Dagens ord: Kvakksalver

Det er på tide med dagens ord igjen! Lenge siden sist, men Human Etisk Forbunds kampanje Ingen liker å bli lurt har gjort dagens ord aktuelt igjen. Dog, det har for min del som skeptiker lenge vært aktuelt, men jeg har kanskje brukt andre ord. Og, det skal sies med en gang, dagens ord har mange fine synonymer, for eksempel lurendreier og sjarlatan. Andre alternativer er (forstått som: sprø som) knekkebrød, svindler, kjeltring eller person uten samvittighet. Noen mer aksepterte synonymer er ord som homeopat, alternativmedisiner, kvantemedisiner, energiterapaut og healer.

Dere skjønner tegninga, noen er sikkert uenige i at en homeopat er en kvakksalver, men spør du meg er dette en meget passende beskrivelse. Hør bare hva wikipedia sier:

Kvakksalver betyr en som roter eller fusker med salver (foreskriver eller selger remedier som ikke virker eller som er skadelige), eller i mer vid forstand enhver som utgir seg for å ha kunnskaper og kvalifikasjoner til å drive medisinsk virksomhet uten å ha det [..]

Spør du meg er dette hva hele alternaiv (nei, det er ikke en skrivefeil) bransjen driver med, fusker i medisinfaget og potensielt gjør stor skade.

Når det gjelder ordet kvakksalger stammer det fra tysk (nærmere bestemt lavtysk eller nederlandsk ifølge bokmålsordboka), Quacksalver, som direkte oversatt betyr:

person som tukler med salver

Så, når skal man bruke ordet kvakksalver? Jeg vil tørre å påstå at det kan brukes om juksemakere og folk som utgir seg for å være noe de ikke er generelt, men det er et eller annet med alternaivbransjen som skriker kvakksalver lang vei. Dermed synes jeg godt man kan prøve å reservere ordet til de tilfellene man omtaler folk som skal selge deg sukkerpiller, stikke nåler i kroppen din, kurere kikhoste ved bønn, fjerne HIV med håndspåleggelse eller bønn, kurere kreft med aprikoskjerner eller mener du må spise supergreens for å få et mer basisk miljø i kroppen. Hvis du møter på kjente som gjerne vil fortelle om hvordan kolloidalt sølv kurerte lidelse X kan du gjerne spørre: “tror du virkelig på slike kvakksalvere?”

6 thoughts on “Dagens ord: Kvakksalver

 1. Veronica

  Alternaiv, genialt! Personlig er jeg minst like skeptisk til hele legemiddelbransjen og synes det var en dårlig kampanje å bare fokusere på “spåkonemedisin”. Hva med medisiner som gjør oss syke, og alt man har å tilby er enda mere medisiner mot bivirkningene, og egentlig ingen kur mot noe, bare lindring? Osv?

  Psykologer som kun tilbyr piller og ikke samtaler mer, det er mye å ta av der også. Jeg liker ikke å bli lurt, så jeg er skeptisk til alle som vil tjene penger på min lidelse 🙂

 2. Atle Post author

  Legemiddelbransjen har og har hatt sine svin på skogen. Men, for å ta en analogi: fordi Stali tok live av masser av folk så er ikke Hitler frikjent (dog uten forøvrige likheter).

  Poenget med “vanlig” medisin/legemidler er at de
  1) Er basert på vitenskapelige, etterprøvbare teorier (som representerer den beste kunnskapen vi har om verden i dag)
  2) Er testet i dobbeltblindede, randomiserte tester.
  3) foreskrives av leger med en lang utdanning

  Dette er ikke tlfelle for alternativfjaset. Hvem som helst kan ta et 2-ukers kurs og begynne å se på blodceller i et mikroskop for så å ta 1000 kr for å fortelle deg at du må spise mer basisk(!!) mat oppfyller ingen av disse kravene.

  Anbefaler å lese lege og journalist Ben Goldacres bok “bad science”, som tar for seg mange av aspektene du nevner her. uten på noen måte å påstå at legemiddelindustrien er perfekt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *