (det som kan minne om en bønne..?). Nå kan du dra ikonet dit du vil (helt til venstre) med musepekeren.

Show Desktop knapp
Her er det på samme måte som over å velge “Add widget” og velge “Show Desktop” og så flytte den dit du vil ha den.

Quick Launch
Dette er noe ihvertfall jeg savnet. Det å ha en fire-fem snarveier lett tilgjengelige på startmenyen skal ikke være så lett. Imidlertid finnes plasmoiden QuickLauncher Applet . Denne må man installere selv. På linken over velger du “Source download”, og lagrer på hjemmeområdet ditt. Så fyrer du opp konsollen og pakker ut:
tar -xvf 78061-plasma-applet-quicklauncher-0.4.tar.gz
og flytter deg inn i mappa:
cd plasma-applet-quicklauncher-0.4/
Så installerer du:
sudo ./install.sh
Hvis du mangler noen depedencies kan det hende du må installere følgende:
sudo apt-get install kdelibs5-dev libplasma-dev kdebase-workspace-dev
Nå skal i teorien alt funke, men det gjør det ikke. Noen filer har havnet feil, flytt dem til riktig sted med:
sudo cp /share/kde4/services/plasma-applet-quicklauncher.desktop /usr/share/kde4/services/plasma-applet-quicklauncher.desktop
sudo cp /lib/kde4/plasma_applet_quicklauncher.so /usr/lib/kde4/plasma_applet_quicklauncher.so

Nå skal du kunne legge til widgeten på samme måte som de over. Den er i utgangspunktet tom, så høyreklikker du på den kan du velge “Add Icon”. Her trykker du på “disketten” og navigerer deg til
/usr/share/applications
Her ligger det .desktop filer for de aller fleste programmer. Legg til ett og ett. Etterpå kan det være smart å høyreklikke på widgeten og velge “QuickLauncher Settings” og sette “number of rows” til 1. For å flytte ikonene i quicklauncheren drar du dem bare.

Det var noen tips om KDE4, kom gjerne med flere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *