Bokhylla mi

NRK har en konkurranse gående: “Har du Norges fineste bokhylle” (link). Jeg tenkte at det ikke kunne skade å ta et bilde av bokhylla mi og skrive noen ord, nesten 2 meter bøker kan jo være hyggelig å få skulle jeg vinne. Uansett, etterhvert som jeg skrev kom jeg til å tenke på at det jeg skrev jo var en ganske god bloggpost, derfor legger jeg ut mailen jeg sendte NRK her også. Sjangsen for at noen kommer over den her og finner den leseverdig er vel større enn den for å vinne NRKs konkurranse.

Dette er en rimelig standard IKEA-Billy-hylle, valgt fordi en bokhylle skal ha fokus på bøkene, og ikke glass, nips og tull. I tillegg koster jo BBB-hyllene mer enn de smaker.

Favorittene kan man enten si står helt til venstre, dvs barskapet med overvekt av Islay-whisky, eller rad to fra toppen, som inneholder 2.-verdenskrig-litteratur, som så langt det lar seg gjøre er ordnet geografisk etter vest-øst-aksen:)

Skal jeg trekke frem en enkeltbok må det være den “bibel-innbundende” utgaven av The Hitchhikers Guide To The Galaxy jeg fant på Ark for noen år siden.

Bokhyllen startet som en enkel 40 cm Billy-hylle i min første hybel for 6 år siden, ble oppgradert til 2×40 når jeg flyttet sammen med samboeren, og ble byttet ut med den på bildet når vi kjøpte oss leilighet for 2 år siden. En hel vegg med bøker i en 2-roms bebodd av to personer under 30, jeg ser ikke det så ofte;)

Innholdet i hylla er i stor grad pocket, og mye er på engelsk. Mye grunnet norske priser, men like mye grunnet preferanser. Temaene spenner fra 2. verdenskrig via sci-fi og fantasy, en snartur innom religionskritikk og kritisk tenkning, en bråstopp ved Nesbø og Dan Brown, videre til Ibsen og andre norske klassikere og til engelskspråklig skjønnlitteratur med endel fagbøker og noen kokebøker innimellom. Det eneste som er totalt fraværende er Det Bestes bokserier og bibelen. Noe nips har også sneket seg inn, men en stadig strøm av bøker presser det gradvis ut.

Bøker anskaffes etter innfallsmetoden, via Amazon, på flyplasser og jernbanestasjoner eller når fruen handler klær, da vandrer jeg som regel inn i en bokhandel. Jeg får sjelden bøker i gave, folk tror jeg har lest alt, så feil kan de ta, jeg har lest alt for lite! Noe bøker er også arvet, men det ble gjort et utvalg på disse, skrekken er en bokhylle med bøker med matchende rygger som aldri blir lest.. Av samme grunn finner du ikke noe mer enn et ettbinds-leksikon, tror jeg kan telle på en hånd hvor ofte det er åpnet.

Ellers er de aller fleste bøkene digitalt katalogisert på bibliotek-tjenesten LibraryThing (www.librarything.com/catalog/atlefren), der mitt bibliotek i skrivende stund teller 290 bøker, de aller fleste lest minst en gang.

Ellers kan jeg legge til at jeg er 182 cm høy, og nå har ca 15 m bøker i bokhylla, skulle jeg vinne premien vil jeg øke bokhylla med ca 10 prosent;) Dog, det medfører omorganisering, ettersom jeg kun har plass til ca 1m bøker til i hylla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *