Norge før og nå

Bergen, før og nå

Bergen, før og nå


NRKBeta rapporterer at Library Of Congress har lagt ut en rekke bilder fra Norge rundt 1900 på Flicker (spesifikk link til bildene fra Norge er: http://www.flickr.com/photos/library_of_congress/tags/norway/).

Disse bildene er laget vha Photochrom, som wikipedia forklarer at er en teknikk for å lage fargebilder basert på svart/hvitt negativer. Uansett, bildene ser bra ut. Mange spennende motiver finnes også.

Jeg kommenterte i kommentarfeltet til NRKBeta at noen burde ta bilder av de samme stedene i dag, for å se forandringen og antydet at mange av de samme stedene er nok representert på flickr med mer oppdaterte bilder. Og ja, Snorre Tørriseng bekreftet at det allerede finnes en tråd på flickr som tar for seg bildene fra LOC og prøver å finne moderne bilder. Til nå er rundt 30 bilder fra Norge (og i mindre grad Sverige og Danmark) matchet med bilder fra i dag. Spesielt er det spennende å se hvordan byene har forandret seg, en annen ting er isbreer. De ser ut til å ha minsket (mye).

En annen løsning på denne manuelle matchingen ville jo vært å geotagge bildene, slik at bilder fra forskjellig tidsepoke men samme sted dukker opp på samme sted i kartet. Men da får man et problem med geotagging: skal man tagge bildet med kameraets posisjon, eller posisjonen til det det er tatt bilde av? Skal man ha med kameravinkelen? Er dette mulig å ha med som en geotagging? Interessant er det uansett. Og hvis man finner tilstrekkelig mengde med bilder (for eksempel noen fra 1950-60 årene) av samme sted, hva med å lage en slags “100 år på 10 sekunder”-montasje, som Øyvind Solstad foreslår?

Uansett, selv om man ikke gjør så mye mer med disse bildene er de spennende å se på! En titt anbefales, uansett om du synes geotagging, timelapse, tagging, cloudsourcing eller den sosiale webben er spennende eller ikke.

2 thoughts on “Norge før og nå

  1. Martin Bekkelund

    Ekstra spennende synes jeg at disse bildene er såkalt Public Domain, det vil si offentlig eiendom hvor opphavsmannen har fraskrevet seg opphavsretten. Det er første gang jeg ser det på norske verk.

    Ellers er bildene verdt en kikk i seg selv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *