NTNU – Internasjonalt fremragende?

I går kunne Universitetsavisa melde at “NTNU faller for fjerde året på rad i en av de mest respekterte rangeringene for verdens universiteter.” NTNU ligger nå på 328. plass i verden. I Norge ligger alle de andre “skikkelige” universitetene (Oslo, Bergen, Tromsø) er bedre enn NTNU.

I dag er Rektor Digernes ute og mener at dette kan skyldes forskjeller i måten databaser blir brukt, hvordan man registrerer doktorgradsstipendiater og registrerer av data i siteringsdatabasen Scopus.

Det som slår meg at det er i løpet av de siste 3-4 årene visjonen om at NTNU skal bli “Internasjonalt Fremragende” har dukket opp. Det er også i denne perioden rankingene har pekt nedover. Hva med å heller satse på å utdanne personer som kan være en ressurss for Norge? Bringe tradisjonene fra NTH videre, og ha et universitet som er til for studentene? Ikke for at ledelsen skal kunne skryte av hvor langt opp man kommer på den og den rankingen.

All den tid NTNU prøver å klatre på rankingen tviler jeg på at de klarer det. Fokuser heller på å ikke kutte ned forelesninger, standardisere på flervalgseksamen og produsere flest mulig studiepoeng. Og vær for guds skyld ikke redd for å stå frem som et Teknisk-Naturvitenskaplig universitet! Tverrfaglighet er fint, Eksperter i Team er en god ide, men når ikke Faggruppe Geomatikk og Institutt for Datateknikk snakker sammen hjelper det lite å flytte Psykologi ned til Gløshaugen!

Det gir sikkert god PR å sponse Tour de France-sendinger og å starte et eget langrennslag, men all den tid eksamen avholdes i auditorier fordi man har lite penger sender dette helt feil signaler. Jeg begynnte på NTNU for 4,5 år siden. Da hadde jeg en oppfatning om at NTNU var et godt universitet. Etter å ha sett innsiden av stedet over en periode sitter jeg igjen med ne følelse av at ingen vet hva som skjer, og blir irritert hver gang jeg hører snakk om å bli “Internasjonalt fremragende”

Det var dagens utbrudd! Dette kunne sikkert vært formulert mye bedre, så har jeg sagt det. Budskapet er uansett det samme: NTNU er på vei nedover..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *