Øltur til København

Jeg har vel blitt det man kaller en ølnerd. En ølnerd som legger igjen en god del penger på Den Gode Nabo, Vinmonopolet og de butikkene som har et fornuftig ølutvalg. Et besøk på Haand Øl-festival er vel også et tegn på at jeg er over gjennomsnittet gira på øl.

Det har også min kjære samboer skjønt, og jeg fikk en øltur til København i bursdagsgave! Perfekt! Jeg kom hjem i går etter 3 dager, 55 forskjellige øl og en rekke fantastiske barer, øl og opplevelser. Jeg tenkte å dele noen inntrykk derfra, som en referanse og som en anbefaling.

Først av alt: Jeg elsker København som øl-by. Opptil flere skikkelige ølbarer, et par-tre mikrobryggerier, flere gode ølutsalg og en helt annen kultur rundt øl. Jeg var i Køben i tre dager, og drakk ikke en eneste Carlsberg eller Tuborg. En ting er det faktum at flere av ølbarene har 10-20 øl på fat, du kan kjøpe 25 cl glass, og bartenderene tenker seg ikke om flere ganger før du får en liten smaksprøve. Det legges altså opp til at man skal kunne smake på mye forskjellig øl. Prisene er også hyggelige, og ikke minst: folkene som jobber på de forskjellige stedene er fantastisk engasjerte, opptatte av øl. Du merker på dem at de lever for øl, og man blir gjerne stående i baren i lang tid hver gang man handler et nytt øl.

Jeg var innom en del steder, og tenkte kort å nevne dem her, som en anbefaling til andre.


1. Mikkeller bar Lite, ikke veldig klassisk pubsted på Vesterbro, en bardisk, og ca 10 bord. 20 øl på tap (roteres daglig), 25 cl er standarden. Fokus er på Mikkeller-øl, men mye annet godt også (Nøgne Ø #100 og Sunturnbrew Burbon barrel var på fat når jeg var innom f.ex) I tillegg har de en rekke øl på flaske (jeg fikk for eksempel se en “End of history” fra BrewDog (kjøpte dog ikke denne, 15000 kr kosta flaska om jeg husker rett). Fantastisk øl på tap, gode spekepølser og ost, samt hyggelige folk. Her var jeg innom både fredag, lørdag og søndag. Du kan ikke være ølturist i Køben uten et besøk her!


2. Ølbaren: Ølbar på Nørrebro. 10 forskjellige øl på tap (roteres ofte), stort utvalg av flaskeøl og en utrolig hyggelig betjening. Her ble jeg sittende hele lørdag kveld, mer i baren enn sammen med samboeren. Mye spennende øl, gode anbefalinger og god stemmning. Absolutt verdt et besøk, selv om stedet skal selges og et nytt skal åpnes.


3. Fermentoren. Dette stedet ligger også på Vesterbro. Jeg ble tipset om det av en av bartenderene på Ølbaren. Vi dro hit søndag ettermiddag, da det var “grillparty” med “Nose 2 Tail”. Gode pølser, akkopagnert av 10 forskjellige øl på tap, stor uteservering og hyggelige folk bak baren. Litt stressa folk, men ellers meget bra. Eneste stedet som ikke antok at jeg skulle ha “en liten” av hver øl, men ingen problemer når de først innså det. Fikk ikke prøvd meg på noe flaskeøl, men det virka som om de hadde et lite, men eksklusivt utvalg.


4. Ølbutikken. Ølbutikk på Vesterbro. Mengder av “hard to get” øl fra Evil Twin, Mikkeller, BrewDog, en rekke belgiere og annet snacks. Selger bare flasker, men for et lite tillegg kan du få et glass og muligheten til å smake på ølet i butikken. Hyggelig personale, fantastisk utvalg. Synd det bare er plass til et begrenset antall øl i bagasjen (eller at jeg ikke bor i Køben).

5. Ørsted Ølbar. Ølbar på Ørsted (logisk nok). 10-15 øl på fat, stadig utskifting og nærmere 200 flasker. Det “bruneste” stedet vi var innom, mye folk en fredags kveld. Likte meg godt her også, selv om jeg ikke fikk snakka så mye med barpersonalet som på Ølbaren.

6. Café Blågårds Apotek på Nørrebro er vel (etter hva jeg forsto) ikke en ren ølbar, men et sted som fokuserer på jazzmusikk. Dog, søndag ettermiddag hadde de åpent, en 4-5 øl på fat og mye ukjent på flaske. Flink dame bak baren. Vi satt på uteserveringa, midt oppe i noe som virka som en “nørrebrofest” med musikk, loppemarked og fotballkamp. Ølfokuset lå på danske øl, men noe helt annet enn både Mikkeller Bar og Fermentoren.


7. Torvhallerene. Ikke et ølsted i så måte, men en samling “matboder” ved Nørreport. Flere av bodene selger øl, fra en helt enkel teltsak som selger utvalgte flasker, til andre som har ting som Mikkeller American Dream og Bøgedal Hvede i 20 cl smaksglass. Og som bildet viser, en av bodene hadde virkelig fokus på belgisk øl. Ellers mye god mat; ost, skinke,kjøtt, fisk, sjokolade, grønsaker etc. Virkelig et sted som anbefales både øl-, mat- og vinentusiaster. Se også denne bloggen om torvhallerene.


8. BrewPub Copenhagen. Er som navnet antyder en (mikro)bryggeripub. De kjører et smakssett med 20 cl av 5 av ølene sine. Jeg fikk en weisbier, en pale ale, en red ale, en IPA og en Porter. Ikke veldig entusiastisk svenske som serverte. Dog, de hadde en spennende islandsk imperial stout på flaske. Hyggelig sted i en fin bakgård, men ølet var rimelig kjedelig. Burde kanskje ha prøvd maten her?

9. Bryggeriet Apollo. Ligger ved ingangen til Tivoli, sammen med et steakhouse. Dvs et turiststed midt i turistområdet. Servitørene var ikke spesielt engasjerte, og på den tiden av døgnet vi var der tror jeg vi var de eneste som interesserte oss for øl. Artig å prøve en “forårsbock”, men hverken IPAen, pilsen eller Stouten var noe man husker etter å ha drukket så mye annet godt.

10. Nørrebro bryghus: Her ankom vi lørdag klokken 16.10. Det viste seg at de ikke serverte mat mellom 16 og 17, og dødsultne som vi var dro vi til en kafe borti gata og spiste burger og drakk en Hancock lager før vi dro videre til Ølbaren. Personalet på Nørrebro virket litt lite imøtekommende, og kombinert med “skuffelsen” over Apollo og BrewPub droppa vi hele stedet. Litt synd, for jeg har smakt øl fra Nørrebro før, og det har vært godt.

Det var vel det vi var innom av steder. En god miks, fra det litt turistpregede, til det veldig ølnerd-pregede. Det er jo alltid slik at det er steder man ikke får med seg, og på lista til neste gang står steder som Khioskh, Barleywine, Vesterbro Bryghus og Den Tatoverede Enke.

EDIT: Har fått tilbakemeldinger på at Vesterbro Bryghus ikke er noe særlig, men at Lord Nelson, Charlies Bar og Pegasus er verdt å besøke.

Det var stedene. Så var det ølet! Jeg er ikke typen som noterer mye og lenge for hver øl, men jeg la merke til en del spesielle øl på de tre dagene jeg drakk øl i København. Først og fremst, Mikkeller Black på fat på Mikkeller bar. En helt syk Imperial Stout på 17.5%. Bekmørk, men så full av smak at det er utrolig. Ord kan ikke beskrive dette ølet, men bildet under sier litt:

En annen øl, som jeg nevnte over, var Ölvisholt Lava, en Smoked Imperial Stout på 9.4%. Fin, mørk øl, men “smoked” blir å ta i når du sammenligner med en Rauchbier som Spezial Rauchbier Lager. Denne hadde Fermentoren på tap, og rauchbier tror jeg er “det nye surøl” for meg, en øltype som er så rar at jeg lurer på om jeg liker det. Den siste stouten som kan nevnes er BrewDog sin Tokyo* Imperial Stout. Denne hadde de på flaske på Ørsted Ølbar. På linje med Mikkeller Black på 18.2%, men jeg synes den ble mye søtere enn Black. Dog, fortsatt et herlig øl.

Ørsted Ølbar hadde også Mikkeller IBU 1000 Light (/Ultramate) på tap, og jeg bestillte av en eller annen grunn en halvliter av denne. Tidenes særeste øl. 1000 IBU er jo ikke mulig, men fyttirakkern så mye bitterhet de hadde pakka inn i denne! Hadde vært gøy å sammenligne denne (6%) med den ordinære (9%). Uansett artig å ha smakt! Ord duger igjen ikke, bildet illustrerer:

I tillegg, fra Mikkeller kommer man ikke utenom Single Hop serien. På tap i CPH fikk jeg smakt Willamette, Simcoe, Amarillo, Galena og Tettnanger. Tror ikke jeg sier mer enn: supert! Hadde vært artig å smake disse i serie en gang, for virkelig å kjenne forskjellen. Er vel det som er poenget med denne serien, men som ølturist som står ovenfor et så stort utvalg er det vanskelig å konsentrere seg om en ting.

Og, som ølturist må man prøve endel rart: Øl med frukt. Du har de tradisjonelle lambickene, men også særere ting som Balvik Wittekerke Rosé / Rosarda, en hveteøl med tilsatt bringebærjuice. Denne smakte sært, ikke øl, men jeg synes fortsatt det er gøy. Så har du en kombinasjon jeg aldri har hørt om, eller tenkt på, Stout med blåbær. Ølbaren hadde Dark Horse Tres Blueberry Stout på fat, et øl som virkelig imponerte meg.

Ølbaren hadde også et skilt der det sto (fritt etter hukommelsen): “kontakt din bartender for å vite om våre surøl”. Som skrevet så gjort. Etter å ha fått foreslått Duchesse De Borgogne og fortalt at “ja, noe i den stilen jeg ikke har smakt før”, ble jeg anbefalt en flaske Rosé de Gambrinus fra Cantillon, absolutt godkjent, og mer enn som så.

Ja, for å ikke glemme øl fra danske bryggere som Evil Twin (Kiwi Imperial Pils, Yin & Yang), Amager bryghus (Sloth), Raasted Bryghus (Pale Ale, Fairbar Citra IPA), Bøgedal (Hvede), Croocked Moon (Lawn Mower), Coisbo (Manhattan Dawn), Ørbæk (Fynsk Forår), Stevns Bryghus (Stevnsk Speciel Ale) og Bryggeriet S.C. Fuglsang (Early Bird), samt flere amerikanske og belgiske øl.

Konklusjonen er altså: København er et mekka for den ølinteresserte! Du finner så mye øl du kun har hørt om her i landet (og kanskje ikke det heller). Er du interessert i øl, så vit at København er så mye mer enn bare Carlsberg og Tuborg og bajere! Jeg lengter tilbake allerede!

4 thoughts on “Øltur til København

 1. Magnus

  Med så stor begeistrelse for København skulle jeg likt å se deg i Belgia 🙂

  Da jeg var på Nørrebro Bryghus var det en svært så entusiastisk kar bak disken og de hadde veldig mye godt i kranene. Husker ikke detaljert hva jeg drakk, men et fint sted å tilbring en søndagskveld på.

 2. Atle Post author

  Hehe, you can so say Magnus 😉

  Det kan nok bare være at vi hadde uflaks, mest var det det at vi ble fortalt at “nei, ikke noe mat før fem”, uten en enste slags beklagelse. Dog, vi burde jo ha sjekka det på forhånd!

 3. Alexander

  Bra innlegg! Virker som dere hadde det storveis i Køben!

  Jeg tar med meg mange av tipsene, dog tror ikke jeg kommer innom like mange som dere 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *