Hva i huleste var det dere tenkte med?

Tohundreogfemti millioner kroner. En kvart milliard. Tjuefem eneboliger en sykepleier bare kan drømme om å ha råd til å kjøpe. En sum som sannsynligvis hadde klart å løfte BOA opp på et anstendig nivå.

Men denne kvarte milliarden er ikke penger som kommer Trondheims innbyggere til gode. Denne kvarte milliarden er midler St. Olavs har blitt tilført.

For at sykehuset skal fungere på tross av det nye IT-systemet sitt. Som kostet 3,8 milliarder å anskaffe.

Vi har altså myndigheter som forsvarer å bruke en kvart milliard på å unngå at et prestisje-IT-prosjekt går, for å si det folkelig, rett i dass.

En kvart milliard kroner for å redde skinnet sitt. Samtidig som vi blir mata med formaninger om dyrtid, prioriteringer og beskjed om å stramme livreima. Samtidig som vi hører om underbemanning på grensa til det uforsvarlige i barnehager, lærere som opererer med strikk og binders, fødeavdelinger med jordmormangel og sykepleiere som sjonglerer fem 20%-stillinger.

Jada, jada, disse pengene er sikkert på forskjellige budsjetter, noe er sylta ned i diverse ASer, noe er kommunalt, noe er fylkeskommunalt og noe er statlig. Men ærlig talt: det gir jeg blanke i. Dette er våre midler. Det er en miks av skatte- og oljepenger som skal brukes til vårt felles beste.

Hvordan kan ledelse i kommune, fylke og stat forsvare at offentlige tjenester kuttes til beinet på den ene siden, mens man lemper milliarder etter en gigantisk feilbeslutning på den andre siden?

Ja, IT er vanskelig, det er dyrt og det virker ofte ikke. Men når du har vært idiot nok til å kjøpe skrap for nesten fire milliarder kroner så er det kun en ting som er mer idiot: å kaste en kvart milliard kroner til på problemet.

Jada. Det er sikkert grisedyrt å kaste ut skiten igjen. Det koster sikkert enda mer. Men at noen klarer å forsvare den hengemyra Helseplattformen har blitt i dag, det er over min fatteevne.

Er det bare jeg som har lyst til å kuppe styremøter, ta tak i folk, riste dem og rope: “Hva i granskauen er det dere holder på med?”

Kan noen journalister spore opp den gjengen som tromma sammen ideen om at det var kjempesmart å kjøpe inn amerikansk helse-“hyllevare” som bare skulle “tilpasses” litt? Og stille ett enkelt spørsmål: “Hva i huleste var det dere tenkte med?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *