Flytte /home til annen partisjon

Hadde jeg skrevet denne bloggen på engelsk hadde denne posten hatt navnet Moving home, og alle ikke-linux-menneskene som leser denne bloggen hadde undret på om jeg hadde planer om å forlate Trondheim og flytte hjem til Drammen. Siden jeg skriver på norsk slipper jeg en slik sammenblanding, og dermed skjønner de aller fleste at det er hjemmekatalogen i Linux vi snakker om.

Da jeg installerte Kubuntu for litt over et år siden brukte jeg D: partisjonen min, og beholdt Windows på C: og kjørte dermed et dual-boot system. Slik hadde jeg det lenge, men brukte nesten aldri Windows. Dermed tenkte jeg å frigjøre halve disken min (dvs 30 gig) og fjerne Windows for godt. Løsningen ble å flytte /home mappa til den nye partisjonen.

Oppskrift på hvordan dette gjøres finnes på http://ubuntu.wordpress.com/2006/01/29/move-home-to-its-own-partition/, så jeg trenger ikke gjenta det som står der. Imidlertid kan jeg påpeke et par ting:

For å formatere det som var windows-partisjonen til ext3 brukte jeg gparted (ja, jeg veit det er Gnome, men det fungerer:
sudo apt-get install gparted
Dette er en fin GUI-applikasjon, og skjønner du ikke hva du gjør her er det ikke mye vits å begynne å rote med filsystemet tror jeg 😉

En feil fant jeg også i denne guiden, jeg måtte bytte ut:
find . -depth -print0 | cpio –null –sparse -pvd /mnt/newhome/
med
find . -depth -print0 | sudo cpio --null --sparse -pvd /mnt/newhome/

Jeg fikk også noen fine feilmeldinger om:
.bash_history: cannot create: No such file or directory
etter å ha kjørt:
sudo mv /home /old_home
men dette ordnet seg etter å ha gjort resten (er jo ikke rart den klager, siden du fjerner /home der .bascrc ligger 😉

I tillegg fant jeg ut at mange filer hadde fått root som eier, noe som førte til at rss-readeren i Opera ikke fungerte, og at KDE ikke ville starte. Løsningen her var (fant jeg ut etterhvert) hardt å brutalt å ta over eierskapet på /home/atle (der atle er brukernavnet mitt), dette gjorde jeg med:
sudo chown atle.atle -R /home/atle/ gjorde susen! der atle er både brukernavn og gruppe.
Eventuelt kan du jo kjøre en ls -la i hjemmemappa di og se hva root har tatt over.

Alt i alt synes jeg dette fungete meget greit, som alltid når man holder på med ting som kan knekke KDE/X er det greit å huske at ctrl+alt+f* gir en ren kommandolinje-skjerm uten noe X (og at ctrl+alt+f7 får deg tilbake til koselige X)

Neste punkt blir vel å reinstallere Kubuntu, denne gangen samtidig som jeg dokumenterer hva jeg gjorde for å få systemet opp og gå (dvs med vpn, samba tilkoblinger etcetc). Er dette noe andre kunne ha hatt interesse av å lese?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *