Tjener lommerusk på Spotify

Sist jeg sjekka var lommerusk mer enn ingenting, The Lionheart Brothers? Dagbladet har i dag en tåredryppende sak om bandet The Lionheart Brothers som ikke har tjent mer enn 19 kroner på 55 100 avspillinger på Spotify.

Det vil si noe slikt som 0.0004 øre pr avspilte låt. Greit nok, det er ikke en formue. Men så er da ikke 55 100 avspillinger så mye heller. Men et viktig spørsmål er her: Jeg måtte jo sette på dette bandet på Spotify for å sjekke hva det var for noe (og ble minnet på en ganske platt låt som gikk på P3 for noen år siden). Hadde jeg spilt av denne låten hvis jeg måtte gå på Platekompaniet og kjøpe albumet? Eller singelen? Neppe.

Så stop crying, dette er en sped start på en revolusjon av musikkindustrien, dere tjener mer penger enn om jeg hadde lastet ned skiva via Pirate Bay (der er regnestykket enkelt: 0,-), og sikkert mer enn hva dere tjener pr lytter på radio i TONO-royalities (en disclaimer på at jeg ikke har sjekket dette).

Men, over til noen som har FORSTÅTT saken, nemlig Gisle Martens Meyer, mannen best kjent for Ugess. I et svar til spørsmål fra meg på sin egen blogg om hva han forventer å tjene på Spotify sier han dette:

Real world example; when “Redrum” is streamed on Napster, I make USD 0.01613541 pr play.

I expect Spotify to be somewhat similiar. It’s not a lot but it adds up, and it keeps growing.

Anyway I’m not worried about the economical potential in services like these (yet) I am more interested in being part of them and being available. Not BEING available on Spotify yet is a bigger concern to me than how much I loose by that, because of situations like this one (you checking out if Ugress is there, and it is not, and that devaulates the service to you, and others)

Altså: det er effekten av å være tilstede som er verdifull, ikke selve royalitiene! Innse det! Og så kan man fange brukerenes interesse og selge musikken sin i Lossless-format, til egenvalgt pris! Prøv å innse dette, kjære platebransje, artister og andre. Dette er et paradigmeskifte, ingen ønsker å betale 200 kroner for en 74 mintters CD mer.

Og sånn til slutt vil jeg sitere fra Karl Magnus Blindheim i kommentarfeltet i Dagbladet -artikkelen, som sier det minst like godt som meg:

Så slutt å syte og sats på konserter + merch + kreative løsninger istedenfor. Det er bare de aller største som kan belage seg på å leve av royalties, noe Spotify-kompensasjonen faktisk er.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *