Burde alle studentarbeider gies ut under en åpen lisens?

cc
(ill: creativecommons.org)

Dette spørsmålet har jeg stillt meg selv etter at jeg la ut prosjektoppgaven min og ble oppfordret til å gi den ut under en åpen lisens. Ingen krever at jeg må dette, men for meg var det et enkelt valg, både fordi oppgaven handler om fri programvare og fordi jeg ikke har noen intensjoner om å tjene noe på den.

Men det er et enkelttilfelle, og alle er ikke som meg. Noen vet ikke hva en åpen lisens (som Creative Commons) er, andre synes det virker skremmende, og andre har ikke tenkt tanken (som meg, før jeg ble oppfordret til det). Dermed tenker jeg som så at det burde være en slags automatikk i det. Alle studentarbeider av et visst omfag (dvs. ikke matteøvinger eller særoppgaver på VGS) burde automatisk bli pålagt en åpen lisens.

Men det er jo noen spørsmål og problemer som melder seg? Hvorfor er et spørsmål, hvordan er et annet. Jeg skal prøve å synse litt om hva jeg mener med dette, og håper andre kan gi meg noen innspill også.

Hvorfor?

Hvorfor skal en som student dele ut sitt eget verk gratis til offentligheten? Jeg som student har jo skapt arbeidet, ofte gjennom lange dager og kvelder med overdrevent kaffeforbruk og redusert sosialt liv. Burde jeg ikke ihvertfall selv få velge om jeg skal dele dette produktet fritt med andre. Jeg blir jo fratatt muligheten til å eventuelt tjene penger på det jeg har gjort?

Ja, det finnes innvendinger, men jeg tenker som følger: Samfunnet investerer rimelig mange kroner i å gi akkuratt meg en mastergrad, eller deg en bachelorgrad. Javisst, samfunnet tjener jo på det uansett, det er jo hevet over enhver tvil at utdannede innbyggere gagner et land (nei, jeg har ingen kilder på dette..). Er ikke dette nok?

Tja, det er her jeg er i tvil. Forskning og utdanning er to felt som er nært knyttet, og jeg vil tørre å påstå at mange studentoppgaver tilfører like mye kunnskap som “forskning” (hvordan nå enn man skal definere det). Det en student gjør gjøres ofte i læringsøyemed, det er veien til produktet og ikke selve produktet som er viktig (selv om det jo er produktet som ofte evalueres). Dermed ser jeg ingen problemer med å dele produktet med andre. Man studerer ikke for å lage arbeider man kan tjene på, man studerer for å lære å lage arbeider man kan tjene på.

I dag er det vanskelig å skaffe seg oversikt over hav studenter rundt om i landet har gjort, selv om det nok finnes registre over master/bacherloroppgaver blir dette litt som artikkeldatabaser fra fagtidsskrifter: de har en relativt begrenset tilgang, med mindre man går inn for det. Hadde alle slike oppgaver (også de litt mindre, som prosjekter) vært åpent tilgjengelig hadde man kunnet samle, bygge på og publisere disse på en slik måte at alle kunne ha dratt nytte av arbeidet som jo studenter gjør. Kvalitetskontroll er jo innebygget (til en viss grad) i karaktersetting.

Så hva er fordelene: Fri tilgang til kunnskap for alle, og ikke minst: eksponering av studenter. Man får en god måte å “skaffe seg et navn” på, ved å kunne vise til oppgaver. Ulempene? I de tilfeller der man samarbeider med bedrifter er det ikke alltid man ønsker å ha data liggende offentlig, men da må man kanskje heller se på koblingen bedrift-student, kanskje noen virkelig trenger å røske opp i denne?

Hvordan?

Dette er vel værre, det største problemet er vel å få et slikt forslag igjennom. Jeg hadde jo synes det hadde vært flott om NTNU (som skal være så fordømt fremragende på alt) hadde satt i gang et prøveprosjekt, men noe slikt kan jo alle utdanningsinstitusjoner gjøre. Sett opp en database og en nettside, gi klar beskjed til studenter at de kan velge å delta, bygg en kunnskapsbase og trekk noen konklusjoner. Se om det er politisk mulig å få gjort noe slikt obligatorisk på sikt, det er kanskje den største bøygen?

Dette ble jo egentlig mest synsing, men sånn blir det når man prøver å skrive ned de forvirra tanker en har. Et par konkrete spørsmål: Er dette noe du tror er hensiktsmessig? Er det gjennomførbart? Er det noen som allerede har tenkt tanken eller gjort noen forsøk?

2 thoughts on “Burde alle studentarbeider gies ut under en åpen lisens?

  1. Martin Bekkelund

    Hvis man skal sette hvorfor-spørsmålet på spissen, kan man si at du får gratis utdannelse av staten, som bruker skattepenger for å finansiere din utdannelse, og at oppgaven derfor må tilgjengeliggjøres under en fri lisens for å komme samfunnet til gode.

    Imidlertid er ikke jeg nødvendigvis tilhenger av dette argumentet. Det er for så vidt et greit argument, men det er studentens åndsverk, og studenten bør derfor selv kunne velge lisens. Tvang har ingen lykkes med. Hver og en må forstå poenget for seg selv.

    Personlig tror jeg en av de viktigste motivasjonsfaktorene for å dele ut oppgaven under en fri lisens, er det økte potensialet for distribusjon, som igjen kan lede til flere potensielle arbeidsgivere og for å spre navnet ditt i markedet. For eksempel har du lisensiert oppgaven din under en fri lisens, og vi ønsker nå, dersom du samtykker, å publisere den på min arbeidsgivers nettsted, med referanse til ditt nettsted sammen med litt bakgrunnsinformasjon.

    Når det gjelder hvordan, er svaret mindre åpenbart. Distribusjon og informasjon er greit for hvorfor, men hvordan er alltid det vanskelige. Det gjelder vel å finne de fora hvor fagkompetansen ferdes innen ens eget arbeidsfelt.

    Litt kult hadde det vært, som du også påpeker, å lage en studentdatabase for frivillig publisering av hovedoppgaver og andre prosjektoppgaver skrevet av studenter. Forutsetningen for å kunne publisere oppgaven, måtte f.eks. være å lisensiere oppgaven under en fri lisens.

    Igjen, kudos til deg for lisensen på oppgaven din.

  2. Atle

    Satt på spissen ja. Argumentet går langs de samme linjer som at programvare utviklet av det offentlige burde være fritt, det er skattebetalerenes penger.

    Imidlertid ser jeg argumentet om hvem som eier åndsverket, og man skal ikke lefle med slikt. Noe av poenget mitt er imidlertid at studenter har så lite å tape på å bruke en åpen lisens på slike oppgaver at det nesten ville vært like greit å gjøre det obligatorisk. Det er nå bedre enn det er nå, slik jeg har forstått det forbeholder NTNU seg retten til masteroppgaven. Da ville jeg nå heller foretrukket at den havnet under en fri lisens.

    Dette tror jeg jeg må sjekke opp uansett, kan jo være jeg møter noen spørsmålstegn hvis jeg begynner å spørre for mye om hvordan det er med lisensiering av oppgaver.

    Når det gjelder publisering av oppgaven min gjør vel lisensen i seg selv at dere er i deres fulle rett til å legge den ut, og jeg synes selvfølgelig dette er helt greit. Forresten artig at man, selv om lisensen gir lov, fortsatt er høflige og spør. Langt unna skrekkscenariene noen prøver å tegne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *