Studenter og ny PC

Like sikkert som at det blir mye klager på fyllebråk i Trondheim i august er det at nettavisene skal fortelle studentene hva slags bærbare datamaskiner de burde kjøpe.

Aftenposten har en utfyldig guide, med en del generelle retningslinjer og råd, men ingen spesifikke modeller. Dette er en slik liste jeg ville satt pris på om jeg skulle kjøpe bil, noe ikke jeg kan en døyt om (annet enn hvordan å flytte den fra A til B).

De fleste av tipsene i denne guiden virker fornuftige på meg, som jeg vil påstå har litt peiling. Imidlertid er det noen punkter jeg ikke er helt enig i:

Under “Minimumskravene” listes det bla.a følgende:

Laptopen må ha trådløs Internett-tilkobling. (Wi-Fi) og helst DVD-brenner.

Jaha, Trådløst skjønner jeg, selv om jeg skjelden bruker det selv (tp i veggen på lesesalen gir meg 100 og ikke 10 mbps, hjemme har jeg en 30 m tp. Dog skjønner jeg at dette er greit å ha. Imidlertid skjønner jeg ikke hva jeg skal med DVD-brenner. Jeg har selv en CD-brenner på min fire år gamle Toshiba, men den bruker jeg aldri. Greit å ha kanskje, men et minimumskrav? Nettverk, Internett og USB-pinner er da mye greiere måter å utveksle data?

Et annet “minimumskrav” er:

Windows Vista er det nyeste operativsystemet fra Microsoft. Du kan muligens fortsatt finne maskiner med det gamle Windows XP i butikkene, men disse er utgåtte modeller. Hold deg unna og velg en med Vista.

Greit nok, jeg kjøper poenget med at de sprekeste maskinene leveres med Vista nå, og dermed burde man kjøpe en med Vista. Men meningene om Vista er delte. Og hva med Linux? Eller mac? Skulle jeg kjørt Windows hadde jeg holdt meg til XP.

Et annet godt poeng ødelegges med et sært eksempel:

Minst 3 USB-porter: Når du er hjemme vil du ofte koble til eksternt tastatur og en mus.

Bruker du et eksternt tastatur på den bærbare maskina di? Da er du den første jeg har hørt om. Jeg klarer meg faktisk også fint med 2 USB-porter (Mus og kanskje en USB-stick), men ser godt poenget med flere.

Om backup har de følgende å si:

Elkjøp anbefaler på det sterkeste å ta backup; kjøp en ekstern harddisk sammen med datamaskinen og bruk backup-funksjonaliteten ofte.

Dette kommer jo ann på hvilket studiested du velger, men her på NTNU har jeg tilgang til et hjemmeområde, der jeg kan lagre opptil 1 GB. Å kopiere viktige filer hit og bruke det som backup er billigere og sikrere enn en sliten eksterndisk. Imidlertid ser jeg poenget med å gjøre backup på en eller annen måte, men gjør oppmerksom på at det også her er flere muligheter.

Om virus har Bjørn UllensakerUnnersaker fra PC-World følgende å si:

Bjørn Unnersaker: Alle trenger et antivirusprogram, og det trenger du ikke å betale for.

Hmm, Jeg trenger ikke anti-virus. Tror ikke Espen trenger det heller? PC (eller datamaskin da, siden en Mac jo ikke er en PC) er ikke det samme som Windows. Våkn opp!

Om “mobilt bredbånd” sies følgende:

Ønsker man å være på nett nærmest overalt med god ytelse, er mobilt bredbånd tingen.

Studerer man i Trondheim kan man fort spare ganske mye på å se på Trådløse Trondheim og generelt kan man spørre seg hvor ofte man trenger nett når man ikke er på campus eller hjemme. Jeg ville ikke brukt penger på dette enda.

En ting skal imidlertid artikkelen ha, den vektlegger “Byggekvalitet, soliditet og batteritid”, selv om jeg ikke er helt sikker på at “soliditet” betyr det de prøver å si. Uansett er det viktig at ikke skjermen skrangler, taster detter av etc.

Til slutt må jeg bare nevne et poeng som artikkelen utelater helt: Jeg personlig klarer ikke å bruke en touchpad, jeg MÅ ha en ekstern mus. Dermed ville jeg anbefalt å bruke noen kroner på en skikkelig mus, men følgende avsnitt nevner jo dette implisitt:

Hvilke kontaktflater er det mellom bruker og datamaskin? Jo, tastatur, museflate og skjerm. Ytelsen på maskinen er viktig, men studenter trenger som oftest ikke de aller kraftigste maskinene for sitt bruk. Det er mye viktigere at maskinen er god å skrive på, at musen fungerer fint, og at skjermen er klar og behagelig å jobbe med.

Synspunkter? Hva synes du er viktig? Er du enig med Aftenposten eller med meg? Noe midt i mellom? Jeg tror uansett at man er rimelig individelle på hva man foretrekker når det gjelder PC (sånn er det vel med bil også?)

11 thoughts on “Studenter og ny PC

 1. Magnus

  “på Trondheim” syns jeg nå var litt utenfor best-practise preposisjonsbruk, men hvorfor ikke (;

  Mange gode poenger her! Jeg vil tilføye støynivå som en viktig faktor. Jeg har alltid lovprist Intels CPU’er fremfor AMD, og dette bekreftes ytterligere etter at jeg fikk en ny laptop av jobben med AMD Turion 64. Den bråker! Jeg foretrekker faktisk å jobbe 4 år gamle Toshiba Tecra A2.

 2. Atle

  er vel fort det som kalles en trykkleif 😉 Eventuelt så kan man jo si at bråket skjer “på byen i Trondheim”, det burde jo forkortes til “på Trondheim”. Som vi jo vet er det jo stor forskjell å være “i byen” (og ta en kaffe) og “på byen” (og drekka seg drita).

  Støyfaktor er et godt poeng ja. Godt å høre at det er flere som sverger til Toshibaen 😉 Lurer på hva man hadde fått for den prisen i dag jeg..

 3. Bjørn Unnersaker

  Hehe… Jeg var kanskje litt rask da jeg sa at “alle trenger antivirus”. Underforstått Windows-brukere, da. Hører faktisk stadig fra noen som ikke helt har fått med seg det.
  Og du var kanskje litt rask da du skrev navnet mitt slik “Bjørn Ullensaker”….

  Hvis du vil ha mer konkrete modeller, kan du ta en titt på denne: http://tpn.vg.no/intervju/index.php?Inr=1617

  PC Worlds Kjøpeguide for bærbare pc-er er også en hit i disse skolestarttider: http://www.pcworld.no/article101832.ece

  Vennlig hilsen
  Bjørn Unnersaker, redaktør, PC World Norge & Macworld.no

 4. Espen Willersrud

  Det er sant, jeg bruker ikke noe antivirusprogram. Men jeg bruker faktisk eksternt tastatur og mus til min bærbare, så der ser du!

  Men ellers var det jo et og annet vas der ja!

 5. Atle

  @Bjørn Unnersaker: Må ha gått litt fort i svingene ja. Men når jeg ser at du er redaktør i Macworld håper og tror jeg det var en glipp å uttale at alle trenger antivirus. Har ikke selv noen plan om å kjøpe meg ny pc, men takk for tipsene. Selv synes jeg
  http://www.komplett.no/k/ki.aspx?sku=355133
  ikke ser så dum ut.

  @Espen: Det må være den første jeg har hørt om, altså eksternt tastatur sammen med skjermen på den bærbare? Dere mac-folk er sprø 🙂

 6. Martin Bekkelund

  Altså, alle vet at DVD-brenning er et obligatorisk fag som inngår i de fleste studier, enten man skal bli sykepleier eller siv. ing.

  Selv har jeg hatt DVD-brenner på mine maskiner helt siden 2003, sånn omtrent, men jeg har aldri brent en eneste DVD.

  Som jeg nylig skrev i en artikkel borte hos meg selv, anser jeg pressedekning rundt slike saker for å være en potensiell kilde til nyttig informasjon. Det kan avdekkes store svakheter rundt et produkt som kan være nyttige, men stort sett preges slike omtaler av en oppfatning av hva som er gjengs standard. Selv om DVD-brenner er vanlig på de fleste bærbare, er det langt, langt, langt i fra et krav.

  De siste fire dagene har jeg for øvrig lekt meg i Vesterålen med tre lekre ultraportable: Asus Eee 900, MSI Wind og Acer Aspire One. Ikke har de stor skjerm, ikke har de fantastisk maskinvare, men de har en fantastisk lav vekt og overlegen portabilitet, i tillegg et Linux-basert operativsystem og en lang rekke programmer man benytter seg av i skolesammenheng. Eksempelvis følger det med nettleser, e-postklient, kalender, chat, kontorpakke og mye, mye annet.

  Jeg skal i hvert fall ha en slik minimaskin. 🙂

 7. Atle

  Tror det DVD-brenne-kurset har gått meg hus forbi 😉

  Sikler selv på en ultraportabel/minimaskin/netbook/knøttpc (hva er det offisielle betegnelsen på en slik?)

  Alex sitter på lesesalen sammen med meg i dag med en ny asus eee, og søsteren ringte tidligere i dag og hadde bestemt seg for å kjøpe en Acer one, så jeg blir litt fristet. Imidlertid skrev Eirik Newth for et par uker siden om Lenovo IdeaPad, som skal komme snart.

  Kanskje det blir en slik?

 8. Audun Sæther

  DVD-brenner er kanskje ikke nødvendig, men det tar jo like stor/liten plass som en CD-R/RW, DVD-R, og koster ikke akkurat mye ekstra. Wifi er en selvfølge, mens mobilt internett for meg overhodet ikke et must. USB-utganger får jeg egentlig ikke nok av, men minimumet ligger vel på 4. Jeg bruker trossalt ekstern skjerm, tastatur, mus på jobb, samt at jeg kobler til både mobil, eksterndisk og minnepenn.

  Når det gjelder Vista vs XP syns jeg det er grovt å anbefale folk om å holde seg unna XP, da det i de fleste situasjoner vil gjøre jobben bedre enn Vista (man vil jo gjerne bruke litt systemressurser på andre ting enn operativsystemet også).

 9. Espen Willersrud

  Docking-stasjon finnes vell ikke til maskinen min, og uansett er det jo bare mer å dra med seg når jeg skulle flytte rundt. Blir mye flytting rundt omkring frem til nyttår ser det ut som.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *