Byråkratihelvete

Det begynner så smått å nærme seg innlevering av masteroppgaven, 12 days and counting! I den forbindelse har vi fått litt informasjon om selve prosessen med innlevering. Og DET er ikke småtteri, hør bare her:

  • Selve oppgaven skal leveres i to innbundne eksemplarer
  • I tillegg skal instituttet ha ett eksemplar i løsblad for arkivet (for å lette scanning skal det være løsblad)
  • I tillegg skal det leveres inn en CD med en PDF-versjon av oppgaven, i tillegg til “Word filer eller lignende”
  • Så skal faggruppa ha abstract i en separat PDF, både på engelsk og norsk
  • Så skal det lages en HTML-versjon, tilsvarende 1-2 trykte sider, som en populærvitenskaplig fremstilling
  • I tillegg må det innhentes underskrifter fra gud og hvermannsen på NTNU om diverse
  • På toppen av det hele skal jeg levere oppgaven den 15. som er en mandag. Instituttkontoret stenger 15.00 (sommertid…), og oppgaven kan hentes fra trykking fra 14.30 og utover…

Og jeg trodde det var stress å skrive en masteroppgave….?

9 thoughts on “Byråkratihelvete

  1. Martin Bekkelund

    Du verden, det var da svært så formelt. Ser for øvrig ikke hvorfor de skal ha «Word filer eller lignende». Det er da ingen grunn til at de skal ha redigeringsmuligheter, eller?

  2. anders

    hei og hå… jeg skjønner ikke helt hvorfor de har planer om å scanne den? er det ikke nok at du leverer i pdf _og_ doc?

  3. atlefren Post author

    @Martin: Den som hadde forstått det! Jeg tror det ligger et eller annet i at NTNU påberoper seg rettigheter til hele oppgaven, men har (litt uformelt) fått aksept for å CC-lisensiere den. Dermed kommer jeg til å slenge inn en notis i det i versjonen jeg leverer inn, så kan jeg jo heller gå til sak mot dem senere. Ellers så bunner det i at instituttet lever i 1990… Kanskje det bunner i at de ønsker å kunne kopiere ut visse deler.. jeg er helt blank…

    @Anders: Vet ikke om dette faktisk blir gjort, men det er det jeg har hørt som begrunnelse. Leker med tanken på å hive all LaTeX-kode inn i OpenOffice, lage som word 95, doc, dele opp i masse små arkiver på 3-4MB og levere en stabel disketter 😉

  4. Alexander Nossum

    Hovedgrunnen er nok en svært lite tilpasningsdyktig organisasjon , ihvertfall når det kommer til slike ting (Darwin anyone?:).

    Det er jo svært pussig at det ikke godtas å skrive med blyant på eksamen (for det kan jo viskes ut etc), men levere på Word går helt fint (både visking og endring går fint) – masteroppgaver er med andre ord beregnet for å endres på i ettertid.

    Men som sagt, det bunner nok i at det er enklere å legge til regler enn å fjerne noen.

  5. atlefren Post author

    Hæ?, er det ikke lov å skrive med blyant på eksamen? Det har jeg gjort på omtrent samtlige eksamner jeg har avlagt her oppe tror jeg. (men ikke si det til noen, kanskje jeg strykes..)

    Det er et eller annet med topptunge organisasjoner. Men det er vel slikt som må på plass når man skal bli “internasjonalt fremragende” 😉

  6. Mats Taraldsvik

    Har bladd meg litt bakover i arkivet, men fant ikke noe spesifikt om prosedyren for å søke om å kunne gi ut prosjektoppgave/master under (f.eks) en CC-lisens. Så mye byråkrati som det ser ut til å være, bør jeg vel begynne snart? 😉

    Da bør du vel kunne levere i .odt, i hvert fall, da? Nå har jo til og med Microsoft Word innebygget støtte for ODF i siste service pack ( det er vel 2007 som er siste Microsoft Office.. ).

    Nesten samtlige punkter kunne vel fint NTNU fikset selv, med et lite Python-skript, hvis du fikk kilden… men, huff, tenk om det gikk raskere og var mer effektivt?

    @Alexander Organisasjonen er tilpasningsdyktige. Men evolusjon pleier jo å ta noen millioner år…

  7. Atle Post author

    Mats: Jeg veit ikke hva som er gjeldende, men jeg ser på MEG som forfatter med full bestemmelsesrett over mitt eget verk, uansett hva NTNU måtte finne på. Dermed setter jeg en CC lisens på den med en gang. Har nevnt saken for veileder, som ikke så noen store problemer med det.

    Leverer jo såklart LaTeX-koden, så får det heller være instituttets problem å lese den. Selv om odt er fint til sitt bruk er latex ufattelig mye koseligere å skrive store oppgaver i. Anbefales om du ikke har vært borte i det før (kjør et søk her på bloggen så finner du endel stoff om temaet f.eks).

    Tro ikke vi trenger å snakke om effektivisering, andre institutter kan man bare submitte en PDF til, vi er fortsatt i noe som minner om steinalderen 🙂

  8. Mats Taraldsvik

    @Atle : Ja, det var et godt poeng!

    Jeg tenkte på .odt som alternativ til proprietære formater ( doc etc. ) – ikke til å skrive oppgaven i. Har skrevet noe, om ikke mye, i LaTeX allerede, og liker det ganske godt. Det eneste jeg ikke likte, var knotet for å få plassert bilder/figurer «riktig».

    Ikke minst kan jeg bruke gedit når jeg skriver – som er bra!

    Det er forsåvidt “ok” at kilden leveres, selv om de ikke har lov å redigere den uten å bryte lisensen. Jeg ble mer overrasket over at noe må leveres på CD. Helt utrolig upraktisk og elendig lagringsmetode. Det burde jo i så fall lagres i en skikkelig database, og indekseres.

    Av og til lurer jeg på hvor mye potensiale som tapes på haugen. Vi skulle jo liksom være norges største(?) konsentrasjon av teknologer – med et enormt potensiale for praktiske, egen(videre)utviklede ( og helst, friprog- ) løsninger. Likevel har vi et avlæringssystem, rotete hoved- og fagsider som ikke følger webstandarder det undervises i her… listen er lang, dessverre…

    Særlig savner jeg en skikkelig oversikt over tidligere og pågående prosjekt- og masteroppgaver her, det er sikkert mye spennende man aldri hører om – men det kan jo hende jeg bare ikke har funnet den enda.. 🙂

  9. Atle Post author

    Mener uansett at PDF er det eneste egnede formatet til levering av oppgaver og andre dokumenter som skal kunne printes og ikke endres. Det å levere latex-kode som odt vil jeg ikke tenke på en gang. Det jeg reagerer på er at man ikke bare skriver at man vil ha redigerbare filer brukt til å produsere pdfen… Men det er vel for teknisk forlangt. Veit dog at veileder har tatt en runde og sagt at de ikke kan forvente å få word/andre wysiwig-formater sånn uten vidre..

    (av hensyn til eget temprament skal jeg ikke kommentere de to neste avsnittene dine, men holder meg til å si at jeg er så hjertens enig!)

    Når det gjelder lister over oppgaver har man jo DAIM (Digital Arkivering og Innlevering av Masteroppgaver): http://daim.idi.ntnu.no/soek/index.php men den brukes jo ikke _her_…

    Da får du nøye deg med lista på http://www.geomatikk.ntnu.no/xstudenter.html og bla deg rundt i http://www.ivt.ntnu.no/bat/undervisning/ARKIV/ (der ligger alle fra BAT, geomatikk er GM)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *