En løsning på referansefaenskapet

Jeg snublet tilfeldigvis over bloggen til Øyvind Hauge (via Friprogsenterets nye blogg) og siden han skriver om OpenSource tok jeg en titt på hans liste over anbefalt Open Source software. Her ble jeg oppmerksom på programmet Aigaion, som Hauge beskriver slik:

Aigaion is my favorite web tool. Great for organizing publications and information about all the publications you have read. It is a must have tool for anyone using LaTeX. Aigaion exports to bibTeX and RIS and it is easy to extend it.

Så jeg tenkte at dette kanskje er noe for meg også, så jeg lastet ned og installerte på webområdet mitt (opprett en database og en bruker, zip ut filene og kjør et install-script, enkelt og greit).

Jeg har bare testet det noen timer, og har lastet opp et lite antall artikler, men jeg er imponert. Endelig har jeg et sted jeg kan legge inn artikler, ha oversikt over hvilke jeg har lest og ikke, jeg kan legge til notater, legge artikler i kategorier, eksportere BibTeX-filer til bruk i LaTeX, kort fortalt har jeg full oversikt over artiklene jeg bruker i oppgaveskrivingen. Jeg har valgt å passordebeskytte hele installasjonen min, siden jeg laster opp artikler der, men tenkte å vise noen screenshots.

Her viser Aigaion alle artiklene jeg har lagt inn så langt. Har jeg lastet opp en pdf vises denne også. Legg merke til at også notater vises.

Oversikt over artikler i systemet

Oversikt over artikler i systemet

Her vises statistikken over innlagte artikler, merk at man kan angi hvilke man har lest og ikke.

Statistikk

Statistikk

Man kan enten legge inn en ny artikkel manuelt (merk at den indikerer påkrevde felter), eller man kan importere et av de mange formatene som tidsskriftdatabasene vanligvis tilbyr.

Manuell innlegging

Manuell innlegging

Klikker man seg inn på den enkelte artikkel får man detaljert informasjon, og mulighet til å laste opp vedlegg (f.eks. pdf-fullversjon, presentasjoner etc), legge til notater og kategorisere.

Artikkeldetaljer

Artikkeldetaljer

Import av BibTeX og andre formater

Import av BibTeX og andre formater

Man kan selvsagt også eksportere en samlet BibTeX-fil for alle artiklene.

Eksportering til f.eks. BibTeX

Eksportering til f.eks. BibTeX

Jeg har enda ikke funnet ut om det er mulig å eksportere et subsett av artiklene (man kan eksportere en og en) til BibTeX, men regner med at dette skal gå ann å få til. Jeg ser frem til å kunne ha litt oversikt, men gleder meg ikke til å sitte å legge inn alle artiklene.

Dette er da min metode for å holde rede på artikler og referanser, såklart i kombinasjon med LaTeX og BibTeX. Før har jeg brukt JabRef for å generere BibTeX-filer, men jeg føler at Aigaion er mer oversiktlig og gir en helt annen oversikt. Noen sverger sikkert til å skrive BibTeX-filer manuelt, men det frister lite.

Til slutt må jeg jo spørre: Hva gjør du for å hanskes med referanser og en stor bunke artikler? Har du noen tips, råd eller inspill? Jeg hører dem gjerne!

4 thoughts on “En løsning på referansefaenskapet

 1. Øyvind Hauge

  Hei,

  Jeg så du hadde funnet Aigaion. Flott! Jeg er som du ser veldig fornøyd med det.

  For å eksportere et subset kan du legge til artiklene du vil eksportere til “bookmark list” og velge “Export bookmarklist” fra menyen.

  Hvid du har bibtex-filer kan du selvfølgelig importere disse (som du har skrevet over). Du slipper med andre ord å legge inn alt manuelt. Pdf-filer må forøvrig legges inn manuelt, men du sparer en god del arbeid på å importere bibtex. Hvis du er virkelig ivrig kan du jo skrive en masse-importerings-funksjon for pdf-filer. Jeg har tenkt litt på det samme, men jeg har enda ikke gjort det.

  Hvis du har spørsmål til Aigaion anbefaler jeg deg å registere deg på forumet http://www.aigaion.nl/forum/. Det har vært litt stille der i det siste, men folk får som regel svar på det de lurer på.

  Jeg ser forøvrig at du skriver om open source. Jeg har en god del artikler og bibtex-info om open source og du kan gjerne få tilgang til disse om du ønsker det. Ta gjerne kontakt.

 2. Atle

  Hei og takk for kommentar!

  Ja, aigaion virker meget lovende (som du sikkert skjønner), det eneste problemet mitt er navnet, det er jo omtrent umulig å skrive riktig 😉

  Takk for tipset om subset, det er greit å ha med! Tror ikke jeg har hverken tid eller kunnskaper til å lage en sånn masseimporteringssak, men si fra om du hiver deg rundt og gjør det! En ting jeg stusser på ved eksport av bibtex er at den ikke inkluderer noen key, altså type: @ARTICLE{key,

  Er dette noe man kan fylle ut et eller annet sted i editoren, prøvde å fylle ut “Key (?)”, men den gav en key = {key}, er jo ikke det jeg er ute etter når jeg skal referere til den i latex.. Noen tips her?

  Ellers tar jeg gjerne imot noen artikler om OSS, har jo fått tilgang til endel via faget TDT10, men dess mer å velge på dess bedre. Jeg skriver mer spesifikt om innføring av OSS GIS-software i komersielle virksomheter (kommer vel en post om det snart..)

 3. Øyvind Hauge

  Navnet var vanskelig, jeg brukte litt tid på å få det riktig og nå skriver jeg nesten alltid “again” feil 🙂

  Feltet for det du kaller key heter “citation”. Feltet “key” brukes for å sortere bib-elementer som ikke har forfatter eller editor. Se feks her:http://nwalsh.com/tex/texhelp/bibtx-37.html

  Det hadde vært interessant å høre mer om oppgaven din (jeg skriver jo phd om open source). Hvis du har tid og mulighet kunne du kanskje ha stukket innom (forstår du også holder til på IDI)? Jeg sitter på IT144. Så kan jeg kanskje hjelpe deg med noen artikler også.

 4. Atle

  Aha, bare meg som ikke er så bevandret i bibtex og referansemorro da 😉

  Holder faktisk ikke til på IDI, men på Geomatikk (dog har jeg endel IDI-fag, nå TDT10)

  Tar meg gjerne en tur, har ikke kommet så langt med oppgaven, men jeg vet jo hva jeg skal skrive om. Kan ta en tur i løpet av morgendagen tenker jeg?

  (Vi kan jo ta vidre kommunikasjon på mail, det er kanskje litt begrenset hvor spennende resten av leserene her synes dette er 😉 )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *