Slik gjør man det ikke…

For en ukes tid siden lanserte Torbjørn Digernes, rektor her på NTNU sin egen blogg. I det minste en blogg i sitt navn, han har nok ikke tatt initiativet til den helt selv, men vi får tro han skriver innholdet der selv. Visse ting tyder på det, bla.a. oppdateringsfrekvensen.

Pr dags dato ligger det tre innlegg i “bloggen” hans, alle datert 21.10.2008. Så helt stille en uke. Greit nok, jeg har også vært stille en uke her og der, det skal være lov. Men problemet er jo å lansere bloggen med brask og bram, med linker og det hele og så ikke gi folk noen grunn til å komme tilbake. Og da mener jeg INGEN. På vanlige blogger har man jo kommentarmulighet, så selv om det ikke har kommet noen nye innlegg kan det ha kommet nye kommentarer. Men kommentarmulighet har man ikke på rektors blogg, så å skrive:

Som rektor ønsker jeg en god og levende dialog med alle ansatte og studenter om de viktige tingene på NTNU. På denne plassen vil jeg i tida framover dele tanker og synspunkter, slik verden ser ut fra mitt ståsted. Jeg håper du vil fortelle hvordan den ser ut fra ditt.

Blir rimelig søkt. Han har jo dog en svarmulighet, gode, gamle mailen. Jeg tok han på ordet i forrige uke og sendte en mail, der det bla.a. sto følgende:

Du har allerede blitt omtalt på andre NTNU-relaterte blogger som Terra Incognita Som du ser av kommentarene: bla.a en fra meg stiller vi spørsmål ved mangelen på kommentarfelt. En blogg er et medium som preges av to-veis kommunikasjon, og tar en bort dette aspektet er man kanskje tilbake til nyhetsbrev? Enda godt du har plassert mail-adressen tydelig, men det er ofte at man ikke _kun_ ønsker å svare til den opprinnelige forfatteren, men andre som deltar leser innlegget, eller det kan være at diskusjoner oppstår i kommentarfeltet.

Heller ikke denne mailen har jeg fått noe svar på, så om bloggen mislykkes totalt kan jeg konstatere at nrkbeta-gjengen har forstått noe Rektor ikke har:

Caterina Fake som var med å starte nettstedet Flickr uttalte mye fornuftig om sosiale nettsteder i et intervju med bladet .net i november i fjor. Blant annet sammenlikner hun det å starte et sosialt nettsted med det å arrangere en stor fest. Du må stå i døren og ønske folk velkommen.

Det er ikke så gøy å komme til et hus der det ikke er noen, og ikke kunne snakke med noen. Så, med mindre det skjer noe overraskenede i løpet av et par dager vil jeg gratulere rektor med nok en kommentarspalte. Det er synd, for dette kunne blitt bra.. Og NTNU som er så “skapende”..

4 thoughts on “Slik gjør man det ikke…

 1. eirikso

  Caterina Fake har skjønt det og vi på NRKbeta prøver å leve etter det. Og det fungerer. Vi satte av masse tid i begynnelse og svarte på ALLE kommentarer. Da føler folk seg velkommen og etter en stund begynner publikum å hjelpe deg med å ønske nye besøkende velkommen. Vi har nå over 800 artikler og over 8000 kommentarer. Gjennomsnittlig 10 pr. artikkel med andre ord. Og NRKbeta har blitt det verktøyet vi ønsket. Et sted der vi kommer i kontakt med publikum. Vi deler kunnskap og får kunnskap tilbake.

  Men det krever tålmodighet, lidenskap og litt mot. Mot til å snakke tydelig, ydmykt, ærlig og fritt. Skal man starte en blogg må man finne folk i organisasjonen som har den lidenskapen, tålmodigheten og tiden som skal til. Og det er ikke alltid topplederen.

 2. Atle

  Takk for kommentar eirikso, det at du tar deg tid til å svare her viser jo atter en gang at dere har forstått det! Ikke bare svarer dere på kommentarer på egen blogg, dere tar dere også tid til å svare på trackbacks. Jeg har hørt flere som har merket dette, og det er uten tvil med på å styrke omdømmet til en blogg.

  Jeg leste innlegget jeg linket til med interesse når dere postet det, og jeg har hatt det i bakhodet siden. Ikke det at denne bloggen er på størrelse i antall besøkende med det nrkbeta eller for den saks skyld rektors blogg har, men det å svare på kommentarer (og å tillate dem i første omgang) er essensielt.

  Det er jo også fort slik at topplederen (forhåpentligvis) har mye annet å drive med, og dermed ikke har tiden som skal til. Da kan man lure på om det å starte en blogg har noe for seg i det hele tatt. Er spent på om rektor eller noen i den gruppa som står bak dette bloggprosjektet fanger opp dette innlegget og svarer.

 3. eirikso

  Hehe. Ja vi får se. Den dagen din blogg treffer høyere i Google på “Torbjørn Digernes” enn hans egen blogg tar de vel affære…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *