Presentasjoner med LaTeX

Jeg har et par fag som er av typen “Les artikler og presenter disse for medstudenter”. I den forbindelse er det nesten påkrevd med en bunke Powerpoint-slides. Som den observante leser har fått med seg kjører jeg Kubuntu, og har dermed ikke PowerPoint. Selvsagt har OpenOffice et lignende program som lager slides, men jeg liker ikke dette programmet. PowerPoint er mye bedre på dette synes jeg (personlig).

Og uansett synes jeg det er et herk å lage tekstbokser, importerer grafikk og lage overskrifter (det kan sikkert gjøres med templates, men jeg har ca 0 erfaring med disse, bortsett fra at jeg synes de ser gjennomgående jævlige ut. Dermed kom jeg til å tenke på Beamer, som jeg har hørt om i forbindelse med LaTeX, som jeg bruker til å skrive rapporter/artikler etc.

Beamer er kort fortalt et tillegg til LaTeX som lar deg lage slides i pdf-format. Den offisielle beskrivelsen er:

The beamer class is a LaTeX class that allows you to create a beamer presentation. It can also be used to create slides. It behaves similarly to other packages like Prosper, but has the advantage that it works together directly with pdflatex, but also with dvips.

Jeg har aldri testet dette før, men fant ut at det kunne være verdt et forsøk. Så jeg googlet litt rundt, og fant ut at jeg måtte installere latex-beamer, dette gjøres greit med:
sudo apt-get install latex-beamer
men helt smertefritt fungerte det fortsatt ikke med Kile, så jeg fant ut at:
sudo texhash
måtte kjøres. Da fungerte det å kompilere et test-doument, som så omtrent slik ut:
\documentclass[slidestop,compress,mathserif]{beamer}
\title{Tittel}
\author{Forfatter}
\date{dato}

\begin{document}
\begin{frame}
\titlepage
\end{frame}

\end{document}

En grei tutorial på bruk av Beamer fant jeg på http://www.math.umbc.edu/~rouben/beamer/quickstart.html.

Kort fortalt er hver “slide” en frame og inne i denne kan man bruke kjente kommandoer som \itemize og \includegraphics, og noen Beamer-spesifikke som \frametitle. Det meste av dette står godt forklart i den nevnte tutorialen. Det finnes også en rekke ferdigdefinerte themes å velge mellom, dette gjøres med \usetheme, jeg fant Singapore tiltrekkende, det er enkelt og lett, uten noen store problemer.

Presentasjonen blir jo en pdf, og ikke en ppt-fil, men Adobe Reader skal støtte presentasjoner, så dette er ikke noe stort problem.

Mer generelt om presentasjoner vil jeg trekke frem et par-tre linker som har mye smart å si om temaet:

Har du noen gode tips til en presentasjon? Hva bør man vektlegge? Er det i det hele tatt noe vits med slides, eller klarer man seg bedre uten?

2 thoughts on “Presentasjoner med LaTeX

  1. Alexander Nossum

    Prøvde en gang for en stund siden på Beamer/LaTEX når jeg skulle lage en presentasjon, fikk aldri helt taket på det og falt fort tilbake til PowerPoint. For å være ærlig ser jeg ikke helt vitsen i presentasjoner i LaTEX – blir rett og slett for komplekst. Enig at OpenOffice ikke alltid er så bra, men hva med å sjekke ut Google Docs Presentation?

    Synes det er ganske nyttig å ha slides til en presentasjon – ihvertfall figurer med kognitive knagger for både foreleser og tilhører:) Et alternativ er jo å lage slides on-the-fly, altså bare tegne på whiteboard/foiler/multitouch?

    Nå skal det sies at jeg ikke har allverdens erfaring eller kunnskap om presentasjoner da:)

  2. Atle

    Hmm, jeg synes det ser greit ut enn så lenge, men må kanskje teste litt mer før jeg finner ut av om det virkelig er noe for meg.

    Jeg heller nok også mot at slides er en bra ting, så lenge de brukes på riktig måte. Jeg synes Eirik Solheim har en del gode poenger i posten sin, så var det det å anvende dem da 😉 Slides on-the-fly tror jeg krever litt mer utstyr enn jeg sitter på nå, men det er sikkert noe å tenke på. Et paradoks er jo at mange forelesere brukes slides for å unngå å skrive på tavle, og så sitter vi å sier at det å skrive på en digital tavle kanskje er vel så bra 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *