Hedning

I går fikk jeg medlemspakka mi fra Det norske Hedningsamfunn. Jeg meldte meg inn for noen uker siden, og fra nå av kan jeg betrakte meg som medlem. Hva er hedningsamfunnet? Jeg kan sakse formålsparagrafen:

Det norske Hedningsamfunn vil arbeide for erkjennelse av menneskers egenverd og samhørighet. Vi vil arbeide for frigjøring fra autoritære religioner og trosretninger som reduserer og splitter mennesker, som hevder at vårt menneskeverd avgjøres av vårt forhold til en gud, og som hemmer tanker og følelser med sine dogmer og normer. Vi vil arbeide for livssyns- frihet og motarbeide livssynsdiskriminering. Spesielt vil vi motarbeide Den norske kirke og andre religiøse maktorganisasjoner.

Det kommer vel ikke som noe sjokk på de fleste at dette samstemmer godt med mitt syn på religion, anbefaler alle å lese The God Delusion, som jeg har omtalt et par ganger før, for å forstå hvorfor jeg er av den oppfatning jeg er.

Med inmeldelsen i DnH er sirkelen sluttet, det var der jeg fant Skjema for utmelding av Den norske kirke rett etter at jeg fylte 16 og hadde lov til å melde meg ut selv.

2 thoughts on “Hedning

  1. Daniel’s Linux weblog

    Jeg tror ikke måten å gjøre dette på er ved å samle seg rundt noe nytt felleskap. Jeg mener at man må gå vekk fra relgion og trosamfunn på egenhånd for å kunne være frigjort fra dens påvirkning. Alternativet er å bytte ut en autoritet med en annen.

  2. Atle

    Jeg ser poenget ditt, men det er klare forskjeller pÃ¥ DnH og en kristen organisasjon. Som de ogsÃ¥ skriver pÃ¥ hjemmesidene sine: “Det norske Hedningsamfunn er intet trossamfunn, ettersom de færreste hedninger er religiøse.”

    Jeg mener at hvis man skal kunne bekjempe vranglære og svada fra religiøse må man samle seg om et eller annet, man får ikke utrettet noe ene og alene. Imidlertid er det ikke slik at jeg nå aksepterer DnH som noen autoritet, de kan kanskje komme med innspill som kan påvirke meg, men det er absolutt min egen kritiske sans og vurderingsevne som er siste instans her.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *