Dagens ord: Drakonisk

Det er egentlig skammelig at dagens ord ikke har blitt omtalt på denne bloggen tidligere, all den tid det er ganske likt navnet på bloggen. Imidlertid er det ikke noen direkte meningslikhet, så det og det faktum at jeg faktisk ikke var klar over ordets eksistens før jeg så Eirik Newth benytte det i en bloggpost får være min unnskyldning.

Ordet, som kan henlede tankene på drager og dermed hc svnt dracones, er drakonisk. Det er definert i bokmålsordboka som

(etter den greske lovgiveren Drakon) uvanlig streng

Og hvem var så denne Drakon? Norske Wikipedia har ikke så mye å si om saken, annet enn at han var den første lovskriveren i Athen i antikkens Hellas. Lovene hans ble nedskrevet i 621 f.Kr. (f.vt.) og dødsstraff var middelet mot mye, selv små overtredelser. Ikke særlig koselig med andre ord. Og kanske litt for strengt.

Det at selve ordet drakonisk får en til å tenke på drager, som jo vanligvis oppfattes som ikke spesielt hyggelige er altså bare en bonus (hvis nå ikke Drakon fikk det navnet fordi han var så slem?). Jeg synes uansett ordet er genialt, og skal absolutt prøve å ta det i bruk så mye jeg kan i fremtiden.

Hvordan kan ordet så brukes? Newth bruker det om DRM, og sier: “er digital vannmerking et langt mindre drakonisk tiltak enn de mange mislykkede forsøkene på DRM vi har sett det siste tiåret.” Som jo forsåvidt kan stå som en godt (om enn litt på siden) eksempel på bruk av ordet. Mer typisk ville vel være å si at “det landet der har drakoniske lover”, men det er jo ikke så morro?

4 thoughts on “Dagens ord: Drakonisk

  1. Eirik Newth

    Ja, det er virkelig flaut at akkurat du først oppdager det nå. Som medlem og generalsekretær i enmannsklubben “Foreningen til Umoderne Ords Benyttelse” ber jeg om at du tar det i bruk snarest. 😉

  2. Atle

    Men som de sier: bedre sent enn aldri! Selv om jeg vel aldri kommer til å bli enig med deg når det gjelder springmais (som jo er sprettkorn) setter jeg pris på innsatsen for å øke bruken av umoderne ord.

    Legger merke til at du også følger opp i kommentarene til nevnte artikkel med ordet “eklektisk”. Ikke dumt. Føler det av og til er vanskelig å naturlig innarbeide slike ord i språket, men jeg gjør mitt beste!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *