Facebook som jobbhinder?

Helt siden Facebook-hypen kom til landet har folk advart mot å publisere fyllebilder på nettstedet og tillate arbeidsgiver å se de sleivete kommentarene man kommer med der. Nå er Teknisk Ukeblad ute med en artikkel med tittelen Slik får du jobb med Facebook der de viser deg triksene for å hindre potensielle arbeidsgivere å finne informasjon om deg.

De skriver blant annet:

Men på den annen side kan uformelle og kanskje sleivete kommentarer samt bilder fra fuktige fester skremme potensielle arbeidsgivere. Rekrutterne i bedrifter er sjelden unge og forstår ikke alltid ungdommelig sjargong. De kan få et feilaktig bilde av deg.

Bilder av deg på byen eller fester kan skape et inntrykk av at du er useriøs.

Undersøkelser viser at flere og flere arbeidsgivere sjekker kandidaters profil på Facebook.

Jeg tenker litt motsatt: Hvis arbeidsgiveren ikke får tilgang til Facebook-profilen din kan han kanskje mistenke at du har noe å skjule? Jeg er med i både NTNU og Norway-nettverket, så det er ikke det spor vanskelig å finne profilen min. Men hva kan man finne?

Jo, man finner f.eks ut at jeg definerer meg selv som hedning. Greit nok, kanskje noen vil reagere på dette, men en bedrift som ikke vil ansette meg på grunn av min (manglende) religiøse overbevisning er ikke et sted jeg vil jobbe!

Man kan også finne noen sleivspark av typen:

Atle skriver om etikkoppgaven.. Jævla småkonger som ikke kan akseptere friske synspunkter eller i det hele tatt kan lage en fornuftig oppgave! DØ

og

Atle satan så fyllesjuk.

Same goes here, jeg er den jeg er og den slags type ytringer er vel ikke egnet til å skremme andre enn de personene jeg helst ikke vil ha så mye med å gjøre.

Til slutt til de beryktede fyllebildene som nesten magisk forhindrer deg i å få jobb, det finnes jo endel bilder av meg tatt i “festlig lag” på Facebook, bla.a:

og

Igjen er poenget mitt: Jeg legger disse bildene også på min helt åpne blogg (ikke det at de er noen fotografiske mesterverk, ei heller har de noen særlig verdi) og jeg står inne for at jeg sikkert hadde drukket en del når disse bildene ble tatt. Imidlertid ser jeg ikke helt hvordan dette skal hindre meg i å få jobb, det måtte jo i så fall vært hos Juvente eller noe slikt? Og der gidder jeg ikke jobbe uansett.

Så, hvilket forhold har du til synlighet på nett? Plager det deg at fremtidige arbeidsgivere kan se at du liker å drikke øl eller ikke helt retter deg etter alle slags syn på “sømmelig adferd”? Jeg tror som sagt at så lenge man ikke har noe å skjule har man ikke noe å være redd for. Det kan jo nevnes at det sikkert finnes noen bilder av meg jeg ikke er så glad i, som jeg blir direkte flau over å se, men jeg kan fortsatt stå inne for det. De aller fleste har da hatt en fyllekule eller to som har gått over styr?

(ps: det hadde jo toppa seg om noen fremtidige arbeidsgivere fant dette blogginnlegget og tenkte “herregud for en tulling Atle er..”, for så å nekte meg jobb. Det er i disse tilfellene jeg tenker at det sikkert ikke er en kjempejobb uansett..)

2 thoughts on “Facebook som jobbhinder?

 1. Mai

  Synes i det hele taket at det er fascinerende hvordan folk er mot overvågnings-samfunnet, men samtidig har en tendens til at fremlægge store dele av livet sitt på nettet.
  Når det er sagt, så gjør jeg det da selv, men selvfølgelig med en vis form for fornemmelse av at styre hvad som jeg kommunikerer til mine venner, bekjendte og familie.

  Kan huske jeg pratet med en bekjendt på en fest, og troede at han var syk, inntil han fortalte at det havde han skrevet på sin facebook, fordi chefen hans var på vennelisten hans. Således skjulte han at sykemeldingen hans var fordi han trengte en alene-dag, og ikke fordi han var egentlig syk.

  Jeg føler selv at jeg til tider er spindoktor på livet mitt, når jeg lækker oplysninger på nettet. Jeg styrer et informationsflow til en rekke bekjendte, og kan på den måte be- og afkræfte rygter ved hjelp av enkle setninger eller handlinger.

  Tvivler dog likesom deg at man mister de gode jobbs på grund av facebook bilder. Mest fordi stort alle som er på facebook har slike rare bilder liggende av dem, og at enhver hverver som selv er på facebook, bør vite at et fyllebilde eller tjue ikke betyder at personen er utilregnelig.

  Bra innlæg, bra holdning. Det er jo tit de ting man forsøker at skjule der skader en mest; de ting man kan stå inne for virker mindre forkjerte.

  (Håper i øvrigt kommentaren kan leses; er dansker der forsøker at skrive norsk 🙂 )

 2. Atle

  Takk for kommentar Mai, norsken din er absolutt lesbar!

  Et poeng jeg glemte er jo det med å ha sjefer etc på twitter og facebook, det kan jo være man av og til blir borte fra jobben av årsaker sjefen ikke trenger å vite. Da er det ikke så himla smart å poste det i statusfeltet.

  Det er også en artig tanke at man på Facebook har gruppen “Nei til datalagringsdirektivet”, all den tid facebook lagrer store mengder data om en..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *