last.fm for bøker

Jeg gjennoppdaget profilen min på last.fm her om dagen. Interessant lesning, tror det var winamp-vekkerklokka mi som klarte å ødelegge statistikken der (RATM – Wake up er vel et godt indisium der:)). Jeg liker ideen bak last.fm, musikkanbefalinger basert på hva du selv hører på. Imidlertid er ikke jeg en person som hører så mye på musikk (untatt ugress), så jeg har ikke annet enn beundret teknologien til last.fm.

Imidlertid er jeg en person som leser rimelig mye bøker, jeg tør si at jeg leser mer ikke-fag enn en gjennomsnittlig mann på 23. Problemet mitt er å finne nye bøker, de eneste typene fysiske butikker jeg liker er bokbutikker (og kanskje polet sånn rent innholdsmessig). Her kan jeg gå å se på bøker, plukke opp en på impuls og kanskje kjøpe. Problemet er prisen. Bokbutikker er dyre, de har mest innbundne bøker og de har et begrenset utvalg. Da er det bedre med bokhandler på nett. Eksempelvis capris.no, problemet her igjen er utvalget. Det er så stort, og det er dårlig organisert. Dermed blir det vanskelig å finne annet enn bøker man vet navnet på fra før. Dermed har det stort sett blitt til at jeg har kjøpt bøker jeg har hørt om, bøker bak filmer, bøker jeg blir anbefalt av andre (selv om det er få), på salg hos bokbutikkene og jeg har prøvd å lese anmeldelser i for eksempel aftenposten. Endel gode bøker har jeg funnet på denne måten, bla.a. The God Delusion og Dune-serien.

Det jeg imidlertid kom på en dag var at det burde jo finnes noe slikt som last.fm for bøker. Riktignok har amazon en “those who bougt this book also bought:” -sak, men når capris har engelske pocketbøker til 60-70 kroner ser jeg ikke vitsen i å kjøpe fra USA/England med de miljøproblemer det medfører. I tillegg baserer dette seg kun på enkeltbøker. Dermed forsøkte jeg meg med et par søk og kom fram til LibraryThing.com. Dette er en side hvor man gratis kan legge inn 200 bøker, med cover, rating, tags og lese andres anmeldelser og delta i diskusjoner. For 25$ kan du legge inn så mange bøker du vil, på livstid. Det fine er at man kan søke, og importere bøker basert på ISBN, tittel og forfatter hos kilder som amazon, BIBSYS, Deichmanske Bibliotek, Norbok og omlag 250 andre kilder. Da kan du legge boka direkte inn i biblioteket ditt, og senere gå inn å endre detaljer. Jeg har så langt lagt inn ca 70 bøker, og begynner å få inn alle jeg har.

Det geniale er at LibraryThing på grunnlag av bøkene du har lagt inn, og taggene du har lagt til dem, kommer opp med forslag til andre bøker du kan være interessert i, basert på hva andre rundt deg liker, dvs samme prinsippet som last.fm. Dette fungerer rimelig greit, det typiske er jo at man får foreslått andre bøker av samme forfatter som man allerede har noen bøker av, men dette kan man velge å ikke vise. Jeg har for eksempel fått foreslått Foundation-serien av Isaac Asimov, som jeg kom på at jeg hadde lest i min ungdom, men helt glemt, så vel som Heart of Darkness (som jeg faktisk bestillte 2 dager før jeg fant LibraryThing) og God: the failed hypothesis: how science shows that God does not exist.

En annen ting som er verdt å nevne er at alle utgaver av en bok samles som et “work”, så om du har en norsk oversettelse av en bok blir du fortsatt sett i sammenheng med de som har den engelske (eller svenske, italienske etc) oversettelsen av boka. LibraryThing finnes også på norsk, men jeg har valgt å holde meg til den engelske versjonen, da det var den jeg først fant, og den fungerer fint for meg.

Nå er målet å få lagt inn resten av bøkene mine, og så kjøpe meg flere så jeg eventuelt må kjøpe meg medlemskap der.

6 thoughts on “last.fm for bøker

  1. Magnus

    Slike konsept er tøt, og man kan igrunn ønske seg “last.fm for <whatever”. Klesplagg, pålegg, drikke… – praktisk når man er i utlandet og det fins mye nytt hvertfall (:

    Personlig savner jeg mest en god site for å finne filmer som er verdt å se, etter dette konseptet.

  2. Atle

    Hehe, er skummelt når du først begynner! Du blir så opphengt i å finne rett utgave, med cover etc 😉 men er godt med kontroll! Jeg runder snart 100 bøker tror jeg 🙂

  3. Simen

    Ja, og hvis jeg skal legge inn alt jeg har må jeg nok betale disse $25. Har vel 1500(+) bøker liggende lagret i Drammen. Sa noen :CueCat? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *