Javascript, GIS, testing, Maven, AJAX og andre småtricks

Jeg jobber, som kjent, endel med kartapplikasjoner på nett. I denne situasjonen har du et par valg. Google Maps APIet eller OpenLayers. Vil du ha full kontroll velger du OpenLayers. Kort og godt.

Dog, uansett om du havner på Google Maps eller OpenLayers (ja, det finnes vel også noe fra ESRI) for å lage kartapplikasjoner som skal kjøre i nettleseren trenger du å forholde deg til Javascript. Mye kan sies om Javascript, og mye av det er feil. Likevel: det er et språk som er misbrukt mer enn PHP. Derfor: skal du gjøre noe fornuftig med Javascript anbefaler jeg deg å se Douglas Crockfords videoforelesning “programming in javascript“. Og også eventuelt lese boka hans “JavaScript: the good parts“. Og kanskje også Stoyan Stefanovs bok: “Object-Oriented JavaScript“.

Dog, det var ikke det denne posten skulle handle om. Jeg tenkte å være enda litt mer spesifikk. Jeg tenkte å skrive litt om hvordan Javascript-utvikling kan integreres i utviklingen av en Java webapp.

Det er mange steder og angripe problemet fra, men vi kan starte med Maven, som jeg er fristet til å si at er et must for javautvikling. Det finnes flere plugins for å håndtere Javascript i Maven. Jeg liker godt maven-javascript-plugin. Jeg tror ikke den vedlikeholdes så godt, men det som finnes fungerer og fyller følgende oppgaver:

  • Pakke javascript-biblioteker som “dependencies”
  • Komprimering og konkatinering av javascript-filer

I tillegg kan det kjøre tester, men der foretrekker jeg et annet bibliotek: nemlig Jasmine. Jasmine er et rammeverk for drive skrive Behaviour Driven Development av Javascript, i teorien betyr det at du kan skrive unit-tester for javascript. Legg til jasmine-maven-plugin og du får støtte for å kjøre testene via Maven. Javascript kan dermed testes like lett som Java-kode.

Når det gjelder AJAX (eller AJAJ som jeg liker å kalle det), synes jeg DWR (Direct Web Remoting) er brilliant. Lag en Java-klasse, eksponer metoder og kall dem direkte fra Javascriptet ditt. Enklere blir det ikke, dropp å tenke på XMLHttpRequest-oppsett og ståk. Når vi først snakker om å gjøre ting på server-siden må jo også GeoTools nevnes. GeoTools er rammeverket GeoServer baserer seg på, og er kort og godt et GIS-rammeverk for Java. Lese shapefiler, koble seg til romlige databaser som PostGIS og Oracle Spatial, gjør GIS-operasjoner som bufferanalyser og transformer koordinater. Litt dårlig dokumentert, men klarer det meste.

Hva så med Javascript-rammeverk? Det finnes jo flust av dem. Prototype, jQuery, ext, etc etc. Vel, så langt har jeg funnet ut at OpenLayers gir meg støtte for mye av det jeg trenger, og har dermed ikke begynnt å se så mye på Javascript-rammeverk enda. Jeg vet det sikkert finnes endel smarte rammeverk som kan gjøre ting enklere her også.

Til slutt tenkte jeg å nevne log4javascript, som virker som et meget ålreit loggeverktøy for javascript, det mest spennende er kanskje å sende logg til serversiden via AJAX. Hvis du ikke trenger dette vil jeg påstå at Firebug gjør jobben den også. Kombinert med “web developer plugin” gjør den FireFox til den eneste fornuftige browseren å utvikle javascript i (så er det en annen sak at det skal fungere i andre nettlesere også).

Håper denne listen med ressurser kan være til hjelp for noen. Ikke nøl med å kommentere om du ønsker utdyping på noen områder, har spørsmål eller kommentarer. Og, har du flere ressurser å dele så tar jeg gjerne imot dem med takk. Jeg har på ingen måte fasiten, så jeg håper at jeg med denne posten når ut til noen som driver med noe av det samme som meg. Jeg tror ikke vi er så veldig mange?

2 thoughts on “Javascript, GIS, testing, Maven, AJAX og andre småtricks

  1. Pingback: Tweets that mention HC SVNT DRACONES » Javascript, GIS, testing, Maven, AJAX og andre småtricks -- Topsy.com

  2. Pingback: HC SVNT DRACONES » Hjelp, jeg vil lære meg OpenSource WebGIS?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *