Dagens Ord: Kaudervelsk

Dagens ord kom jeg over via Strange Maps bloggen. De hadde en post, hvor de hadde mappet hvilket språk forskjellige språk refererer til som “gresk”, som i “det er gresk for meg”. Grekerene sier for eksempel “det er arabisk for meg”, ikke “det er gresk for meg”.

Men, ordet jeg tenker på ble nevnt i en kommentar: Kauderwelsch er et tysk ord for “gibberish”, nonsens om du vil. Men da begynnte jeg å tenke. Har vi ikke også det samme ordet på norsk?

Joda, ifølge bokmålsordboka er kaudervelsk et norsk ord, og de sier følgende om det:

kaudervelsk -en el. n ubøy (fra ty., brukt om det språket italienske og franske kjøpmenn brukte i Sør-Tyskland, av kaudern ‘drive kramhandel’ og welsch ‘velsk’) uforståelig språk

Kanskje ikke et ord min generasjon bruker til daglig, men jeg vil tro noen av den eldre garde kjenner det igjen? Et google-søk gir ca 1,400 treff på norske sider på ordet, så ofte brukt er det ikke. Likefullt: jeg tror jeg må ta opp bruken av det. Det er jo like greit å bruke et tysk låneord som et engelsk (selv om jeg ikke bruker gibberish så mye). Eller skal vi bare bruke vrøvl?

One thought on “Dagens Ord: Kaudervelsk

  1. roy

    Ja til mer bruk av kaudervelsk! Det må ha vært mer vanlig for 35 år siden, vet ikke om jeg lærte det via bøker eller kanskje til og med donaldblader. Takk for origin storyen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *