Turtips på nett

Det virker som om det er mange nettfantaster som også liker seg i det fri, et godt eksempel er Martin Bekkelund, som har opprettet en egen blogg om temaet: I det fri. Bildet av nerden som en overvektig, utrent, cola-drikkende dvasking foran skjermen i mørket stemmer kanskje ikke helt?

Jeg begynner å lure, for det finnes etter hvert et utall av nett-tjenester som lar deg planlegge og dokumentere turen din, mange av disse laget av nerdene selv. La oss ta en titt.

Først av alt må jeg jo, med min manglende beskjedenhet, nevne MineTurer.org. Dette er en tjeneste jeg vil sette i etter turen-kategorien. Den fordrer at du har logget turen med GPS, og lar deg se hvor du har gått, samt en hel del statistikk. Siden er fortsatt i beta, og jeg lover noen spreke oppdateringer snart.

Så har vi et annet nerdeprosjekt, av Espen Isaken; Turkompisen.no. Dette prosjektet “gir deg kart over skiløyper og turstier i hele Norge”, og er basert på åpne data fra OpenStreetMap. Her kan du finne skiløyper og sommertraseer, og også printe dem ut for å skåne kartet ditt (apropos, Kartverket har lansert nye plastkart, som burde tåle endel).

Når vi er inne på skiløyper er jo skisporet.no en god ressurss, oversikt over skiløyper i Norge, med kobling mot GPS i prepareringsmaskinene så du hele tiden vet hvor de nypreparerte løypene er.

Så har vi ut.no, et samarbeid mellom NRK og Den Norske Turistforening. Her får du oversikt over alle løyper og hytter som tilhører turistforeningen, samt mye redaksjonelt materiale.

I samme “gate” som ut.no har du den nye løsningen lommekjent.no, et sammarbeid mellom bla.a. TV2, Skiforeningen og iNatur. Målet er å lage en løsning der du kan “[..] finne de gode turene bare de lommekjente vet om og i tillegg lage dine egne turer. Du kan også enkelt tracke dine egne turer og legge disse inn på Lommekjent og dele de med andre via sosiale medier”. Altså en slags mineturer.org på steroider ;).

Så har man jo kartverkets nettkart; norgeskart.no, som jo ikke er noen spesielt tur-rettet tjeneste, men som gir deg direktetilgang til statens kartverks nyeste og mest detaljerte kart, med funksjoner som utskrift, avstandsmåling og høydeprofiler, som kan komme godt med for turplanlegging. Når vi er inne på kartverket, de lanserte nettopp en webservice for å generere høydeprofiler fra GPX-filer. Jeg vurderer å bruke denne på MineTurer, og bor det en nerd i deg kan den nok være spennende å se på!

Det var de tur-relaterte tjenestene på nett jeg har oversikt over. Jeg regner med at du som leser enten jobber med eller kjenner til andre tjenester? Hvis det er tilfelle hadde jeg satt pris på om du sa fra i kommentarfeltet, slik at jeg får oppdatert denne bloggposten.

Eller sitter du kanskje med en god ide for en slik tjeneste? Hva føler du mangler i tilbudet? Kjør debatt!

7 thoughts on “Turtips på nett

 1. janct

  Etter direkte henvendelse i utviklingsfasen av GodTur er det skuffende å registrere at du har glemt Statskogs løsning for å formidle turforslag og friluftselementer GodTur.no!

 2. Atle Post author

  Her må jeg legge meg helt flat! Jeg tenkte lenge på å nevne den siden jeg, som du nevner, ble kontaktet for å teste, men klarte ikke for mitt bare liv å huske hva den het. Inbillte meg at det var mintur.no, men det var jo GodTur.no.

  Nå avslører jeg vel at jeg ikke har besøkt siden på en stund, men skal rette på det.

  To flaue bommerter allerede, hva er neste jeg har glemt? 😉

 3. Martin Bekkelund

  Takk for hyggelig omtale og for listen over turportaler.

  Ryktene skal for øvrig ha det til at Skiforeningen arbeider med funksjonalitet ala Lommekjent.no for planlegging av skiturer. Det ser jeg frem til.

 4. Atle Post author

  Bare hyggelig Martin!

  Artig å høre at Skiforeningen også jobber med noe, regner med at du oppdaterer oss når du vet noe mer?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *