Petter Nome da..

Kjære Petter Nome. Jeg hadde ikke så mye til overs for deg da du jobbet med TV, men da du meldte overgang til Bryggeri- og drikkevareforeningen og gjorde deg bemerket med diverse utspill mot molbo-øl-politikk fikk du en stjerne i boka mi. Det å observere deg på Haandøl-festivalen i Drammen i Mai bidro også til inntrykket atv at du var en fyr som bryr deg om øl.

Men, så. Salgstallene viser at folk er lei industripils. Ja, en nedgang på hele 3.7 % av salget siden 2010. I den sammenheng uttaler Nome:

Øl kan aldri bli særlig snobbete, selv om noe av et nye mikroølet sikkert kan appellere til snobberi

Hva er det du mener Nome? Jeg ser at du prøver å påstå at øl ikke er så snobbete som vin, men du mener altså at “mikroøl” kan appelere til snobberi? Tror du virkelig det er det som er forklaringa? Har du sett på ølutvalget i en standard, norsk, matbutikk? Godt utvalg, jada, 20-30 forskjellige lager-type øl som mest av alt smaker vann. Er det da så forbanna rart at folk velger å kjøpe godt øl, som faktisk smaker noe, fra blant annet, flere av de fantastiske mikrobryggeriene her i landet?

Er det snobbete at folk, etter å ha fått smaken på andre øltyper enn lager, kjøper disse laget av folk som lever og ånder for øl, istedenfor de bleke kopiene fra Ringnes &co? Eller er problemet ditt at småbryggeriene ikke er medlem av Bryggeri- og drikkevareforeningen?

Jeg skjønner ikke helt hvordan n24 har kommet frem til tallene sine, men fra drikkeglede.no klarer jeg å lese at øl i klasse D (3,75–4,75 %) har gått ned fra 234 546 150 liter i 2010 til 227 527 007 liter i 2011 (dvs ca 3%).

Dog, det Nome ikke nevner er at sterkøl (dvs alt over 4.75%), der vi må regne med at det meste av “mikroølet” hører hjemme, har gått opp fra 885 225 liter i 2010 til 1 112 747 liter i 2011, dvs en oppgang på 25%. Hva med å juble litt over det, heller enn å sippe over at Ringnes selger mindre Tuborg til 18-åringer som skal på fylla?

Skål for godt øl, din snobb!

One thought on “Petter Nome da..

  1. Lasse G. Dahl

    Jeg bor i en av de siste kommunene som sikkert snart avvikler ølutsalg. Men enn så lenge, har vi to ølutsalg som har over hundre sorter øl hver – og det er faktisk mange som ikke overlapper. Det er en sann glede å handle der.

    Men de har selvfølgelig ikke «pol-øl», da. Jeg tror en god løsning for å snobbe opp ølomsetningen i Norge ville være å innføre private «øl-pol» – altså private butikker som kan få lisens for å omsette alle slike bryggede produkter som øl, mjød og cider. Det vil gi mikrobryggeriene mulighet til å omsette sine egne produkter, det vil gi spesialprodusenter mulighet til å selge mjød og slike ting, og det vil gi folk som vil selge godt øl en mulighet til å opprette spesialforretninger. Det vil heller ikke rokke ved Vinmonopolets viktigste jobb, som statlig eneomsetter av sterke, alkoholholdige drikker.

    Skål for godt øl!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *