Papir- og nettaviser

Sist jeg var i Oslo ble jeg stoppet av to Aftenposten-selgeren på Carl Johan. De ville gi meg en avis, noe jeg selvsagt tok imot. Dog var dette gode selgere, så de fikk fort stoppet meg helt (og jeg hadde god tid).

De begynnte så et løp for å få meg til å teste et Aftenposten-abonement. Jeg var en vanskelig kunde, argumenterte med at:

1. Jeg finner det jeg trenger på nett. Dette ble kontret med at “det er bare en brøkdel av det som står i papiravisa som finnes på nett.
2. Jeg har ikke tid til å lese avisa om morgenen. Dette ble kontret med “se dette som en gylden mulighet til å få en rutine på frokostspising”.
3. Det blir så mye papiravfall. Dette ble kontret med “hvis du tar dette tilbudet, som gjelder torsdag-søndag, blir det ikke mye”.

Gode argumenter de aller fleste, selv om jeg er skeptisk til nr. 1. Åkke som, de hadde jobbet i 10 minutter med å overtale meg, var hyggelige og flinke. Prisen var også lave 150 kr for torsdag til søndag i en måned. Så jeg tenkte: “hvorfor ikke?”.

Jeg vokste opp i et hjem hvor Aftenposten (sammen med Drammens Tidende) kom på døra hver morgen, og tar meg ofte i å lese i den (Aftenposten, Drammens Tidende leser jeg mest som en kuriositet) når jeg er hjemme. Jeg leser også Aftenposten på nett, og liker den godt. Derfor tenkte jeg at det sikkert kan være fornutfig å teste dette.

Nå har en måned gått, og jeg har valgt å ikke fortsette abonementet. Hvorfor det? Av følgende grunner:

1. Avisbudet. Han har unnlatt å levere meg avisa flere ganger, og da spesielt i helgene når jeg faktisk har hatt tid til å lese den.
2. Mengden papir. Face it. Papiraviser er mye reklame, mye sport (som jeg gir katta i), mye boligannonser fra Osloområdet (som ikke interesserer meg), og mange nyheter jeg ikke bryr meg om.
3. Meg selv. Jeg har ikke tid/tar meg ikke tid om morgenen til å lese avisa. Da blir det unødvendig med ei svær lefse liggende.
4. Papirmengden. Jeg avskyr papiravfall, og selv om det ikke alltid er jeg som hiver det synes jeg det blir unødvendig mye med en papiravis.
5. Jeg kan ikke se at jeg har blitt så mye mer nyhetsorientert etter å ha fått tilgang på papiravisa. Det jeg leser på ap.no, db.no og ikke minst via alle interessante lenker jeg får via twitter (som, i og med at jeg følger personer med mer eller mindre sammenfallende interesser som meg, gjør at jeg leser mye sært, men fra mitt ståsted, relevant, informasjon). Dette kan ikke sies om Aftenposten. Greit nok, det er en avis som ligger nærmere mitt syn på verden enn VG, men den er fortsatt ikke rettet mot meg.
6. Den totale manglen på lenker, kommentarfelt og interaktivitet.

Men, har det vært noe bra da? Jepp, det har det:
1. A-magasinet har imponert meg. Spennende blad/magasin, med gode reportasjer. Men, dette er noe man kan lese i helga, ikke for å starte dagen med.
2. Kultur-delen, og da spesielt kronikker og meninger. Jeg synes Aftenposten er gode her, med mange gode innlegg, selv om jeg selv vet av erfaring at “vanlige folk” skjelden slipper til.
3. Det kan være befriende å slippe ut fra sin egen “redigerte nyhetsboble” av og til. Ref de filtrerte Twitter-linkene jeg nevnte over, samt det faktum at man slipper å aktivt klikke seg inn på en sak, man kan bare la blikket vandre, lese litt for å finne ut om det er interessant, for så å gå vidre om det ikke fenger.

Så, hva sitter jeg igjen med: En følelse av at hverken papiravisa eller nettutgaven av en avis er det helt store. Imidlertid ser jeg ikke noen grunn til å bruke penger og arbeid (i form av avfallshåndtering) på et produkt jeg ikke er 100% fornøyd med, når jeg kan få et annet produkt (som jeg heller ikke er 100% fornøyd med) til prisen av ingenting.

Hva mener jeg så avisene burde gjøre?
1. Gi meg en betalingsløsnig. Stripp den for reklame (jeg betaler gjerne!)
2. Gjør den digital, det gjør ting enklere.
3. La meg lese den både på pcen min og på telefonen min, da kan jeg lese når jeg har tid (i sofaen, på bussen, på dass..)
4. La meg skreddersy den (f.ex. filtrere ut alle fotballsaker, samt sære nyheter fra indre Oslo).
5. Bygg ut kronikk/debatt-siden. Prøv å tappe inn på menigmanns stemme, finn ut hva som rører seg i blogg-verdenen.
6. Ikke vær redd for konkurrentene. Har en amerikansk nettavis en god sak så tips meg om den, jeg leser den uansett via andre kilder om jeg finner den, det går ikke nødvendigvis på bekostning av dere.
7. Punkt 6 gjelder også blogger. Link til kvalitesblogginnlegg, disse finnes det mange av.
8. Funger mer som en sentral for nyheter, både egne og andre sine.
9. På kort sikt hadde det jo vært en ide å følge opp buden sine (og evt abonementer) på om papirblekka faktisk leveres riktig.
10. Og ja, ikke fokuser på iPad som den eneste redningen. Det skjer ikke. Folk er forskjellige, og ikke alle kommer til å kjøpe en. Web er et godt medium på mange måter, bruk det!

9 thoughts on “Papir- og nettaviser

 1. Eirik Newth

  Glimrende, glimrende. Her er postingen om hvorfor jeg ikke abonnerer på papiraviser som jeg aldri somlet meg til å skrive – i mye bedre utgave.

 2. Atle Post author

  Takker Eirik! Det er som jeg sier: iblandt har menigmann som ikke lever av å skrive noe fornuftig å komme med 😉

 3. Alexander Nossum

  Så enig så enig!

  Har selv hatt et slikt “tilbudsabonnement” fra aftenposten. Min erfaring fra det var noe lignende. Mesteparten er jeg ikke interessert i; sport, Osloannonser, allestedsnyheter (samme som alle andre har inkl. nettutgaven) osv. I tillegg leste jeg ikke mandag til torsdagsutgavene. Lørdag og søndag dukket sjeldent opp.. Alt i alt fant jeg meg selv egentlig kun lese A-magasinet og kikke litt i fredags(/lørdags)utgaven.

  Et par punkter som kan legges til dine er:
  1. La meg tilpasse både papir og nettutgaven av avisen. Blir dette for dyrt – sett en begrensning på det, eventuelt la meg printe det ut selv på en fornuftig måte (i.e. kiosker eller lignende)
  2. La meg få kun det jeg vil ha – altså fks. kun fredag papir resten på nett/tilgjengelig i “on-demand-print”.

  Jeg innser at on-demand-print blir vanskelig og dyrt – men resten bør være enkelt, billig, miljøvennlig og ikke minst kundevennlig – blir det bedre enn det?

 4. John Einar Sandvand

  Takk for interessante og reflekterte betraktninger, Atle, selv om jeg som Aftenposten-ansatt selvfølgelig helst hadde sett at konklusjonen din ble en annen. Du peker på mange av de sentrale utfordringene papiravisene står overfor i den digitaliseringen som gjennomsyrer hele samfunnet vårt.

  For Aftenposten kommer papiravisen helt sikkert til å være den viktigste inntektskilden i mange år fremover. Men parallelt jobber vi veldig hardt med å skape nye digitale kvalitetsprodukter. Selv arbeider jeg som digital strateg – og står midt oppe i disse utfordringene til daglig. Jeg tror jeg kan love at du kommer til å se mye spennende fra Aftenposten de neste par årene. Her synes jeg du har mange gode forslag til hva Aftenposten bør gjøre. Takk for de! Kom gjerne med flere ideer til hvordan vi bør gripe dette an.

  Vi tok for øvrig et første steg da vårt historiske arkiv gjennom 150 år ble lansert som ny tjeneste på http://www.aftenposten.no/arkiv . En unik kulturskatt – som også inkluderer dagens ferske avis i digital versjon hver morgen! Kanskje er det et god abonnementsalternativ for deg?

 5. Atle Post author

  Alex: Vi er rimelig enige ja, og jeg støtter også dine tanker om “on-demand”. Jeg er, som jeg såvidt nevner, litt bekymret for den ensrettinga vi får når alle filtrerer sine egne nyheter. Men, jeg er bombesikker på at jeg ikke går glipp av noe viktig ved å filtrere ut fotballstoff f.eks. Så ja takk valgfrihet!

  Simen: Det har jeg ikke merka, men så har jeg heller aldri sammenligna to utgaver. Er det snakk om store forskjeller?

  John Einar:Det er alltid inspirerende å skrive innlegg når representanter for de jeg skriver om tar seg bryet med å lese (og kommentere!) det jeg skriver. Det er også godt å høre at det foregår en prosess, og at dere tenker over de tingene jeg tar opp her. Spørsmålet er jo naturligvis når det skjer noe. Har jeg da allerede funnet “løsningen” et annet sted? Jeg vet ikke hvor mange flere ideer jeg har, men om andre lesere har noe å komme med hadde jeg satt stor pris på om de delte dette.

  Når det gjelder arkivsatsninga er jo det ting som er gull verdt å ha på nett. Dog er jeg litt skeptisk til en digitalisering av papirutgaven. Et greit første skritt (som jeg vet bla.a. min farfar benytter seg av), men jeg synes det ligger så mye mer i nettets natur, av denne løsninga gir meg “det værste fra to verdner” (altså: jeg er låst til pc-skjermen, og jeg har null interaktivitet, Jeg må “bla” meg fra side til side). Men, jeg har ikke testet, så det kan hende jeg tar feil her. Isåfall kan dette sees på som en generell betraktning om pdf-utgaver av papiraviser.

 6. Simen

  Jeg har kun sjekket én utgave og da satt jeg i Trondheim og min bestefar i Drammen med samme dagsavis og i min manglet artikkelen vi så etter.

 7. Pingback: Interaktive papiraviser | What's Sound?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *