Fri Programvare, det er skummelt det!

Jeg ble sittende å lese i pensumboka mi fra Informasjonsteknologi Grunnkurs som jeg hadde for 4 år siden, når jeg begynnte på NTNU. Innledningsvis listes typer programvare, og her kan man bla.a. lese:

En spesiell form for hyllevare er frivare (eng: freeware) som gis bort gratis av ulike årsaker – fra de idealistiske til de totalt kyniske. Blandt idealistene finner vi Free Software Foundation som er en organisasjon som jobber nettopp med å gjøre mest mulig programvare fritt tilgjengelig, for på denne måten å blant annet (men ikke bare derfor) å bekjempe de kommersielle aktørenes innflytelse (mer informasjon om FSF finnes på deres hjemmesider http://www.gnu.org/). I andre tilfeller er frivare et ledd i markedsføringen av en mer komplett versjon av et kommersielt produkt som skal komme senere, og som det må betales for. Man kan på mange måter sammenligne denne typen frivare med uttrykket “det første skuddet er gratis” – hentet fra narkotikaverdenens kyniske virkelighet. De mest kyniske variantene av frivare er nok den typen som utelukkende har som formål å spre datavirus.

(Hentet fra boka Innføring i Informasjonsteknologi 4. utgave (2003), Bård Kjos (red).

Og så lurer man på hvorfor folk er skeptiske til Fri Programvare? Her klarer man i samme avsnitt å nevne narkotika, datavirus og fri programvare. Skjønner ikke hvordan jeg kunne finne på å skrive oppgave om slikt? 🙂

En annen ting jeg lurer på er om denne boka har blitt oppdatert siden 2003?

5 thoughts on “Fri Programvare, det er skummelt det!

 1. håvard

  På tapir sin nettbokhandel er det 5. utgave som er i salg. Kan jo hende forfatteren har endret synet litt:P

 2. Øyvind Hauge

  Som tidligere foreleser i faget må jeg erkjenne at jeg gremmes over at boken ikke har blitt oppdatert mer i senere tid. Det er nok bare nye opptrykk etter 2001/2 kanskje 🙁

  Dessverre finnes det ingen(?) andre bøker om grunnleggende IT på norsk. De amerikanske verkene er gjerne på størrelse med en liten boligblokk og dekker alt mellom himmel og jord eller ligner mest på Se og Hør eller dekker.

 3. Atle

  Godt å høre at dette ikke er NTNUs offisielle syn på FOSS 🙂

  Har ikke oversikt over bøker jeg heller, men det er jo litt skummelt hvis det er slik. Amerikanske bøker tenderer til å være mursteiner av klasse ja, og det å sette ting inn i en norsk kontekst er vel heller ikke dumt. Kanskje teamet bak den omtalte boka burde oppfordres til en grundig revisjon? IT-bøker har det jo med å bli utdatert ganske raskt (i forhold til mattebøker i hvert fall). Vet for eksempel ikke hvor mye det står om “den sosiale webben” i boka der 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *