Dagens ord: Pragmatisk

Dagens ord er et ord jeg faktisk bruker endel, senest i debatten om OpenStreetMap og åpning av kartdata. Det er et ord jeg liker godt og beskriver på mange måter forholdet jeg har til en god del ting. Opphavet til ordet er for meg ukjent, men det er nært beslektet med et engelsk ord, så det overrasker meg ikke om det er et låneord derfra.

Ordet er pragmatisk, og har i følge bokmålsordboka to definisjoner, jeg konsentrerer meg som vanlig om den betydningen jeg bruker det i:

som legger vekt på å oppnå praktiske resultater en p- politiker / praktisk, formålstjenlig finne en p- løsning på et problem

Jeg vil altså se dette som et antonym til ideologisk (eventuelt dogmatisk), spesielt gjelder dette i Fri Programvare-debatten. Man velger den løsningen som er mest pragmatisk, så er det av mindre betydning at den innebærer bruk av proprietær programvare.

Jeg ser at jeg har brukt mange ord som er kandidater til neste “Dagens ord” i dette innlegget (antonym, dogmatisk, proprietær..), så hvem vet, kanskje jeg blir inspirert en dag?

Hvordan er det med deg? Var du klar over at det norske språket hadde et ord som pragmatisk, bruker du det eller skal du begynne å bruke det? La meg gjerne få vite hva du tenker om ordet, jeg synes det er et praktfullt ord!

2 thoughts on “Dagens ord: Pragmatisk

 1. Morten

  Hei!

  Fantastisk side du har her. Artig å høre om andre som liker å utfordre språket sitt og, til passende tider, styre unna de “alt-etende” ordene for å beskrive det du skal si mer spesifikt. Jeg har nettopp diskutert med en venn om betydningen av ordet pragmatisk og hadde gleden av å finne din side. Kommer definitivt til å stikke innom her fra tid til annen.

  Skulle imidlertid ønske at du hadde noen flere eksempler på bruken av ordet P, for vi ble ikke helt enige, min venn og jeg, selv ikke etter å ha lest siden din…

  Ha en fin vinter!

  Morten

 2. Atle Post author

  Hei! Takk for hyggelig tilbakemelding! Språk er absolutt fascinerende, og det å finne noen litt sære og ukjente ord er artig, så lenge man ikke overdriver det så klart.

  Kan jeg få spørre hvilken betydning av ordet dere lurer på? Eller i hvilken sammengheng dere er uenige i om det kan brukes i? Ikke at jeg er noen språkmann i det hele tatt, men det kan jo være noen andre der ute som har et svar?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *