Helvetes plattform?

I 2019 leste jeg om Helseplattformen for første gang. “Epic Failure in the making altså”, var min syrlige kommentar på Twitter. I oktober var skadefryden borte; “dette er bare trist”, kunne jeg melde da.

Jeg vet knapt nok hva en epikrise er, og forrige gang jeg var på legevakta ble jeg sittende å lure på hva sutur var for noe. Jeg jobber som systemutvikler, men jeg har aldri vært med på å lage et journalsystem for en helseregion. Allikevel følte jeg meg i 2019 sikker på at dette kom til å “gå åt skogen”. Hvorfor? Stort offentlig IT-prosjekt der man skal kjøpe “hyllevare”. Det går som regel rett vest.

Har det så gått rett vest? Tja, jeg er frisk og rask og jobber ikke i helsevesenet, så alt jeg har å basere meg på er annenhåndskunnskap fra media. Rett etter “go-live” (for et tøvete uttrykk forresten) hadde Adresseavisa en overskrift “Ingen har dødd”, noe som ikke akkurat var beroligende. På den annen side liker media å overdramatisere. Min andre kilde til informasjon er leserinnlegg. Disse kan enkelt deles i to kategorier: “helvetes helvetesplattformen” og “alt er fint, ingenting å se her, dette blir dritbra (snart, lover!)”

Førstnevnte kategori kommer fra faktiske brukere av systemet. Leger, sykepleiere, radiologer og hva nå enn alle disse hvitkledde kaller seg. Sistnevnte skjønnmaling kommer fra (bukse)dressdivisjonen og består av folk med varianter av” direktør” i tittelen. Sånn bortsett fra han som etter en times jobb på legevakta genierklærte Helseplattformen kan vi anta at du ikke vil at noen av disse skal utføre sutur på deg.

Så, hvem har rett? De som svartmaler eller de som rosemaler? Som regel ligger sannheten et sted midt imellom ytterpunktene, og jeg har som sagt ikke kompetanse til å bedømme dette.

Men uansett har ledelsen her tapt slaget. Jeg og andre trenger ikke kunne noe for å gjøre oss opp en mening. Vi har alle opplevd et “jævla drittsystem” og kjenner på frustrasjonen som uttrykkes. Derfor blir ledelsens kommunikasjon veldig hul. Kanskje ikke ting er så ille, men det er ikke perfekt. Alt for mye penger er svidd av, ting fungerer fortsatt ikke som det skal.

Derfor vil jeg bare oppfordre ledelsen i Epic Failure Midtnorge til å legge kortene på bordet: ærlig og redelig si: “dette gikk ikke som forventa, Helseplattformen fungerer ikke som den skal og vi kan ikke fortsette å kaste penger og overtid på å holde den flytende. Vi må gjøre noe, fort!” Før det skjer velger jeg å akseptere versjonen som presenteres av systemets brukere. Med hud og hår. Helvetes helvetesplattform!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *