Gulating: eller ølbutikk i Trondheim

I dag åpnet Gulating i Trondheim, en spesialbutikk for øl (dvs under 4,7% øl) i Trondheim. Gulating skal inngå i den planlagte mathallen i Trondheim, men de er tidligere ute enn resten av mathallen.

Butikken er en del av Gulating, en “kjede” med bryggeri og ølutsalg her i landet, jeg har enda ikke smakt noe øl fra dem, men fikk kjøpt med i dag. Mer kjent for den ølinteresserte Trondheimer er kanskje mannen som driver utsalget: Tommy Holen Helland, Ølportalen.no, årets ølhund, Bryggerifestivalen og ølsmakinger for å nevne noe. Med på laget har han fått med seg andre fjes ølinteresserte i regionen sannsynligvis drar kjensel på.

Så, hvordan blir dette? Lokasjonen er perfekt, du kan si hva du vil om sentrumshandel og slikt, men for en person som meg som tar buss i en by der ALLE busser går innom sentrum og aldri korresponderer tror jeg jeg kommer til å bruke endel bussventetid på Gulating. I dag var det åpning klokka 14.00, og lokalet var stappfullt i en halvtimes tid. Thomas Sjue fra Austmann kom med noen bevingede ord, og han har helt rett i en ting: dette er ikke stedet du kjøper med deg en sixpack dårlig øl for å drikke deg full en fredagskveld, mer et sted hvor du finner noe spennende og nytt å smake på. Pr i dag har de 200+ sorter øl, et utvalg cider (som jeg ikke sjekka om var av engelsk, skikkelig type, eller av den søte, klissete, svenske sorten) samt noe alkoholfritt; men dette er et ølutsalg. Øl står i fokus.

Butikken føles som i komme inn i en velassortert ølbutikk av det slaget jeg har opplevd i det mindre fanatiske utlandet, med hyller fulle av øl hele verden. Dog: at alt ølet holder maks 4,7% føles veldig rart. Jeg lurer på hvordan dette vil slå ut, jeg mistenker at det er endel norske “mikrobryggerier” som bevisst holder ølet sitt under denne grensen, i mange tilfeller med heller dårlig resultat. På den annen side; det kan være greit å holde seg til litt mer alkoholsvake øl også, så vi får se; dette er uansett ikke butikkens skyld.

Utvalget er stort, men alt er stablet etter øltype, så man finner lett frem (og sikkert lettere når ikke butikken er full av folk på første dag). Mye av ølet er norsk, med fokus på trøndelag og mikrobryggerier, selv om også AASS og Hansa var representert (om nå Ringnes og Dahls var der er jeg faktisk ikke sikker på…). Det meste av ølet er ales i forskjellige varianter, selv om bryggerier som Balder brygg og Atna stiller med lagere. Noe “skvip” var det også å finne, men der var ikke veldig strategisk plassert, så det er langt fra ølhylla på Rema.

Av trønderske bryggerier var de fleste jeg kjenner til representert: Austmann, To Tårn, Klostergården, Inderøya og Namdalsbryggeriet var alle i hyllene, de “store” er representert: Nøgne Ø, Kinn, Lervig, Ægit, Haandbryggeriet (med Soriaci Sess og Hoppy Saison bla.a) og 7 Fjell. Av andre norske bryggerier kan nevnes Ego, Nøisom, Fjellbryggeriet, Kofoedbryggeriet og Balder, samt Gulating sine egne øl som jo fikk god eksponering. Av utenlandske øl var det endel amerikanske session-øl, endel britisk, noe tsjekkiske pilsnere, samt et begrenset utvalg belgiere (etter hva jeg la merke til). Ølstilene er som forventet, en god del øl i skjæringspunktet pale ale, APA, (session) IPA, mye mørkere øl og endel lagere i diverse varianter.

Få av flaskene står i kjøleskap, og jeg ville kanskje før sommeren satset på å få mer av det lyse ølet kaldt slik at man kan være litt spontan. Dette vil jo også være en fordel fremfor dagligvarebutikkene, som skjelden setter annet enn Dahlsbokser på kjøl. En annen ting som skiller Gulating fra f.eks Meny er kunnskapen hos de som jobber der. Med et lite lokale fokusert på en ting, og ansatte som er opptatte av øl vil man nok kunne få mye gode tips. Et problem er kanskje at de færreste av de ansatte har smakt på alt (å dømme etter utvalget i dag), men dette vil nok endre seg på sikt. Jeg fikk ikke akkuratt “testet” de ansatte på ølkunnskap i dag, men jeg kjenner såppass til dem at jeg har trua på at de klarer å komme med gode tips til både nybegynnere øg ølnerder. Kassa er en annen fordel: her blir ikke flasker slengt nedover et rullebånd, men behandlet stående og forsiktig slik at man slipper å la flaska hvile i lang tid for å unngå bunnfall.

Alt i alt håper jeg virkelig at dette er et sted som har livets rett. Lokalet er enkelt, utvalget er stort og de ansatte er ålreite folk. Det store spøesmålet er om markedet er stort nok; men selv om jeg traff mange kjente fjes fra byens ølmiljø på åpningen i dag var det mer folk enn som så til stede, så det kan godt hende dette har livets rett. Selv la jeg igjen godt over 500 kroner i dag, og det blir nok ikke siste gang, selv om jeg i dag kanskje glemte at dette stedet er her i neste uke også.

Jeg snakket litt med Jorg Solheim, som sammen med Monkey Brew-gjengen er i ferd med å starte bryggeripub på Bakklandet, og han hadde et håp om at Trondheim skulle bli Norges svar på Portland, Oregon. Vel, det er et stykke igjen dit, men det begynner absolutt å bli et respektabelt antall ølsteder og bryggerier i byen, så kanskje det ikke er en så dum tanke? Gulating passer godt inn i denne “visjonen”, og som Tommy sa: “det er vel her dere ølnerder kommer til å møtes fremover”; ja og nei. Desverre er det jo ikke tenkelig engang å gjøre som City Beer Store i San Fransisco eller Rosses i Torrades i Barcelona; ha en tappekran eller to og servere øl på stedet. Desverre..

11 thoughts on “Gulating: eller ølbutikk i Trondheim

 1. Ølmann

  Gulating er bare tull så lenge de ikke får selge skikkelig øl.
  4.7% myrvann vil aldri, aldri oppnå den kompleksiteten og fylden en polstyrke øl kan.
  Dustete norske regler med maks 4,7% ødelegger mulighetene for ordentlige spesialøl utsalg slik de har nedover i Europa.Greit nok.Det er ikke Gulating som lager reglene, men det er de som velger å danne et konsept på et svakt grunnlag.
  Det er totalt meningsløst å ha slike butikker i Norge når man må betale 50-100 kr for en skvipete “øl” med butikkstyrke.
  At en promotert ølpersonlighet går hen og åpner en svakølbutikk tyder kun på at vedkommene er ute etter å tjene penger på dumme nordmenn som tror at 4,7 øl er “spesial” så lenge etiketten på flaska er kul.

 2. Atle Post author

  Well, sterke ord. Jeg var lenge enig med deg, “skikkelig øl er over butikkstyrke”!

  Og, for mange ølstiler gjelder dette fortsatt: norsk “tradisjonelt” juleøl i butikkstyrke er en dårlig vits, det hører med til sjeldenhetene at jeg smaker en god stout i butikkstyrke. Og, det er mye bra øl som blir best i sjiktet 5-6%. Og det kommer mye variabelt fra nystartede, norske småbryggerier i butikkstyrke.

  Men, mange ølstiler klarer seg meget godt i butikkstyrke: gose og berliner weisse, pilsnere og pale ales (eller session ipaer om du vil). Derfor handler jeg til stadighet på Gulating, de har det beste utvalget i dette segmentet, og ofte er det godt med drikkeøl med smak..

  Dine angrep på årsakene til at noen satser på Gulating får stå ubsevart, den diskusjonen gidder jeg faktisk ikke ta..

 3. Ølmann

  Vi trenger ikke være 100% enig i alt fordi vi har selvsagt har forskjellige oppfatninger av hva vi liker.
  Jeg for min del kan ikke si jeg har smakt noen øl i de kategoriene du nevner som er noe å rope hurra for så lenge alkoholstyrken er under 5%.
  Selv de overnevnte ølsortene blir tynne og pregløse når de er “tonet ned” fra fks 5,3% til 4,7%.
  Nå skal det være sagt at det også finnes bedriten øl som har både 7 og 8% styrke, så er det nevnt.
  Det er svært sjelden at man finner noe brukbart øl på 4.7%.Desverre.
  Når prisnivået er 50-60 kr pr flaske, slik som det øvre sjiktet av butikkstyrke øl faktisk koster, så blir det dyrt å ha dette som “drikkeøl”.
  Hadde prisen vært ca halvparten, kunne det gått an å kjøpe av og til.
  Ca 66% av utsalgsprisen på en butikkøl er rene avgifter.Helt sykt.

  Jeg oppfatter ikke mitt tidligere innlegg som et angrep.Jeg påpeker derimot det fakta at øl i butikkstyrke til grov overpris, uavhengig av grunnen til prisen fremstår som bondefangeri.

 4. Atle Post author

  Tja, at ikke du synes en berlinerweisse under 5% blir tynn og pregløs er jo litt rart, all den tid det er en ølstil som orginalt lå på 3-4%.

  Har du smakt noen av Brew By Numbers sine “session ipa”er (gud, hvor jeg hater det navnet). Meget gode, humledrevede, ales på 3-4%.

  Men, jeg skjønner at du har bestemt deg for at øl skal være over 5%, så jeg gidder ikke prøve å overbevise deg mer. Jeg reagerer dog litt når du skriver:

  “At en promotert ølpersonlighet går hen og åpner en svakølbutikk tyder kun på at vedkommene er ute etter å tjene penger på dumme nordmenn som tror at 4,7 øl er “spesial” så lenge etiketten på flaska er kul.”

  Jeg synes dette er et angrep på både Gulating generelt, og spesifikt på Gulating i Trondheim. Jeg tror nok også at noe av poenget til Gulating er å tjene penger, så dum er jeg ikke. Men at de har en filisofi som går på å selge “skvip” til “dumme nordmenn” er å ta det litt for langt. Det er uttalelser som får stå for din regning.

  Det er helt frivillig å handle øl på Gulating, hvis du føler deg lurt så si fra. På den annen side, hvis du ikke “liker” øl under 5% handler du vel ikke på Gulating uansett?

 5. Ølmann

  Er klar over at det finnes en rekke ølstiler som ligger rundt 4%, men det er ikke poenget heller.
  Det er ganske få øltyper som “skal” ligge i dette sjiktet.De fleste andre ligger på 5%+.
  Men for all del.Om du mener at butikkstyrkeøl er verdt 50-60 kr flasken, så kjøper du det.Hvis du ikke tåler at jeg er kritisk til konseptet til Gulating(eller for den saks skyld div Meny butikker med 5 meter ølhylle der man finner all slags mulig tynt skvip til overpris) så er det ditt problem.

  Nordmenn er på babystadiet når det kommer til øl.Vi er vant til pils, og ser vi en “IPA” fra Hansa i butikkhyllen, så er dette eksotisk.
  Ta deg en tur til kontinentet og oppdag andre lands ølkultur og utvalg,så skal du se at Norge henger 30 år etter og at ordentlig øl er å finne overalt.

 6. Atle Post author

  for all del, hvis du ønsker å handle ølet ditt hos vinmonopolet, eller i utlandet så kjør på.

  Blir også for dumt med utsagn som “ta deg en tur til kontinentet”, jeg har handla øl i mange europeiske (og amerikanske) storbyer. Ja, de har en del gode ølbutikker, men utvalget av “skikkelig øl” i matbutikkene er dårlig (med unntak av portland kanskje,,)

  Skjønner ikke helt hvor du vil med denne debatten? Det finnes en butikk i norge som selger (og tjener penger på) noe du ikke liker. Greit nok, derfra til en nedlatenhet til de som velger å handle der? Ikke helt innafor. Ja, norsk alkohollovgiving er sær, og den får rare utslag (butikkgrense på øl, avgifter som rammer svakøl stort etc),

  Jeg er enig med deg i at det brygges MYE middelmådig, overprisa øl av norske mikrobryggerier, men derfra til å påstå at norge henger etter og nordmenn er på babystadiet er å dra det vel langt. Hansa sin IPA er på ingen måte eksotisk, men vet ikke om det er meg du argumenterer mot, eller ditt bilde av øl-interesserte nordmenn, eller nordmenn generelt?

 7. Hamar mann

  Helt tilfeldig kom jeg over denne bloggen da jeg søkte litt på nett etter Gulating og øl.Har bodd flere år i Tyskland og dels også i Belgia.Kom tilbake til gamlelandet for noen måneder siden bare for å oppdage hvilke(unnskyld uttrykket) jævlige priser det har blitt på øl i Norge siden jeg bodde her sist!Nå får man kanskje mange flere ølsorter en før i tiden, men jeg må si meg enig med han fyren over.Prisnivået på relativt enkle og dagligdagse øl er helt ekstemt høyt.Det ble litt av et kultursjokk og prissjokk å komme tilbake til Norge etter å ha hatt alt mulig av fantastisk øl tilgjengelig i de overnevnte landene.Kjøpte noe øl “Wettre lager” eller hva det var, det var ganske dyre greier i forhold til hva man får for pengene.Jeg må si at jeg også mener at nordmenn blir lurt ganske grundig når det kommer til priser og ikke minst alt dette merkelige ølet som er ganske svakt i både kompleksitet og alkoholstyrke.Tror jeg må en tur nedover på kontinentet med bobilen i løpet av høsten for å fylle opp med litt drikkevarer til en folkelig pris.

 8. Atle Post author

  Norge er et høykostland, og vi har en sinnsvak alkoholpolitikk.

  Jeg reagerer også når det selges en 4.5% pale ale til 70-80-kroner flaska, når jeg selv kan brygge noe som er like godt til en literspris på 4-5 kroner.

  Dog, markedet bestemmer, og det at det popper opp mer eller mindre vellykkede mikrobryggerier konstant tyder på at det er penger å tjene. Så jeg ser ikke helt poenget med disse debattene.

  Jeg er begeistret for Gulating, jeg innser at det er dyrt, men jeg velger å bruke pengene mine der. Ingen av dere later til å være interessert i det, greit for meg!

 9. Hamar Mann

  Mr.Atle
  Hvor du handler din øl og hva slags øl du handler er din sak.
  Men forstår ikke helt argumentasjonen din når du steiler av 70 kr flaska for PaleAle 4.5% men samtidig velger å handle øl i denne prisklassen og styrken på fks Gulating.
  Hadde Gulating enda kunne selge Imperial IPA, sterke portere barleywine ordentlig tysk weiz etc til en noenlunde folkelig pris så hadde vi kanskje møttes der.

 10. Ølmann

  Gulating, Gulating og atter Gulating…

  Har du hengt deg helt opp?
  Gulating er svindel.Wake up and smell the coffee.Det er lureri og du må enten ha aksjer der eller så er du bare fanboy.

 11. Atle Post author

  Jeg hengt meg opp?

  Du, som kommer tilbake etter 4 måneder for å anklage Gulating for svindel, og meg for å ha en agenda?

  Nei, jeg har ikke aksjer i Gulating. Jeg synes heller ikke en butikkkjede som selger et produkt jeg setter pris på er svindel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *