Juleølsmaking 2012

På fredag var jeg invitert til juleølsmaking. Planen var: 14 juleøl (4 poløl, 1 hjemmebrygg, 1 alkoholfri og 8 butikkøl) skulle blindsmakes av 7 stk. Vi hadde en liter av hvert øl, og roterte på å servere. Både rekkefølge og hvem som skulle servere ble trukket, og vi scoret hvert øl, i tillegg til å prøve å gjette hvilket øl vi drakk.

Jeg klarte ikke å plassere et eneste av butikkølene riktig, og generelt fikk de dårlig score av meg. Mye søtsmak, så de pol-variantene vi hadde med overrasket positivt! I tillegg hadde jeg med noen flasker av “Fårete Jul”, en winter warmer med julekrydder jeg brygget sammen med en gjeng fra jobb til julebordet. Denne fikk en tredjeplass, noe jeg er godt fornøyd med. Ellers scoret butikkølet fra Dahls meget høyt, noe som sannsynligvis skyldes uforholdsvis høye ratinger fra dahls-entusiasten blant oss.

Under kommer en gjennomgang av ølet vi smakte, med totalvurdering og min vurdering i parentes (skalaen gåt til 10). I tilleg kommer mine smaksnotater. Vi starter nederst:

 • Santa Clausthaler: 2.41 (1.15). Strågul farge.Alkoholfri, lukter bryggeprosess. Smaker vørter, ikke god.
 • Grans Juleøl: 4.07 (4.5). Rødbrun, fint hvitt skum. Lukt: krydder, såpe? Smak, søtlig, med godt endel malt og noe uplasserbart. Godt karbonert.
 • Hansa Juleøl: 4.21 (1.7). Brunaktig farge, hvitt skum. Gjesp. Lukter alkoholfritt.
 • Nordlands Juleøl: 4.53 (3.95). Rødlig farge, hvitt skum. Søtlig lukt. Smaker malt, mye malt. Alt for lett, vandig
 • Nøgne Ø Julesnadder: 4.63 (4.3). Grumsete farge (bunnfall) Vanskelig å lukt, klarer ikke å si noe fornuftig. Skuffende.
 • Ringnes Juleøl: 4.63 (2.95). Fin, rød farge. Kunstig lukt, smaker gummi, hubbabubba. Søt. Ikke god.
 • Frydenlunds Juleøl: 4.86 (5.05). Fin rødfarge, mye godt skum. Lukter malt, søtt, sirup. Smaker også malt, mer malt og noe mør. Egentlig lei dette nå, men denne var ikke så dum.
 • Borg Juleøl: 5.03 (2.95). Rødbrun, hvitt skum. Maltlukt, søtlig smak. Sirup? Alt for lett.
 • Ringnes Imperial Polaris: 5.38 (5.8). Rødlig, hvitt skum. Lukter søtt, honning. Smaker kaffe, alkohol, litt sørlig. Litt vel kald.
 • Haandbryggeriet Nissefar: 5.72 (7.4). Svart, brunaktig skum. Lukter kaffe og litt røyk. Mye kaffesmak, noe krydder? Nydelig mørk øl, som ikke er så mye jul.
 • Dahls Juleøl: 5.72 (3.6). Rød farge, Lukt: Ingen. Smak: anonym, veldig anonym.
 • Fårete Jul: 5.97 (6.8). Rødlig, lukter krydder, noe kaffepreg? Mye kryddersmak, nesten litt belgiske vibber. Ganske “lett”.
 • Midtfyns Jule Ale: 6.08 (7.65). Gulaktig farge, hvitt skum. Søtlig lukt, endel humle. Mye alkohol, minner litt om Underlig Jul.
 • Nøgne Ø – Special Holiday Ale
  : 7.7 (7.35). Brunaktig farge, fint brunt skum. Lukt av ingefær, generelt mye krydder. Smak av malt, krydder, mye krydder. Minner om Underlig Jul, men med mer alkohol. Gjærsmak? Fyldig og fin øl, liker denne godt!

2 thoughts on “Juleølsmaking 2012

 1. Thomas J

  Fint å ha med en med over gjennomsnittlig kunnskap om øl 😉 Var tenkt å gå til innkjøp av juleøl (pol) å lagre til neste jul. Hvilke anbefalinger har du til meg og bloggleserne dine?

 2. Atle Post author

  Over gjennomsnittlig interesse for øl tror jeg vi sier 😉

  Lagring av juleøl ja, jeg vil jo tro at både Haandbryggeriet Nissefar (som vi hadde) og Nøgne Ø – God Jul (som jeg smakte i går, fantastisk) er supre til lagring. I tillegg har jeh hørt at Underlig Jul egner seg til lagring, skal teste det selv.

  Så snakka jeg vel om Aass Premium som jeg har lagringseksperiment på, jeg prøvde i fjor to stk som var hhv 1 og 2 år gamle da, de var nydelige. Generelt kan man vel si at dess mer alkhol, dess bedre klarer ølet lagring. Dermed burde kanskje også julebokken til Ringnes og ikke minst Berentsens Steliger Divum være gode kandidater

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *