Mottakerens problem?

Her om dagen fikk jeg en mail fra min far, den var vidresent og han hadde skrevet følgende før han vidresendte den:

De to pdf-dok får jeg enkelt åpnet, men de to andre docx får jeg ikke åpnet.

Vedlagt var to docx og to pdf filer. Dette var snakk om årsmøtedokumenter i hytteforeningen, etter hva jeg kunne forstå av mailen var den sendt til 20-30 stk. Problemet var altså at min far (som hvis jeg husker riktig kjører en ikke helt ny utgave av Microsoft Office på Win XP, gammel nok til å ikke ha docx-støtte ihvertfall).

For meg tok det ikke lange tiden å åpne de to docx-dokumentene i OpenOffice 2.4 og trykke “Export as PDF” og sende dem tilbake. Men det var fordi jeg hadde OpenOffice installert og visste at dette var mulig. Men det er merarbeid. Og med 30 mottakere vil jeg anslå at flere enn min far ikke har docx-støtte, dermed blir det mye arbeid på mange.

Ikke at det plager meg å hjelpe andre, men det er ikke alle som har noen å kontakte når slike problemer oppstår. Jeg vet, og du som leser dette vet nok, at docx er det nye Office-formatet (selv om jeg mistenker x-en for å stå for “eXtra diffcult”) og at man må ha installert støtte for å lese dette (eller OpenOffice, eller en ny versjon av MS Office). Men dette vet ikke alle, og de færreste som ikke vet dette ser intet poeng i å oppgradere Office eller gå over til OpenOffice. Deres versjon av Office fungerer fint (og den nye er uoversiktlig).

Dermed mener jeg at ansvaret for at JEG får åpna en fil DU sender meg må ligge hos deg. Kjenner du meg godt og vet at jeg klarer å lese .docx så send meg det, er du i tvil så spør du eller sender en pdf (eller en vanlig .doc-fil, det skal de fleste klare). Hvis ikke får vi en bunke med merarbeid som ikke gagner noen.

Hva mener du? Har du noe forhold til dette, eller sender du de filene programmet ditt lager ukritisk? Jeg vet med meg selv at selv om Ark standard zipper til .tar.bz er det ikke smart å sende dette til windows-brukere (selv om noen takler det også) og at ikke så mange er fornøyde med å motta .odt-filer (selv om dette jo er en åpen standard).

Sånn, der fikk jeg ut litt frustrasjon og har noe å henvise til neste gang jeg mottar et uleselig dokumentformat.

8 thoughts on “Mottakerens problem?

 1. Øyvind Hauge

  Det er dumt at ikke hele verden har gått over til odt, men inntil videre får du gjøre som meg, få familien over på Linux og Open Office 🙂 Det har fungert overraskende bra.

 2. Simen

  Avsenders problem. Hadde jeg fått noe jeg ikke kunne åpne ville det gått rett i retur. 🙂

  Microsoft Office Compatibility Pack for Word, Excel, and PowerPoint 2007 burde kommet med som standard i Microsoft Update når man har installert Office 2000, 2002(XP) eller 2003. Altfor tungvint slik det er nå.

  Dokumenter: Nesten uten unntak PDF. Unntak er om noe skal redigeres, og da er det doc/ppt/xls.
  Arkiv: tar.bz2 eller zip avhengig av mottaker.

  Blir spennende å se om vi noensinne får muligheten til å lage dokumenter som ser helt like ut uansett program. Enn så lenge holder jeg meg til Pages med LaTeXiT, MathType og EndNote.

 3. Atle

  @Øyvind: Du sier noe, får håpe det kommer med tiden 😉 Har installert Kubuntu i dualboot for gammer’n, men rakk ikke å sette opp epost, så han bruker det ikke. For et par uker sleit’n med windows, da vurderte’n å boote linux, så det er håp 😉

  @Simen: Bra å høre at flere er enige med meg. Har ikke satt meg inn i hvordan oppdateringene fungerer i win, men skjønner jeg har en updatejobb hjemme i påska. PDF er jo ikke så langt unna å se likt ut, men en editerbart format hadde jo vært flott. LaTeXiT er litt sånn “point-and-click”-latex eller?

 4. Simen

  Ved å aktivere Microsoft Update tar den oppdateringer av Office og litt annet også.

  Stiller meg ganske nøytral til hvilket format (ODF/OOXML) som blir de facto standard bare det fungerer som det skal uansett programpakke/plattform.

  LaTeXiT har “drag’n’drop” (http://tinyurl.com/3abqqx). Har dog blitt litt lat, så for tiden går det mest i MathType siden NTNU er så snille og sponser. Skjønner LaTeX gjør den også. 🙂

 5. Alexander Nossum

  Er helt avgjort avsenders problem – spesielt når det er en årsrapport/innkalling etc.

  Formater er et utrolig stort problem, dog det burde ikke være det. PDF er vel det som fungerer best for read-only. Uansett så burde dokumentene være gjort tilgjengelig i valgfritt format. Fks. noe ala slideshare.net Så kan man selv velge, lese direkte eller laste ned i et passende format. Kanskje litt utopiske tanker, men dog:)

 6. Atle

  Det der høres utopisk ja. Den gjennomsnittlige office-bruker klarer jo knapt nok å trykke “lagre”, og vet vel ikke hva filformater er for noe omtrent.

  Men, det er jo lov å håpe at man er litt mer standardisert om en generasjon eller noe slikt (selv om jeg tviler, det er jo fortsatt mange som tviler). En ting som kan bidra er den offentlige standardiseringen, her må jo noen gjøre en jobb og fortelle almennheten hva odf og pdf er, og at doc ikke er ensbetydende med dokument.

 7. Atle

  Stemmer, hadde helt glemt den saken der Martin. Ser at jeg fortsatt er enig med meg selv, noe som er en god ting. Jeg tror vel egentlig ikke problemet er at noen ikke er enige, men at de ikke kjenner til problemet, noe som jo i seg selv kan bli et problem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *