Ølbyen Trondheim

På lørdag ettermiddag satt jeg på Sot på Solsiden med en øl, og i en plutselig entusiasme over hvor bra Trondheim er som ølby twitret jeg følgende:

I etterkant har jeg tenkt mer over det, og det er faktisk enda bedre. Så, for de som ikke bor i byen, eller ikke frekventerer “trønderske ølfanatikere”, eller bare vil ha en oversikt over hva som skjer på øl-fronten i Trondheim kommer en oversikt fra mitt ståsted. Det er sikkert også mer som skjer, så si gjerne fra.

Bryggerier
Ja, E.C. Dahls er på vei ut og vekk, men de siste åra har vi sett en del nye bryggerier i byen og omegn.

Mest kjent er kanskje Austmann Bryggeri på Byneset (eller Høvringen for å være korrekt). Massevis av spennende (og noen kanskje ikke fullt så spennende øl), trivelige folk og “storleverandør” til polet, ikke værst på halvannet år. Northumberland har blitt et av favorittøelene mine, og det er faktisk et øl du får tak i på flere og flere steder i byen.

En annen nykommer er norges eneste (?) “gravitasjonsbryggeri”, To Tårn. Disse holder til i sand- og vanntårnet til jernbaneverket på Marienborg, og selv om jeg synes endel av ølet deres lider under “butikkgrensa” klarer de å levere endel gode øl. Sist ut var Solbærporter. Distribusjon ganske lokalt, utsalg og “pubkvelder” i bryggeriet av og til, men ikke full-distribuert på samme måte som Austmann.

Beveger vi oss utover bygrensene, men holder oss i Trøndelag har vi Klostergården bryggeri, som kanskje har gjort seg mest bemerket med sin tolkning av stjørdalsølet: Alstadberger, men de produserer også endel annet godt. Noe av ølet lider også under “butikkgrensa”, men andre er bare nydelige. Desverre er kun Alstadberger å finne på polet, så her er du avhengig av å være på rett sted til rett tid.

Bortsett fra disse finnes det en hel rekke “mikrobryggerier” i Trøndelag. I tillegg er det ikke lange veien til Stjørdal og Oppdal, to av lommene hvor norsk tradisjonsbrygging fortsatt lever.

Som om ikke dette er nok er hjemmebryggemiljøet i byen stort, det brygges øl på Moholt, det arrangeres hjemmebryggefestival, vinnerene av NM i hjemmebrygg 2013 var fra Trondheim, og tror du ikke hjemmebryggerene bak Polaris Porter også holder til i byen?

Byen huser også Bakke Brygg, en levrandør av råvarer, utstyr og kunnskap for hjemmebrygging. Disse har allerede flyttet en gang for å dekke etterspørselen, så det er ikke tvil om at hjemmebryggemiljøet lever i beste velgående her!

Bryggeripuber
Trondheim Mikrobryggeri er kanskje i den siste tiden mest kjent for øltavla si, men har servert øl brygget på stedet i 1998, og var sånn sett veldig tidlig ute. Man kan mene mye om ølet de lager, de serverer kun eget øl og kvaliteten kan variere.

Det skulle ta lang tid før Trondheim fikk flere bryggeripuber, men så kom det plutselig to på rappen. Daglighallen på Samfundet gjorde overgangen fra “fotballpub” til “kvalitetsølsted” en gang etter at jeg var ferdig med studiene, og det neste naturlige skrittet da var å brygge eget øl. Som sagt, så gjort, og nå serverer de både eget øl og andres, i trivelige omgivelser (gitt at det ikke er fotballkamp). Enkelte ølbloggere har sågar plassert Daglighallen på “topp 10” av norske ølbarer.

Det aller siste skuddet på stammen befinner seg i Fjordgdata, og Brygghus 9 spiller på ressursser fra flere steder. Eierene er de samme som driver Bakke Brygg, og de har også fått med seg bryggere derfra. For å bemanne baren har de fått med seg en flere burde kjenne igjen fra Den Gode Nabo, og for å tilby noe annet enn eget øl spiller de på varelageret til Beer Enthusiast. Brygghus 9 har en resturant i overetasjen, der de satser på skikkelig mat, samt en bar i kjelleren, med nevnte trivelige herremann.

Ølbarer
Strengt tatt er vel både Daglighallen og Brygghus 9 å regne som ølbarer like mye som bryggeripuber, men all den tid de faktisk har et bryggeri hanvner de i den kategorien. Det betur ikke at de ikke hører med på en allerede rikfoldig liste over gode ølpuber i byen.

Den Gode Nabo kan jeg ikke finnes upartisk i min beskrivelse av, stamgjest på tiende året som jeg er. Dog, en artig brygge på Bakklandet, med lekter på Nidelva om sommeren, generelt flinke folk bak baren og et godt utvalg er dette et sikkerstikk. Kan til tider være mye studenter som bråker eller turister som skaper kø, men når øl-utvalget er godt er naboen et nydelig sted.

Skulle du gå lei av naboen kan du labbe 100 meter borti gata og sette deg på Antikvariatet, men sørg for å kom deg innerst i bokbaren. Stedet har holdt på siden 2011, og har ikke verdens største utvalg, men det de har er som regel bra. 3-4 10 tappekraner og en 30-40 ca 70 øl på flaske. Flinke folk bak baren, men ofte mye kulturelle arrangementer, som noen ganger kan være en god ting, andre ganger ikke.

Diskoteket er et artig paradoks i Trondheims øl-scene. Navnet hinter ikke akkurat til et fantastisk ølsted, men med 10 tappekraner, og byens beste surøl-kjeller kan navnet bedra. Dog, stedet heter ikke Diskoteket for ingenting, så etter 21-22 er det ikke stedet for å nyte ølet ditt i ro og mak. Dog, ta en tidlig tur innom, og du vil ikke bli skuffet.

Sot er egentlig en hamburgersjappe på Solsiden (og den observante leser vil huske at det var der jeg satt da jeg fikk inspirasjonen til å skrive dette), men de har også et overraskende godt ølutvalg, og det er ikke noe i veien for å sette seg ned for en øl eller to. Fokus er på amerikansk øl, og de har endel godbiter andre steder i byen ikke har.

Bari har også matservering, og mye fokus på vin, men sist jeg var der hadde de også et decent ølskap, så det kan absolutt være verdt å ta seg en tur hit.

I tillegg har jeg hørt mye bra om steder som Bar Moskus, Ramp og Ila Braiinstasjon, uten at jeg har vært der selv.

Edit: Observante lesere har påpekt at Cafe Løkka også har et “over snittet utvalg øl”, og dermed er det bare rett og rimlig at den nevnes her. Jeg har ikke selv vært der på en stund, og det viser vel bare at utvalget av steder med godt utvalg i byen begynner å bli bra 😉

Resturanter
Flere av stedene nevnt over har også matservering, men det er ikke typen sted med hvit duk og servitører ved bordene (med unntak av resturanten til Brygghus 9), men det finnes også resturanter i Trondheim som kan tilby noe annet enn fransk og italiensk druesaft til maten 😉

To Rom og Kjøkken er vel stjerneeksempelet her. En virkelig gourmetresturant (som jeg ikke ofte frekventerer), som på strak arm setter opp en ølmeny til maten din om du foretrekker det over vin. Utvalget er godt, men lite (etter hva jeg husker), men fokus er øl til mat.

En annen resturant er Ågot på torget, en fiskeresturant med bånd til Austmann via styremeldemmer. På Ågot finner du skikkelig god sjømat, kombinert med et godt utvalg av lokalt og norsk kvalitetsøl. Vel verdt et besøk!

Øldistributører
Ølimportøren Beer Enthusiast har, etter at Austmann så dagens lys, etablert seg med en representant i Trondheim. Det betyr at steder som “BrukBlæst” (eller hva de nå heter) og andre, ganske standard utesteder, kan slumpe til å ha noen annet enn Brooklyn Lager å tilby den som har lyst på noe annet enn Dahls.

Å ha en øldistributør i byen betyr også at det titt og ofte blir annonsert diverse øl-happenings, mer om det under.

Utsalgssteder
Trondheim fikk “halvspesialpol”Valentinlyst på nyåret, noe som betyr at vi endelig har fått et sted å få tak i det litt særere ølet på polet uten å dra til Oslo eller Bergen. På tide! Jeg vet ikke helt hvordan det står til med “de facto” ølpolet i Trondheim på City Syd, men de var jo før kjent for fantastisk ølutvalg og service. Polet på Bankkvartalet er heller ikke å forakte.

Skal du ha butikkstyrke-øl er det vel verdt å ta en tur ut til Lade og Meny-butikken der. Her tar de inn mye godt øl, inkludert lokalt øl fra To Tårn, Klostergården og Inderøya.

Øl-happenings
Som sagt gir det å ha en øldistributør i byen muligheter for øl-happenings (eller snik-reklame), men det finnes en rekke andre arenaer også. En stabil traver er Det Gode Øls Klubb, som til stadighet arrangerer diverse øl-arrangementer, enten i lukkede settinger eller på en bar. På toppen av dette arrangerer en del av stedene egne øl-events, samt at både smakselv.no og Ølakademiet er i ferd med å etablere seg i byen etter hva jeg erfarer.

Rosinen i pølsa er vel uansett Bryggerifestivalen i Trondheim. Denne er blitt arrangert to år på rad i forbindelse med Trøndersk Matfestival, og blir bare bedre og bedre. Her stiller det som kan krype og gå av trønderske ølentusiaster opp som frivillige, og når man klarer å samle en solid gjeng lokale og norske bryggerier midt på Trondheim Torg på sommeren er det til å bli glad av!

Som om ikke det var nok arrangeres det som sagt et årlig hjemmebryggemesterskap i regi av Det Gode Øls Klubb, samt en juleøl-konkurranse på Tautra i sammarbeid med Klostergården.

Så, som sagt er det mye å glede seg over som øl-interessert i Trondheim for tiden. Det artigste er dog at de forskjellige tilbudene er relativt ulike, de fleste barene har ikke identisk utvalg og det er generelt mye flinke folk bak gjæringskar, barer og disker rundt omkring i byen.

På toppen av det hele er Trondheim såpass liten at man fort blir kjent med en rekke hyggelige folk via diverse arrangementer, så man klarer nesten aldri å stikke ut for en øl eller tre uten å møte på kjentfolk. Det er jo absolutt en hyggelig ting!

Skål!

2 thoughts on “Ølbyen Trondheim

  1. Kriss

    Veldig fin og informativ post, føler bare for å korrigere deg på en liten ting. På Antikvariatet har vi nå rundt 70 øl på flaske, og 10 forskjellige på tapp. 🙂

  2. Atle Post author

    Kriss: Takker!

    Som sagt på Twitter: det er vel et tegn på at det er for lenge siden jeg har vært på Antikvariatet, så det er bare en ting å gjøre med det. Takk for oppdatering!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *