Organiser handlingen din

Enkelte ideer er så gode at du ikke lurer på hvorfor du kom på de selv. I dette tilfellet er det motsatt; jeg hadde en ide, og fant ut at andre hadde realisert den. Og siden produktet er fritt tilgjengelig kan jeg såklart bruke det!

Altså: jeg har i det siste begynnt å irritere meg over at jeg er innom Bunnpris nesten hver dag for å handle inn til middag. Det fordrer at man kommer på noe godt å lage, og at den lille møkkasjappa på vei hjem fra skolen har det jeg trenger. På grunnlag av dette kom jeg opp med en plan: “planlegg middag”. Ja, jeg veit det får meg til å virke gammal, men planen er altså følgende:

Vi setter oss ned og bestemmer en meny for uka, basert på det vi måtte ha av innfall og en liste med oppskrifter. Så lager vi en handleliste basert på denne, og handler inn det vi trenger for hele uka. Ergo blir det mindre småhandling, mindre stress og kanskje på sikt bedre mat (siden man slippe raske løsninger som grændis).

Vel og bra, man kan jo gjøre slikt på papir, det tar jo ikke så lange tida, og det er vel det norske husmødre (all ære til denne utdøende rase) har gjort i alle år. For en geek er ikke saken så enkel. Jeg begynnte å tenke på en database med alle oppskrifter som kunne generere handleliste. Imidlertid tok jeg et nettsøk, og da fant jeg det jeg tenkte på: “Gourmet Recipe Manager” for Linux. Som de sier selv:

Gourmet Recipe Manager is a simple but powerful recipe-managing application. Gourmet is intended for the GNOME desktop environment, but works on any platform that gtk supports, including windows. Gourmet allows you to collect, search and organize your recipes, and to automatically generate shopping lists from your collection.

Jeg bestemte meg for å teste dette, og har nå lagt inn 6 oppskrifter, så databasen min ser slik ut:
gm_db

Prosessen med å legge inn oppskriften er grei, men den støtter ikke helt alle norske mål. Dette går imidlertid ann å tweake til. Velger man en rett får man opp oppskriften:
gm_suppe

Her ser man altså oppskriftem og kan eksportere den til html, pdf, Gourmet XML, MealMaster eller plain tekst. I tillegg kan man vha knappen “Shop” legge den til handlelisten. Dette er det mest geniale aspektet. Her summerer den opp alle ingredienser for valgte retter og lager en handleliste, basert på kategorier. Du kan også markere hva du har fra før. Et eksempel på handleliste for tre retter kan se slik ut:
gm_handleliste

Denne handlelisten kan du så eksportere som en tekstfil du kan skrive ut, et eksempel på en slik fil finner du her: shopping-list-02-26-2009.txt

Så, dommen er lovende ved første øyekast. Programmet er litt buggy, og man må jobbe litt med å legge inn oppskriftene, men så fort man har på plass en god database tror jeg dette er lovende. For andre operativsystemer kjenner jeg ikke til noen alternativer, men jeg er sikker på at de finnes, det finnes jo et eget filformat for dette! Kom gjerne med tips til andre programmer som gjør det samme. Dette var det første jeg fant som fungerte på Linux, så det kan godt være at det finnes bedre alternativer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *